O Μπεν Τζόνσον, ο Καρλ Λιούις και το πιο «βρώμικο» 100άρι στην ιστορία (pics, vids)

24 Σεπτεμβρίου 1988. Οκτώ σπρίντερ στην εκκίνηση των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Ο Μπεν Τζόνσον θα τερματίσει σε 9.79, θα κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, θα πιαστεί ντοπαρισμένος. Τέσσερις σπρίντερ θα κάνουν χρόνο κάτω από δέκα δευτερόλεπτα. Άλλοι πέντε από αυτούς που πάλεψαν σε εκείνη την κούρσα για το χρυσό μετάλλιο είχαν κατόπιν ανάμειξη σε υποθέσεις ντόπινγκ.
 
Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον, ο Αμερικανός Καρλ Λιούις (αγαπημένος των ΜΜΕ εκείνη την εποχή), ο Βρετανός Λίντφορντ Κρίστι, ο Αμερικανός Ντένις Μίτσελ, ο Καναδός Ντεσάι Γουίλιαμς και ο Τζαμαϊκανός Ρέι Στιούαρτ... Kατά σειρά, ο ένας μετά τον άλλον, «πιάστηκαν» να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ήταν αυτοί που «σημάδεψαν» αυτή την κούρσα που περίμενε να παρακολουθήσει όλος ο πλανήτης για να δει την κόντρα του Τζόνσον με τον Λιούις, αυτή που πέρασε τελικά στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού ως το πιο «βρώμικο» 100άρι. 

«Το όνομά μου είναι Μπέντζαμιν Σινκλέρ Τζόνσον Τζούνιορ και αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ θα διαρκέσει πενήντα χρόνια, ίσως και 100. Ακόμα και αν κάποιος το καταρρίψει, μπορεί να κερδίσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, όμως το χρυσό μετάλλιο δεν θα το πάρει κανείς από εμένα». Ήταν τα λόγια του Καναδού σπρίντερ, λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα. Ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης, είχε κάνει 9.79 αφήνοντας δεύτερο, με 9.92, τον Καρλ Λιούις. 

Είχαν περάσει μόλις 55 ώρες από τη στιγμή της δόξας του για να καταπέσει από την κορυφή του βάθρου. Για να ατιμαστεί και να δώσει πίσω το χρυσό μετάλλιο. Ο Τζόνσον είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και «πιάστηκε» αμέσως, καθώς η στανοζολόλη, ήταν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στον οργανισμό του. Παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο στον Καρλ Λιούις, το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν «κάλπικο». 

Συνοδεία σωματοφυλάκων και Κορεατών αστυνομικών, ο Τζόνσον σχεδόν φυγαδεύτηκε από τη Σεούλ με προορισμό στη Νέα Υόρκη. Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν πριν από την αναχώρησή του. «Δεν αισθάνομαι καλά. Δεν ξέρω πώς έγινε» ψέλισσε. 

Ο ίδιος ο Καναδός υποστήριζε τα πρώτα χρόνια ότι ουδέποτε πήρε εν γνώσει του αναβολικά, έκανε λόγο για σαμποτάζ καταγγέλλοντας έναν... μυστηριώδη άντρα, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα ελέγχου για ντόπινγκ, όπου ο Κέμεινε επί δυόμιση ώρες και ήπιε περίπου 10 μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για να μπορέσει να ουρήσει και να δώσει δείγμα. Και τελικά... ομολόγησε.  

Στη δίκη, που έγινε στον Καναδά, παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση αναβολικών από το 1981 μέχρι το 1988 και ότι είχε αρχίσει τα στεροειδή έναν χρόνο νωρίτερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Πάντα κατάφερνε να ξεφεύγει από τους ελέγχους. Στη Σεούλ «πιάστηκε», καθώς δεν αποκλείεται να του την... είχαν στημένη. Με το πέρασμα των χρόνων αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα εκείνου του μυστηριώδους άντρα, ο οποίος όπως παραδέχθηκε και η ΔΟΕ, ήταν όντως παρών στον έλεγχο του Τζόνσον, χωρίς να έχει λάβει την ειδική εξουσιοδότηση: επρόκειτο για τον Άντρε Τζάκσον, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ένας οικογενειακός φίλος του Καρλ Λιούις... 

«Θα έπρεπε να είμαι πρώτος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι μου στέρησαν την ευκαιρία να κατακτήσω ένα χρυσό μετάλλιο. Ήξερα ότι έπρεπε να ανταγωνιστώ αθλητές οι οποίοι έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Κάλβιν Σμιθ, ενός από τους δυο αθλητές εκείνου του αγώνα που δεν «πιάστηκαν» ντοπέ. 

Την υπεράσπιση του Τζόνσον ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ ανέλαβε ο Καναδός δικηγόρος Ντικ Πάουντ, ο ίδιος άνθρωπος που μερικά χρόνια μετά έγινε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης κατά του Ντόπινγκ (WADA). «Αρχικά πίστεψα ότι ο Τζόνσον μου έλεγε την αλήθεια και πως ήταν αθώος, και γι’ αυτό τον υπερασπίστηκα. Μετά διαπίστωσα ότι όλα ήταν ψέματα» έγραψε ο Πάουντ στο βιβλίο του. 

«Παρανόμησα και τιμωρήθηκα. Ωστόσο 25 χρόνια μετά συνεχίζω να τιμωρούμαι για κάτι που πράγματι έκανα. Υπάρχουν άνθρωποι που σκότωσαν και βίασαν, που πήγαν φυλακή και στη συνέχεια, βγήκαν. Εγώ απλά έσπασα τους κανόνες στο άθλημά μου και ακόμα σταυρώνομαι γι’ αυτό. Εκείνον τον αγώνα θα μπορούσα να τον έχω κερδίσει ακόμη και χωρίς αναβολικά. Εγώ τα πήρα κι είπα: Αν με πιάσουν, με έπιασαν» ήταν τα κυνικά λόγια του Μπεν Τζόνσον δυόμιση δεκαετίες μετά από εκείνη την κούρσα. 

Το 2013 σε συνέντευξή του ο Καναδός στράφηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Καρλ Λιούις. «Η κόντρα μου μαζί του χρονολογείται χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία προδοσίας, που ξεκινάει από την αρχαία Αίγυπτο. Ήμουν ο φαραώ Χούφου και ο Λιούις ήταν μέλος της δυναστείας μου. Μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης μέλος της οικογένειάς μου, προσπάθησαν να πάρουν τον θρόνο προσφέροντάς μου μπύρα με δηλητήριο.

Γνωρίζαμε αρκετές φορές πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πως είχε βρεθεί θετικός. Και το ότι λέει δεξιά και αριστερά πως είναι "καθαρός" και δουλεύει με τα παιδιά. Εγώ τον προκαλώ να πει την αλήθεια, να πει στον κόσμο ότι χρησιμοποιούσε απαγορευμένες ουσίες. Ναι, θα "λέρωνε" το όνομα του, αλλά θα ήταν άνδρας. Αν δεν μπορεί να το κάνει, γνωρίζουμε τι είναι. Και δεν είναι άνδρας» είπε ο Τζόνσον ζητώντας και πάλι από τον Αμερικανό θρύλο του στίβου να επιστρέψει τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στη Σεούλ. 

«Τον προστάτευσαν επειδή είναι Αμερικανός. Εγώ έχω καθαρή συνείδηση. Εκείνος θα πρέπει να ζήσει με αυτό που έκανε, με το ψέμα» συμπλήρωσε. 

Άπαντες, είτε παρακολούθησαν απευθείας εκείνη την ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε τότε κούρσα είτε την είδαν χρόνια μετά σε βίντεο θα την θυμούνται ως την κούρσα - ντροπή για τον Μπεν Τζόνσον. Στην πραγματικότητα και βάσει όσων αποδείχθηκαν αργότερα, το ντόπινγκ έριξε βαριά τη σκιά του στην ιστορικότητα εκείνων των 100 μέτρων και την έκανε σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Για λόγους, βέβαια, που δεν είναι αγωνιστικοί... 

Οι οκτώ φιναλίστ: 

1. Ρόμπσον ντα Σίλβα (Βραζιλία) - 5ος - 10.11
Ο κορυφαίος σπρίντερ της Βραζιλίας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα στη Σεούλ. Το όνομά του ουδέποτε συνδέθηκε με χρήση αναβολικών. 

2. Ρέι Στιούαρτ (Τζαμάικα) - 8ος - 12.26
Μετά το τέλος της καριέρας του, έγινε προπονητής και το 2010 του απαγορεύτηκε δια βίου η ενασχόληση με το άθλημα, καθώς υπήρξαν αποδείξεις ότι χορηγούσε απαγορευμένες ουσίες στους αθλητές του. 

3. Καρλ Λιούις (ΗΠΑ) - 1ος - 9.92
Μια από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία του στίβου. Είχε «πιαστεί» ντοπαρισμένος έχοντας κάνει χρήση κοκτέιλ διεγερτικών λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, αλλά η υπόθεση συγκαλύφθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή της πατρίδας του. 

4. Λίντφορντ Κρίστι (Μεγάλη Βρετανία) - 2ος - 9.97
Ο σπουδαιότερος σπρίντερ της Μεγάλης Βρετανίας βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ το 1988 και το 1999, αλλά υποστήριζε κάθε φορά ότι ήταν αθώος. 

5. Κάλβιν Σμιθ (ΗΠΑ) - 3ος - 9.99 
Ο μοναδικός σπρίντερ της πρώτης πεντάδας, ο οποίος δεν «πιάστηκε» ντοπαρισμένος. 

6. Μπεν Τζόνσον (Καναδάς) - Ακυρώθηκε 
Στον οργανισμό του βρέθηκε το στεροειδές στανοζολόλη λίγες ώρες μετά τη νίκη του στα 100 μέτρα. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό. Στη διάρκεια της καριέρας του βρέθηκε θετικός σε αναβολικά άλλες δυο φορές. 

7. Ντεσάι Γουίλιαμς (Καναδάς) - 6ος - 10.11
Λίγους μήνες μετά τους Αγώνες της Σεούλ, ο Γουίλιαμς «συνελήφθη» σε έλεγχο έχοντας κάνει χρήση στεροειδών. 

8. Ντένις Μίτσελ (ΗΠΑ) - 4ος - 10.04
Ο Αμερικανός κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πριν βρεθεί θετικός σε τεστοστερόνη, το 1998. Ισχυρίστηκε ότι το υψηλό ποσοστό της συγκεκριμένης ουσίας οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε κάνει σεξ με τη γυναίκα του τέσσερις φορές την ίδια μέρα...

Πηγή: sdna.gr

Δειτε Επισης

Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου
Οι Πέλικανς πέταξαν εκτός playoffs Κινγκς και Βεζένκοβ, νίκη με 105-98 και τώρα... Θάντερ
«Αυτό είναι το καλύτερό μου αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό»
Οι Χιτ διέλυσαν τους Μπουλς και προκρίθηκαν στα playoffs, όπου τους περιμένουν οι Σέλτικς
Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν
ΒΙΝΤΕΟ: Από τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Πάρο στην Ακρόπολη η Ολυμπιακή Φλόγα
Ο Τσιτσιπάς με τον Λάγιοβιτς στα ημιτελικά στη Βαρκελώνη
O Γκαρίν απέκλεισε τον Ζβέρεφ στο Μόναχο
Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού