Τέσσερις επισημάνσεις και μερικά συμπεράσματα για τον ΑΠΟΕΛ του Κρίστιανσεν

Έχοντας ένα δείγμα 180 λεπτών και δύο επίσημα παιχνίδια, είναι πλέον ολοφάνερα κάποια πράγματα που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Τόμας Κρίστιανσεν στον ΑΠΟΕΛ αλλά και μερικές… συνέπειες του συστήματος και της τακτικής του. Ας τα δούμε.

1. Το ρίσκο στην άμυνα
Ήταν γνώρισμα της ΑΕΚ του Κρίστιανσεν τα κενά στην άμυνα. Φιλοσοφία της ομάδας ήταν «ας φάμε τρία, αρκεί να βάλουμε τέσσερα». Στον ΑΠΟΕΛ ο Δανός φαίνεται πως σκέφτεται το ίδιο – πολύ διαφορετικά απ’ ότι ο Κετσπάγια. Οι αμυντικοί, ακόμα και οι κεντρικοί, ανεβαίνουν πάρα πολύ, αφήνοντας χώρους. Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις οι πρωταθλητές θα το είχαν πληρώσει, εάν την Τρίτη (19/7) απέναντί τους είχαν μια ομάδα καλύτερη της TNS.

2. O ρόλος του Ντε Βινσέντι
Στο σύστημα του Δανού προπονητή, ο Ντε Βινσέντι έχει πολύ διαφορετικό ρόλο σε σχέση με πέρσι, όταν κινείτο ελεύθερος, πίσω από τον Πιέρο. Τώρα είναι ένας εκ των δύο εσωτερικών χαφ, επιφορτισμένος με καθήκοντα στην ανάπτυξη και την κυκλοφορία της μπάλας, κάτι που του περιορίζει την ελευθερία (χώρου και κινήσεων), τον στέλνει μακριά από την αντίπαλη περιοχή και στερεί από την ομάδα τη δημιουργικότητα και τις απρόβλεπτες κινήσεις του.

3. Ανάποδα πόδια
Ο Κρίστιανσεν χρησιμοποιεί δεξιά τον Βάντερ και αριστερά τον Εφραίμ, με απώτερο σκοπό να συγκλίνουν. Πάντως σε μεγάλα διαστήματα της ρεβάνς με την TNS οι δύο τους άλλαζαν πλευρές, παίζοντας στις φυσικές τους θέσεις, όπου ήταν και πιο αποδοτικοί.

4. Ένας αμυντικός μέσος
Ο ΑΠΟΕΛ παίζει αγωνίζεται με έναν αμυντικό μέσο, τον Μοράις, καθώς ο προπονητής ακολουθεί σύστημα 4-1-4-1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να μεταφέρεται σαφώς πιο μπροστά, αφήνοντας μέτρα στον αμυντικό της χώρο, κάτι που κάνει πιο ευάλωτη την άμυνα. Επίσης, το νέο σύστημα αφήνει εκτός τον Αρτυματά (δεν έπαιξε καθόλου στα δύο πρώτα παιχνίδια), ο οποίος είχε ξεχωρίσει πέρσι.

Από τα 180 λεπτά με την TNS προκύπτουν και άλλα συμπεράσματα, όπως:

  • Ο Βινίσιους, που έγινε αλλαγή και στα δύο ματς, δύσκολα θα κρατήσει τη φανέλα του βασικού, καθώς συνεχίζει να βαδίζει στην περσινή μετριότητα. Μάλλον ο Μπρεσάν θα πάρει τη θέση του, ίσως και από το επόμενο παιχνίδι.
  • Ο Αλεξάνδρου ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν και δύσκολα θα χάσει τη θέση στα ευρωπαϊκά ματς από τον ανέτοιμο Λάγο. Δεν ήταν μόνο το γκολ και η ασίστ με την TNS, αλλά το γεγονός πως ο ΑΠΟΕΛ έπαιζε σχεδόν όλο το ματς από αριστερά, κυρίως εξαιτίας της καλής του απόδοσης.
  • Ο Βάντερ φαίνεται να είναι πιο μπροστά από τον Εφραίμ, ειδικά μετά το δεύτερο ματς, όπου ήταν αρκετά καλός και αποτελεσματικός. Ο Εφραίμ δεν έχει ξεκινήσει δυνατά τη σεζόν και ίσως χάσει τη θέση του από τον Γιαννιώτα.
  • Ο Σωτηρίου έχει βελτιώσει αισθητά τις κινήσεις του στην περιοχή, τόσο με την μπάλα όσο και χωρίς αυτήν. Η εμπιστοσύνη του Κετσπάγια τον έχει βοηθήσει. Υστερεί ακόμα στο γκολ, καθότι έχει χαμηλό ποσοστό σκοραρίσματος, σε σχέση με τις τελικές του προσπάθειες.
     

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)