T. Κωνσταντινίδης: «Αν θες να πετύχεις, πρέπει να δουλέψεις»

Παρότι μόλις 41 χρόνων, εντούτοις, το κοντέρ έγραψε ήδη 11 χρόνια ως προπονητής. «Ήμουν 30. Έπαιζα μπάσκετ στην Ομόνοια (πλεϊμέικερ). Παράλληλα, ήμουν προπονητής στις ακαδημίες. Μου ζήτησαν να κάτσω για έναν αγώνα στον πάγκο, ως υπηρεσιακός. Αυτό ήταν. Αποσύρθηκα και έγινα προπονητής», θυμάται ο Τόνι Κωνσταντινίδης. 
Από το 2011 έως το 2014 κέρδισε τρία πρωταθλήματα Κύπρου (δύο με ΕΘΑ, ένα με ΑΠΟΕΛ), που αποτέλεσαν διαβατήριο για τον πάγκο της Ενερτζία Ροβινάρι, με την οποία έπαιξε στο Final 4 του Euro Challenge (τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση) και τερμάτισε τρίτος στη Ρουμανία –καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία του συλλόγου. Αναδείχθηκε Προπονητής της Χρονιάς 2015 στη Ρουμανία, πριν υπογράψει –πρόσφατα- στην Πρίστινα.

- Γιατί αυτή η αλλαγή;
Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση διότι με τους ανθρώπους στη Ρουμανία αναπτύξαμε μια σχέση ζωής. Έφυγα για δύο λόγους, πρώτα τον οικονομικό διότι ξεκίνησαν προβλήματα στην ομάδα και δεν ήθελα να ρισκάρω - ένας από τους λόγους που είμαι στο εξωτερικό είναι και τα χρήματα. Και μετά διότι η Πρίστινα είναι σαφώς μεγαλύτερη ομάδα, από πλευράς κόσμου και ιστορίας και αποτελεί σκαλοπάτι για την καριέρα μου. Έπαιξε ρόλο και ο τρόπος που με προσέγγισαν, έδειξαν να με θέλουν πολύ.

- Όμως στο FIBA Europe Cup δεν πήγε καλά.
Ήταν τρίτη πίσω από εμάς (σ.σ. Ενερτζία) και την ΑΕΚ. Είναι μόνιμη πρωταθλήτρια στο Κόσσοβο (σ.σ. 10 τίτλοι σε 13 χρόνια) και κάτοχος της Balkan League, όπου παίζουν επίσης ομάδες από Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Σκόπια και Ρουμανία. Είναι δύσκολη περίοδος, γι’ αυτό άλλαξαν προπονητή και είναι πρόκληση για εμένα, καθώς πρόκειται για ομάδα που έμαθε να κατακτά τα πάντα και πρώτη φορά βρίσκεται σε αυτή τη θέση. 

- Στο Κόσσοβο τι σε περιμένει;
Είναι πολύ οργανωμένη ομάδα και ο κόσμος διψά για μπάσκετ.

- Προοπτική;
Σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά για εμένα. Μου είπαν ότι του χρόνου θέλουν να παίξουν και στη Λίγκα της Αδριατικής, όπου μετέχουν και ομάδες της Ευρωλίγκα.

- Πόσο εύκολο είναι να κάνεις καριέρα εκτός Κύπρου;
Καταρχάς για εμένα το μπάσκετ εκτός από δουλειά, είναι και χόμπι. Το λατρεύω! Προσπαθώ να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Όμως, από τη στιγμή που «τραβώ» το ζόρι της ξενιτιάς, πρέπει και να αμείβομαι. 

- Άρα δεν πας κάπου απλά και μόνο για να φτιάξεις το βιογραφικό σου;
Όχι, όπως δεν θα πήγαινα στο χειρότερο πρωτάθλημα του κόσμου, για τα λεφτά. Ψάχνω έναν συνδυασμό. Είμαι συνειδητοποιημένος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν Κύπριο να πείσει ότι είναι καλύτερος από έναν Αμερικάνο, Σέρβο, Ισπανό ή Έλληνα.

- Τώρα πείθεις πιο εύκολα;
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ως πρωταθλητής Κύπρου ήταν απίστευτα δύσκολο να βγω στο εξωτερικό, ενώ τώρα έρχονται ομάδες που… ξεχνούν την εθνικότητά μου. Είχα τεράστιο πρόβλημα επειδή είμαι Κύπριος. Είναι λογικό. Το μπάσκετ μας δεν είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

- Από Ελλάδα έχεις προτάσεις;
Ναι, τα τελευταία δύο χρόνια.

- Και Α1;
Ναι, έγιναν κρούσεις. Αλλά σας είπα, πέρα από το επίπεδο μετράει και το οικονομικό. 

- Πόσο δύσκολο είναι να ζεις μακριά από την οικογένειά σου; 
Αν έλεγα ότι δεν μου λείπει η ζωή στην Κύπρο, θα ήμουν ψεύτης. Η οικογένεια είναι το πρώτο πράγμα που μου λείπει (σ.σ. παντρεμένος, με δύο παιδιά, έντεκα και επτά χρόνων). Ακόμα κι αν έχεις τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, θα σου λείπει η οικογένεια. Ειδικά στα αρνητικά αποτελέσματα, νιώθεις μόνος. Αλλά ήταν μια δύσκολη απόφαση, που έπρεπε να λάβω. 
 


«ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ»
-Κυπριακό μπάσκετ βλέπεις;
Ναι ειδικά το livestream βοηθά πάρα πολύ και θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία γι’ αυτό. Σίγουρα δεν είναι εκεί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Πέσαμε και τώρα προσπαθούμε ν’ ανέβουμε. Δεν είναι άσχημο το επίπεδο φέτος, αλλά πρέπει ν’ ανέβει.

- Ν’ ανέβει μέσα από αύξηση των ξένων;
Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Μειώσαμε  τους ξένους σε πέντε –καλά κάναμε. Είδα νέα παιδιά να παίρνουν ευκαιρίες, αλλά βλέπω και πολλούς Κύπριους προς το τέλος της καριέρας τους. Κανένας δεν ξέρει πόσο έτοιμοι είμαστε να βγάλουμε νέα παιδιά, όταν αυτοί οι Κύπριοι θ’ αποχωρήσουν.

- Είσαι υπέρ του περιορισμού των ξένων;
Είμαι υπέρ. Ιδανικό είναι κάθε ομάδα να έχει τρεις ξένους και οι υπόλοιποι να είναι Κύπριοι. Μπορεί όμως να γίνει; Αν σε πέντε χρόνια η Ομοσπονδία θέλει να έχει τρεις ξένους, πρέπει να προνοήσει αυτά τα χρόνια να βγουν Κύπριοι παίκτες. Αλλιώς να μην περιορίσει τους ξένους.

- Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι κίνητρο ώστε να έρθουν στην Κύπρο καλοί παίκτες και προπονητές; 
Οπωσδήποτε. Η αποχή από την Ευρώπη ήταν εγκληματική, μας πήρε χρόνια πίσω. Δεν γίνεται η Κύπρος, με ένα ευρωπαϊκό και δύο Final 4, να λείπει απ’ αυτό, με δικαιολογία την κρίση. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κρίση, γιατί δεν σταμάτησαν να παίζουν; 

- Μπορεί ένας Κύπριος παίκτης να φτάσει σε επίπεδο Ευρωλίγκας;
Υπάρχουν παιδιά που αν δουλέψουν σωστά, μπορούν. Αλλά πρέπει να δουλέψεις, δεν πατάς ένα κουμπί και γίνεσαι καλός προπονητής ή παίκτης. Προσωπικά εγώ βάζω σήμερα, που παίρνω πολύ καλά λεφτά, τις ίδιες ακριβώς ώρες που έβαζα την πρώτη χρονιά στην Ομόνοια, όταν έπαιρνα 300 λίρες. Αν θέλεις να πετύχεις, πρέπει να δουλέψεις διότι όσο ταλέντο και να ‘χεις, δεν αρκεί μόνο του.

- Τι είναι δουλειά για έναν παίκτη;
Πρέπει να βάλει ώρες στο γήπεδο και στο γυμναστήριο. Δέκα σουτ πιο πολλά να κάνεις απ’ όσα παίρνεις στην προπόνηση, θα σου βγει σε καλό. Εμένα οι παίκτες μου πρέπει να είναι έτοιμοι μισή ώρα πριν από την προπόνηση, να κάνουν σουτ και διατάσεις. Απ’ εκεί βλέπω ποιος θα προχωρήσει.

- Το σουτ είναι ταλέντο ή προπόνηση;
Τρία πράγματα: Προπόνηση, ταλέντο – πρέπει να ‘χεις ταλέντο για να κάνεις αυτό που κάνει ο Στέφεν Κάρι - και αυτοπεποίθηση.

- Προσωπικά πώς εξελίσσεσαι;
Το ένα είναι τα σεμινάρια. Όταν πέρυσι κατέθεσα τα χαρτιά μου για άδεια εργασίας στη Ρουμανία, μου ζήτησαν και δύο σεμινάρια. Αν δεν τα είχα, δεν θα την έπαιρνα. Βλέπω και μπάσκετ, από Ευρωλίγκα μέχρι εφηβικό. Πέρυσι πριν από το πιο σημαντικό μας παιχνίδι, έβλεπα ένα παιχνίδι U18. Είδα κάτι που μου άρεσε, το έβαλα στο παιχνίδι μας, και αυτό μας έδωσε και δέκα πόντους στο κρίσιμο ματς. Στη Ρουμανία νιώθω ότι βελτιώθηκα επειδή έβαλα και πιο πολλές ώρες, δεν είχα το σπίτι, τη γυναίκα, τα μωρά τους φίλους. Μια ώρα πήγαινα για ξεκούραση το μεσημέρι και μετά βράδυ. Οι Ρουμάνοι με κορόιδευαν ότι θα έβαζαν και ένα κρεβάτι στο γήπεδο.

 
 
«ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΒΑ»
- ΝΒΑ παρακολουθείς;

Μόνο αν θέλω να χαλαρώσω. Δεν πιστεύω σε αυτό. Ως προπονητής δεν έχω να κερδίσω κάτι. 

- Γιατί;
Δεν πιστεύω σε αυτό το παιχνίδι, είναι ατομικό. Αλλιώς έμαθα το μπάσκετ. 

- Ποιους προπονητές ξεχωρίζεις;
Τους Έλληνες, είναι οι καλύτεροι και δεν το λέω γιατί είμαι Κύπριος. Προπονητές όπως Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας, Ιτούδης, Πρίφτης στην τακτική είναι πολύ πιο ψηλά από τους υπόλοιπους, γι’ αυτό με χαμηλότερο μπάτζετ κάνουν τη διαφορά. 

- Ποιος προπονητής ήταν το πρότυπό σου;
Δεν θα πω τον Ομπράντοβιτς και τον Ίβκοβιτς, που είναι οι καλύτεροι, αλλά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, πρώτα ως παίκτη και μετά ως προπονητή. Πάντα τον είχα στα μάτια μου έντονα.

- Από ποιον προπονητή πήρες τα πιο πολλά;
Από τον Κυριάκο Γιαγκουλλή πήρα πολλά σε θέμα πειθαρχείας, νοοτροπίας. Τον θεωρώ κορυφαίο Κύπριο προπονητή.

- Το highlight της καριέρας σου;
Το περσινό Final 4 του EuroChallenge όπου πήραμε το χάλκινο. Μακάρι να έρθουν κι άλλες τέτοιες στιγμές. 

- Λάθη έκανες;
Κάποιες λανθασμένες επιλογές παικτών στην πρώτη χρονιά στον ΑΠΟΕΛ. Ίσως ήταν ο λόγος που χάσαμε το πρωτάθλημα. Όχι ότι έχω παράπονο από παίκτες μου, χωρίς αυτούς δεν μπορώ να κάνω κάτι. 

- Τι προσέχεις σε μια ομάδα;
Να έχει οργάνωση. Αν έχει μπάτζετ, χωρίς οργάνωση, δεν κάνει τίποτα. Αν έχει λεφτά για εμένα και είναι απλήρωτοι οι παίκτες, πάλι δεν κάνω τίποτα. Απλά θα παίρνω τα λεφτά για έναν χρόνο, μετά θα έχω πρόβλημα. Οργάνωση, χωρίς μπάτζετ, ναι: ΕΘΑ!

- Η ΕΘΑ ήταν πιο κάτω από τον ΑΠΟΕΛ;
Δεν υπάρχει πρωταθλήτρια στην Κύπρο –από τότε που ήρθαν οι ξένοι- που να ξόδεψε πιο πολλά απ’ ό,τι η ΕΘΑ την πρώτη χρονιά. Δεν νομίζω να συμβεί ξανά τέτοιο πράμα. 

- Θέλεις να βοηθήσεις το κυπριακό μπάσκετ;
Πάρα πολύ. Αλλά έχω ένα παράπονο και το συζήτησα με τον Λίνο Γαβριήλ, που επίσης δούλεψε για καιρό εκτός Κύπρου: Δεν μας πήρε κάποιος ένα τηλέφωνο να ρωτήσει τι είδαμε εκεί έξω και αξίζει να το φέρουμε εδώ. Αυτό με ενοχλεί. Θα πω ένα παράδειγμα: Στη Ρουμανία έπρεπε να κάνω τρία σεμινάρια σε προπονητές της επαρχίας μου (είναι χωρισμένη σε 48 επαρχίες η χώρα) ώστε να μου ανανεώσουν την άδεια για δεύτερο χρόνο.

- Τον Χριστόφορο Λειβαδιώτη πώς τον βλέπεις;
Είναι ο αδελφός που δεν είχα ποτέ. Χαίρομαι που προχωρά, μπορεί να γίνει πολύ καλός προπονητής. Αν εγώ είμαι μια φορά άρρωστος με το μπάσκετ, αυτός είναι τρεις. Μου λείπει η συνεργασία μας, και εκείνου του λείπει. Εγώ βάζω ένα μέτρο στο μπάσκετ, ο Χριστόφορος δεν το κάνει και γι’ αυτό θα πάει μπροστά. Μπορεί να με πάρει αργά το βράδυ στο Skype και να μιλάμε για μπάσκετ.
 

 

 

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
Στο Ζάγκρεμπ η κυπριακή αποστολή για το το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία