GP Μπακού: Pole με διαφορά για Hamilton

Συναρπαστικό ήταν το φινάλε της μάχης της pole position για το Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν που αποτελεί τον όγδοο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.
 
Σε μία διαδικασία θρίλερ, που διεκόπη 3 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε, όλοι είχαν μόνο μία προσπάθεια για να κυνηγήσουν την πρωτιά. Κι εκεί ο Lewis Hamilton έκανε τον τέλειο γύρο, εκτοπίζοντας τον teammate του, Valtteri Bottas, την ώρα που οι Ferrari εξασφάλισαν τη δεύτερη σειρά του grid αλλά σε χρόνους, ήταν αρκετά πίσω. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
 
Η όμορφη πόλη του Μπακού υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, τον ήλιο να λάμπει αλλά σταδιακά να χαμηλώνει αφού η εκκίνηση της διαδικασίας ήταν στις 5 τοπική ώρα. Έτσι ενώ η θερμοκρασία αέρα παρέμενε στους 26 βαθμούς Κελσίου, αυτή του οδοστρώματος είχε σημειώσει πτώση στους 47. Πράγμα που μείωνε τη σημασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το FP3, σε ότι αφορούσε στα τέσσερα μαύρα σημεία επαφής των μονοθεσίων με το οδόστρωμα.
 
Κανένας δεν τόλμησε να χρησιμοποιήσει τις δύο πιο σκληρές επιλογές γομών ελαστικών της Pirelli, όλοι βγήκαν στην πίστα φορώντας την πάρα πολύ μαλακή με τα κόκκινα διακριτικά. Με χρόνο 1.42.382 ο Lewis Hamilton έδειξε το δρόμο από νωρίς, κατεβαίνοντας στο 1.41.983 στην επόμενη προσπάθειά του. Αυτή η επίδοση τον έφερε μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τη Red Bull του Max Verstappen, επτά δέκατα από τη Ferrari του Kimi Raikkonen ενώ ο teammate του, Valtteri Bottas, ήταν έβδομος και ένα δευτερόλεπτο πίσω.
 
Εκτός συνέχειας έμειναν ο Fernando Alonso (McLaren) που παραπονέθηκε πως τον έκλεισε ο Daniel Ricciardo στον γρήγορο γύρο του, ο Romain Grosjean (Haas), o Marcus Ericsson (Sauber), ο Stoffel Vandoorne (McLaren) αλλά και ο Jolyon Palmer που δεν έλαβε καν μέρος στη διαδικασία καθώς μετά τη φωτιά στη Renault R.S.17 στο FP3, οι μηχανικοί του έχασαν τη μάχη με το χρόνο στην προσπάθεια να ετοιμάσουν το μονοθέσιό του για τις κατατακτήριες.
 
Στο Q2 είχαμε παρόμοια εικόνα. Με τον Hamilton να συνεχίζει να «πετάει», αυτή τη φορά με το χρόνο του να πέφτει στο 1.41.275 και να του χαρίζει προβάδισμα δύο δεκάτων του δευτερολέπτου από τον teammate του που στο φινάλε της διαδικασίας πέτυχε ένα εξαιρετικό χρόνο. Όσο για τον ανταγωνισμό, οι Sebastian Vettel και Ricciardo ήταν έξι δέκατα πίσω, με μόλις 50 χιλιοστά να τους χωρίζουν. Εντός δευτερολέπτου από την κορυφή, ήταν μόνο οι teammates τους σε Ferrari και Red Bull αντίστοιχα. Στη ζώνη αποκλεισμού βρέθηκαν οι δύο Toro Rosso, ο Kevin Magnussen (Haas), o Nico Hulkenberg (Renault) και ο Pascal Wehrlein (Sauber).
 
Έτσι στο τελικό στάδιο της μάχης της pole προκρίθηκαν οι δυο Mercedes, οι δύο Ferrari, οι δύο Red Bull, οι δύο Williams και οι δύο Force India. Οι Mercedes έδειχναν πάλι το δρόμο, όμως αυτή τη φορά με τον Bottas στην κορυφή της κατάταξης. Ο Hamilton είχε ξεκινήσει έναν εντυπωσιακό γύρο που λογικά θα τον έφερνε πρώτο, όμως ένα λάθος του Daniel Ricciardo έστειλε τη Red Bull RB13 στον τοίχο και προκάλεσε καθεστώς κόκκινης σημαίας.
 
Το Q3 διακόπηκε με 3.33 ακόμα στο χρονόμετρο, με τα ασημί βέλη στο 1-2, τρίτο τον Verstappen και τις δύο Ferrari να έχουν ανάμεσά τους τη Force India του Esteban Ocon. Και το ερώτημα ήταν, ποιος θα μπορούσε να βελτιώσει το χρόνο του κάνοντας μόνο ένα γρήγορο γύρο στους δρόμους του Μπακού; Το έκαναν οι περισσότεροι και κυρίως ο Lewis Hamilton που τρέλανε τα χρονόμετρα! Με επίδοση στο 1.40.593, ο Βρετανός πήρε την 66 pole position της καριέρας του, με τη Mercedes να κάνει το 1-2! Ακολούθησαν οι Ferrari με τον Raikkonen μπροστά από τον Vettel ενώ ο Verstappen έμεινε πέμπτος.
 
"Ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς γύρους που είχα φέτος. Είχα πίεση γιατί είχα κάνει λάθος στην προηγούμενη προσπάθεια ενώ μετά την κόκκινη σημαία είχα μόνο μία ευκαιρία. Είμαι εκστασιασμένος, πολύ χαρούμενος. Ευχαριστώ την ομάδα του. Θα είναι ένας μακρύς αγώνας αλλά εκκινούμε από την καλύτερη δυνατή θέση", είπε ο Hamilton που ήταν σχεδόν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον teammate του.
 
"Είμαι απογοητευμένος. Κυνηγούσα την pole αλλά την έχασα στο τέλος. Η δεύτερη θέση στο grid δεν είναι τόσο άσχημη", τόνισε ο Bottas.
 
Από την πλευρά του, ο τρίτος Raikkonen σχολίασε: "Ήταν δύσκολο να φέρω σε κατάλληλη θερμοκρασία ελαστικών τα ελαστικά μου. Αν το πετύχεις, μπορείς να κινηθείς πολύ καλύτερα. Ευτυχώς στην τελική προσπάθεια τα κατάφερα σε ένα βαθμό".


Πηγή: sport24.gr  


Δειτε Επισης

Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία πριν τους Ολυμπιακούς-Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών