Τα πρώτα 36 ματς του EURO και τα επόμενα 15

Ημέρες Ξεκούρασης ή… της Γυναίκας οι δύο που διανύουμε από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης (22/6) μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου (25/6) όταν Ελβετία – Πολωνία θα αναμετρηθούν στον πρώτο αγώνα, από τους 15 της φάσης των νοκ άουτ, η οποία αναμένεται να είναι και η πιο συναρπαστική του EURO της Γαλλίας.
 
Με 36 ματς να έχουν ήδη παιχτεί, κάποιος μπορεί να αισθάνεται χορτασμένος, αν όχι από θέαμα, τουλάχιστον από ποδόσφαιρο. 
 
Πέτυχε το «πείραμα» των 24
Το «πείραμα» της UEFA με τις 24 ομάδες μοιάζει πετυχημένο. Οι «μικροί» (Ισλανδία, Αλβανία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία, Ουγγαρία) μια χαρά τα πήγαν, σε αντίθεση με τους πεπειραμένους (Ουκρανία, Σουηδία, Ρωσία, Ρουμανία, Τσεχία, Τουρκία) που έφτιαξαν πρόωρα βαλίτσες. Γιατί η απόσταση μεταξύ μεγάλων και μικρών έχει μειωθεί τόσο; Εξηγήσεις υπάρχουν:
 
α) Βελτίωση της φυσικής κατάστασης
β) Ευκολότερη πρόσβαση σε επιστημονική και τεχνολογική υποστήριξη
γ) Πρόοδος της προπονητικής, εξέλιξη της αγωνιστικής τακτικής
δ) Εμπειρίες όλο και πιο πολλών παικτών από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα = Ικανότητα μεγαλύτερης ηρεμίας, συγκέντρωσης και αποφυγής λαθών
 
Έτσι, ενώ η διαφορά δυναμικότητας σε επίπεδο συλλόγων μεγαλώνει, στις εθνικές μειώνεται αφού παίκτες από όλο και πιο πολλά κράτη αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
 
Πως ορίζεται το θέαμα;
Ενίοτε ακούμε φιλάθλους, κυρίως 50άρηδες ή πιο μεγάλους, να διαμαρτύρονται πως δεν είναι καλό το θέαμα ή ότι δεν μπαίνουν πολλά γκολ. Η αλήθεια είναι πως με 1.92 γκολ ανά αγώνα το φετινό EURO ισοφαρίζει –έως τώρα- τη χειρότερη επίδοση που σημειώθηκε το 1980 (1.93 γκολ ανά αγώνα) και τη δεύτερη χειρότερη φάσης Ομίλων (1.75 γκολ ανά αγώνα το 1992). Οι υπόλοιπες διοργανώσεις (EURO,  Παγκόσμιο Κύπελλα) είναι περίπου στα 2.5 γκολ ανά αγώνα.
 
Δεν ξέρω όμως πόσοι θα προτιμούσαν σκορ 5-0 ή 6-0 όπως γίνεται σε Παγκόσμια Κύπελλα ή το Γαλλία – Αλβανία να ήταν 3-0 στο ημίχρονο, παρά ένα ματς με δύο δοκάρια και δύο γκολ στο τέλος – στη διοργάνωση, 20 εκ των 69 γκολ μπήκαν στο τελευταίο 15λεπτο, 7 από αυτά στις καθυστερήσεις. Σημειωτέων πως καταγράφεται ένα δοκάρι ανά αγώνα, περίπου.
 
Όλοι θέλουμε ένα Πορτογαλία – Ουγγαρία 3-3 αλλά προσωπικά μεταξύ ενός αδιάφορου 5-0 και ενός συναρπαστικού 0-0, προτιμώ το δεύτερο.
 
Όλοι στην… τσίτα
Το ότι 23 από τις 24 ομάδες είχαν ελπίδες πρόκρισης έως την τελευταία αγωνιστική (μόνο η Ουκρανία αποκλείστηκε στη δεύτερη) και σε κάποια γκρουπ η πρόκριση παιζόταν έως το τελευταίο δευτερόλεπτο, κράτησε τους φιλάθλους στην… τσίτα, δικαιώνοντας την επιλογή της UEFA να δώσει εισιτήριο πρόκρισης σε κάποιους τρίτους των Ομίλων.
 
Γεμάτα γήπεδα
Το ατέλειωτο τραγούδι των Ιρλανδών και το ευρηματικό «Will Grigg’s on Fire», που δεν είναι μόνο το δικό τους hit αλλά όλου του τουρνουά, η ποδοσφαιρική μετανάστευση των Ισλανδών (το 8% του πληθυσμού ταξίδεψε στη Γαλλία) και γενικότερα οι πολύχρωμες, γεμάτες εξέδρες είναι ό,τι καλύτερο σημειώθηκε έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Τα γεμάτα γήπεδα διέψευσαν τις ανησυχίες που προκαλούσαν αφενός η παρουσία μικρών και πρωτοεμφανιζόμενων χωρών και αφετέρου η τρομοκρατική απειλή. Σημειώθηκαν όμως άγρια επεισόδια, ενώ υπήρχε και η πρωτοφανής μεταφορά κροτίδων και βεγγαλικών μέσα στα γήπεδα.
 
Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν
Δίχως αμφιβολία ο Γάλλος Ντμίτρι Παγέ, που είναι 29 χρόνων, αποτελεί την αγωνιστική αποκάλυψη της διοργάνωσης, ενώ ο Μοράτα με τρία γκολ υποχρέωσε την Ρεάλ Μαδρίτης να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ για να τον πάρει πίσω (τον  είχε πουλήσει 20). Μετά τους Πλατινί, Στόιτσκοφ, Σίρερ, Μιλόσεβιτς, Μπάρος και Φαν Νίστελροϊ, ο Μπέιλ έγινε ο έβδομος παίκτης που σκοράρει και στα τρία ματς των Ομίλων, καταθέτοντας διαπιστευτήρια για τα ηγετικά χαρακτηριστικά του.
 
Κάτι στο οποίο παταγωδώς απέτυχε ο Ιμπραΐμοβιτς, ενώ και ο Ρονάλντο, παρότι έσωσε την παρτίδα (για τον  ίδιο και την Πορτογαλία) στο δεύτερο ημίχρονο του τελευταίου αγώνα, εντούτοις, με τη νευρικότητα και την πίεση που (δείχνει να) κουβαλάει, κάθε άλλο παρά βοηθάει την ομάδα του Σάντος. 
 
Σε μια εποχή που παίκτες οι οποίοι εκτός από σταρ είναι και ηγέτες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, Μπέιλ και Μόντριτς έμειναν να θυμίζουν θρυλικούς άσους του παρελθόντος που κράταγαν από το χέρι  μια ομάδα.
 
Ετεροβαρής…
Στα νοκ άουτ,  η διοργάνωση γέρνει επικίνδυνα προς τα δεξιά όπως κοιτάμε το γράφημα, καθώς είναι δεδομένο πλέον πως στον τελικό θα βρεθεί μια ομάδα που ποτέ δεν κέρδισε Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Κύπελλο, με επικρατέστερες Κροατία, Βέλγιο, Πορτογαλία και αουτσάιντερ την Ουαλία του Μπέιλ. Από την άλλη υπάρχει μόλις μια θέση στον για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αγγλία.  

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)