Πάνω απ’ όλα η εθνική

Στο ξεκίνημα της συνεργασίας τους, Ιανουάριο του 2014, ΚΟΠ και Πάμπος Χριστοδούλου έθεταν επισήμως ως πρώτο στόχο την αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Και οι δύο πλευρές ήθελαν να καταστήσουν την εθνική ομάδα πρώτη επιλογή για παίκτες και κόσμο, να την καθιερώσουν στο μυαλό τους ως κάτι ανώτερο από τους συλλόγους. «Η εθνική πάνω απ’ όλα», ήταν το μότο της περιόδου εκείνης.
Στους μήνες που ακολούθησαν το μότο άρχισε να μετατρέπεται σε πραγματικότητα. Διεθνείς και φίλαθλο κοινό άρχισαν να «δένονται» σε βαθμό πρωτόγνωρο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως αποδείχθηκε από τις εμφανίσεις των παικτών και την προσέλευση των φιλάθλων στη διάρκεια των προκριματικών του Euro2016.
Η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ ΚΟΠ και ομοσπονδιακού τεχνικού προβαλλόταν ως τυπική διαδικασία, αλλά μόνο τέτοια δεν αποδείχθηκε. Τουναντίον στη μία (και καθοριστική) συνάντηση των δύο πλευρών οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε οριστικό ναυάγιο. Προφανώς για μια τόσο αναπάντεχη κι αρνητική εξέλιξη η ευθύνη επιμερίζεται.
Αν ο Πάμπος Χριστοδούλου και ο μάνατζέρ του υπέπεσαν σε unfair με συγκεκριμένες κινήσεις τους, αν η διοίκηση της ΚΟΠ επέδειξε υπερβολική ευθιξία, αν επρόκειτο για μια αμιγώς οικονομική διαφωνία ή αν, εν τέλει, κάποιος άλλος υπήρξε ο λόγος του διαζυγίου, μένει να αποδειχθεί. Στον κόσμο, ωστόσο, έχει αποτυπωθεί ήδη η εντύπωση πως σε αυτήν τη διαπραγμάτευση ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη έβαλε πριν και πάνω απ’ όλα την εθνική.