Κυπριακή συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάμπο με την Μαριλένα Πάνγκαλου

Στο 40ό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σάμπο, που διεξήχθη μεταξύ 10-14 Νοεμβρίου στη Σόφια της Βουλγαρίας, συμμετείχε και η Κύπρος. Η 21χρονη αθλήτρια Μαριλένα Πάνγκαλου έλαβε μέρος στην κατηγορία -60κ., όπου δέχτηκε την ήττα στον πρώτο αγώνα από την Vileta Gecheva από τη Βουλγαρία.
 
Η Πάνγκαλου με τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο έλαβε και άλλες σημαντικές εμπειρίες ως αθλήτρια του σάμπο. Το 2013 πήρε το χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, ενώ το 2014 πήρε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων.
 
Πέραν από 600 αθλητές και αθλήτριες από 80 χώρες έλαβαν μέρος στο σημαντικότερο ετήσιο ραντεβού του αθλήματος του σάμπο, που φέτος μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε δώδεκα χώρες και μεταφέρθηκε ζωντανά σε δεκάδες άλλες μέσω live streaming.
 
Την Μαριλένα Πάνγκαλου συνόδευσε στη Βουλγαρία ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάμπο (ΚΟΣΑ), κ. Μάριος Ανδρέου, ο οποίος επίσης έλαβε μέρος στο κονγκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σάμπο (FIAS). Εκεί είχε σημαντικές επαφές, ενόψει των δύο παγκόσμιων διοργανώσεων που θα φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο η Κύπρος, του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Cadets U16 (13-15/12) και του Παγκόσμιου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος (9-11/12).
 
Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα (9-11/12) θα διεξαχθεί στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο πρόεδρος της FIAS, Βασίλι Σεστάκοφ, θα βρίσκεται εκείνες τις μέρες στην Κύπρο, για επαφές με την ηγεσία της παγκόσμιας ομοσπονδίας πανεπιστημιακού αθλητισμού (FISU). Ο κ. Σεστάκοφ είναι παράλληλα Ρώσος βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού της Δούμα. Μεταξύ 13-15 Δεκεμβρίου η δράση του σάμπο θα μεταφερθεί στη Λεμεσό και στο «Σπύρος Κυπριανού» όπου πάνω από 350 αθλητές από 20 χώρες θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Cadets U16.
 
Στο πλαίσιο του κονγκρέσου στη Σόφια, η FIAS έδωσε στην Κύπρο τη διοργάνωση το 2020 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Masters (βετεράνων), ενώ προτάθηκε στη χώρα μας να διοργανώσει το 2019 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σάμπο, μία πρόταση που θα τύχει μελέτης από την ΚΟΣΑ.
 
Στο αγωνιστικό μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, η Ρωσία θριάμβευσε γι΄ άλλη μια φορά, κερδίζοντας την πρωτιά στα μετάλλια για 39η φορά σε σαράντα διοργανώσεις. Μόνο το 1997 η –διοργανώτρια τότε- Γεωργία είχε πάρει την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων.
 
Το άθλημα του Σάμπο ανήκει στη οικογένεια των πολεμικών τεχνών και έχει ιστορία εκατό χρόνων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία και ήδη ενσωματώθηκε στο καλεντάρι των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2015 στο Μπακού αλλά και στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες.

Δειτε Επισης

Προκαλεί τρόμο... η νέα Dream Team των ΗΠΑ-Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ
Συγκλονίζει το μήνυμα της Μαρίας Αριστοτέλους-«Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν, τον νικήσαμε...»
ΒΙΝΤΕΟ: Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
Ολυμπιάδα και Απόλλωνας διεκδικούν το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Περιπετειώδης η έναρξη της χρονιάς για τον Βλαδίμηρο Τζιωρτζή στη Βαλένθια
Μυθικός Μαριάνοβιτς-Αστόχησε επίτηδες σε βολή για να πάρουν οι φίλαθλοι δωρεάν φαγητό
Πρίγκιπας ξανά στο Μόντε Κάρλο ο απίθανος και επιβλητικός Τσιτσιπάς
Συναγερμός στην Ευρωλίγκα-Άγνωστο αν η Μακάμπι μπορεί να πετάξει για Βελιγράδι
Πυροβολισμοί έξω από γήπεδο στη Νέα Σμύρνη-Στο νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Τεράστια εμφάνιση από τον Τσιτσιπά-Απέκλεισε τον Σίνερ και πέρασε στον τελικό του Μόντε Κάρλο