Με 351 ποδηλάτες το Cyprus Grand Fondo by Volkswagen

Με συμμετοχή ρεκόρ 351 ποδηλατών από 24 χώρες και των 5 ηπείρων του πλανήτη, ξεκινάει την Παρασκευή, 24 Μαρτίου από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου ο ποδηλατικός αγώνας Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen. Πρόκειται για τον σπουδαιότερο αγώνα Road Cycling που φιλοξένησε ποτέ ο τόπος μας, καθώς είναι ένας από τους 19 γύρους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Gran Fondo της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας - ένα πρωτάθλημα που απευθύνεται σε ημιεπαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδηλάτες. Είναι επίσης η μαζικότερη συμμετοχή που έχει σημειωθεί σε αγώνα ποδηλασίας στην Κύπρο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ωστόσο, οι διοργανωτές σταμάτησαν να δέχονται συμμετοχές προκειμένου να διασφαλιστεί το ψηλό οργανωτικό επίπεδο και η ασφάλεια των ποδηλατών. Περίπου το 70% των συμμετεχόντων προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Μάλτα, Ντουμπάι, Ρωσία, Γερμανία, Λίβανο, Νορβηγία, Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Νότιο Αφρική, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Αυστραλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ελβετία, Τσεχία, Καναδά, Ελλάδα και Καζακστάν.
 
Μετεξέλιξη του Volkswagen Tour
Το Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen είναι η μετεξέλιξη του Volkswagen Cyprus Cycling Tour το οποίο διεξήχθη επιτυχώς για πέντε συναπτά έτη. Πλέον ανήκει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo της UCI και μάλιστα είναι ο πρώτος φετινός ευρωπαϊκός αγώνας πρόκρισης για τον τελικό των Gran Fondo που θα γίνει στο Albi της Γαλλίας τον Αύγουστο. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: Experts, δηλαδή πιο προχωρημένοι και Sportive, όπου τρέχουν οι ερασιτέχνες. Οι Experts καλύπτουν 180.5 απαιτητικά χρονομετρημένα χιλιόμετρα και η κατηγορία Sportive 247.4χλμ.
 
Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ενώ ενέργεια δίνει η Volkswagen Cyprus. Τον αγώνα στηρίζει ο Δήμος Πάφου. Χορηγούν Sixt, Shimano και IDEAL ενώ στηρίζουν Ballan, Bolse Vita, το τυπογραφείο Kemanes, η Bikin Adventures Cyprus και η Motolife. O αγώνας στηρίζει τον ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ.  
 
Το πρόγραμμα
Το βράδυ της Πέμπτης, 23 Μαρτίου θα γίνει pasta party στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, ενώ το αγωνιστικό σκέλος ξεκινάει το πρωί της Παρασκευής (24/3) μπροστά από το μεσαιωνικό κάστρο. Η κατηγορία Sportive θα χρονομετρηθεί από τα Κούκλια μέχρι το Κούριον και πίσω, ενώ οι Experts θα χρονομετρηθούν ατομικά στη διαδρομή Νικόκλεια – Κιδάσι – Νικόκλεια. Η δεύτερη μέρα είναι ίδια με πέρσι, με εκκίνηση και τερματισμό του χρονομετρημένου κομματιού στα Κούκλια και διέλευση από Αρχιμανδρίτα, Δορά, Άρσος και ένα γρήγορο πέρασμα από την Κοιλάδα του Διάριζου. Την Κυριακή (26/3), τρίτη και τελευταία ημέρα, οι ποδηλάτες ξεκινούν από την Πάφο με κατεύθυνση την Πέγεια, πριν ανέβουν σε Κάθηκα, Κρίτου Τέρα και Στρουμπί, για να τερματίσουν στην Τσάδα. Ο τερματισμός και οι απονομές θα γίνουν το μεσημέρι της Κυριακής (26/3) στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
 
Οι προκρίσεις για το παγκόσμιο
Κάθε αγώνας Grand Fondo περιλαμβάνει οκτώ ηλικιακές κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες (19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 και 65+). Κάθε κατηγορία, σε κάθε ένα από τους 19 αγώνες, δίνει θέσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Gran Fondo, όσες και το 25% των ποδηλατών που θα εκκινήσουν. Για παράδειγμα, εάν μετέχουν 20 ποδηλάτες σε μια κατηγορία, οι πέντε πρώτοι θα προκριθούν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ παίρνουν και αναμνηστικό μετάλλιο. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κατηγορία δίνει τρεις θέσεις για το Παγκόσμιο.
 
Οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να προκριθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Gran Fondo τόσο μέσω του αγώνα ατομικής χρονομέτρησης που θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα όσο και την διπλή ευκαιρία στους αγώνες αντοχής της δεύτερης και τρίτης ημέρας του Cyprus Gran Fondo powered by Volkswagen.
 
Περισσότερες πληροφορίες στο http://cyclingcy.com/gf-tour και στο www.ucigranfondoworldseries.com.

Δειτε Επισης

Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία
Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου