Η ΑΕΚ υποδέχεται την ιστορική Βαρέσε

Το πρώτο της εντός έδρας παιχνίδι για την φάση των «32» του FIBA Europe Cup θα δώσει την Τετάρτη (6/1) η ΑΕΚ, κόντρα στην ιταλική Βαρέσε! Αυτός θα είναι ο δεύτερος αγώνας για την ομάδα της Λάρνακας σε αυτή την φάση του θεσμού, με τον πρώτο να ήταν απέναντι στην αυστριακή Γκάσινγκ, από την οποία η ΑΕΚ ηττήθηκε εκτός έδρας με 68-60, σε ένα παιχνίδι το οποίο με λίγη περισσότερη συγκέντρωση θα μπορούσε να είχε νικήσει.
 
Το παιχνίδι κόντρα στην Βαρέσε είναι ιστορικής σημασίας για την ΑΕΚ, αφού πρόκειται για μία ιστορική ομάδα με αρκετές κατακτήσεις τίτλων. Η ιταλική ομάδα στην προκριματική φάση του FIBA Europe Cup είχε αγωνιστεί στον τρίτο όμιλο, τερματίζοντας στην 2η θέση έχοντας 9 βαθμούς. Η Βαρέσε είχε κερδίσει τρία παιχνίδια, όλα στην έδρα της, ενώ θα τους ίδιους βαθμούς μάζεψε και η Σοντερτάλιε Κίνγκς, με την ιταλική ομάδα να προκρίνεται λόγω διαφοράς στο σκορ που είχαν οι δύο ομάδες όταν αγωνίστηκαν μεταξύ τους.
 
Στον πρώτο της αγώνα για την φάση των «32» η Βαρέσε υποδέχθηκε στην έδρα της την Τσμόκι-Μίνσκ, την οποία νίκησε με 94-63! Όσο αφορά το πρωτάθλημα Ιταλίας η Βαρέσε βρίσκεται στην 10η θέση (από τις 16 ομάδες) έχοντας κερδίσει έξι αγώνες (τον ένα στην παράταση), και μετρώντας εννέα ήττες.
 
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο «Κίτιον Αθλητικό Κέντρο» στην Λάρνακα, και θα ξεκινήσει στις 19:00. Θα είναι τηλεοπτικός από το Cytavision Sports 5 ενώ θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε και μέσω της ιστοσελίδας της ΚΟΚ, με live streaming.
 
Ποια είναι η Βαρέσε;
Το ολοκληρωμένο της όνομα είναι Παλλακανέστρο Βαρέσε, και ιδρύθηκε το 1945, ενώ στο πρωτάθλημα Ιταλίας αγωνίζεται με την επωνυμία Οπεντζοπμέτις Βαρέσε, λόγω διαφήμισης. Τα χρώματα της είναι το κόκκινο και το λευκό. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη πόλη από την οποία κατάγεται, το Βαρέσε της Ιταλίας, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Λομπάρντι, η οποία έχει πρωτεύουσα της το Μιλάνο. Η πόλη του Βαρέσε δεν είναι πολύ μεγάλη, έχοντας περίπου 80 χιλιάδες κατοίκους. Το γήπεδο της ομάδας ονομάζεται Πάλα Γουίρπουλ, και κατασκευάστηκε το 1964, ενώ ανακαινίστηκε τρεις φορές. Το 1989, το 1995 και το 2011. Από την ημέρα ανέγερσης του το γήπεδο αποτελεί την ιστορική έδρα της Βαρέσε, και έχει χωρητικότητα 5300 θεατές.

Η Βαρέσε αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα της Ιταλίας βάσει τίτλων. Έχει κατακτήσει δέκα πρωταθλήματα Ιταλίας (το τελευταίο καταγράφεται το 1999), τέσσερα Κύπελλα Ιταλίας, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, πέντε Κύπελλα Euroleague, δύο Κύπελλα Σαπόρτα και τρία Διηπειρωτικά Κύπελλα. H ιταλική ομάδα έζησε την χρυσή εποχή της την δεκαετία του 70’, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα (και τέσσερα στην προηγούμενη δεκαετία), ενώ συμμετείχε σε δέκα συνεχόμενους τελικούς της Euroleague (από την περίοδο 1969-70 μέχρι την περίοδο 1978-79), κατακτώντας πέντε φορές τον τίτλο.

Η λαμπρή πορεία που είχε η Βαρέσε όμως δεν είχε την ίδια συνέχεια, αφού έμεινε για χρόνια χωρίς διακρίσεις και υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας την περίοδο 1991-1992, επιστρέφοντας στην πρώτη κατηγορία τρεις περιόδους αργότερα, το 1994-95. Μετά την επιστροφή της στα «σαλόνια» της ιταλικής καλαθόσφαιρας, κατάφερε την περίοδο 1998-99 να κατακτήσει το δέκατο πρωτάθλημα της, το τελευταίο μέχρι σήμερα. Η Βαρέσε έπεσε ξανά στην δεύτερη κατηγορία την περίοδο 2007-08, έμεινε εκεί για μία περίοδο και επέστρεψε στην Α’ κατηγορία στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. Την περίοδο 2012-2013 η Βαρέσε τερμάτισε στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όμως ηττήθηκε στα play off από την Σιένα, κατακτώντας τελικά την τρίτη θέση. Προπονητής της σήμερα είναι ο ιταλός Πάολο Μορέτι.
 

Δειτε Επισης

Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!
Προκαλεί τρόμο... η νέα Dream Team των ΗΠΑ-Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ
Συγκλονίζει το μήνυμα της Μαρίας Αριστοτέλους-«Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν, τον νικήσαμε...»