Οι αθλητές που… δεν μας αξίζουν και ο ρόλος των αθλητικών συντακτών

Μεσοβδόμαδα έγινε η γιορτή των Αρίστων του κυπριακού αθλητισμού, όπου η πολιτική, πολιτειακή και αθλητική ηγεσία του τόπου μαζεύτηκε για να χειροκροτήσει και να τιμήσει τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες, κατ’ επιλογή των αθλητικών συντακτών.
 
Πρόκειται για την ύψιστη τιμή που κάνει η κυπριακή κοινωνία στους αθλητικούς συντάκτες, επιφυλάσσοντάς τους – από το 1974 – το δικαίωμα να είναι εκείνοι οι κριτές των κορυφαίων του αθλητισμού. Δίχως αμφιβολία ο χώρος της αθλητικής δημοσιογραφίας πρέπει να διαφυλάξει αυτό το προνόμιο, να το αναδείξει αλλά και να το εκτιμήσει ακόμα παραπάνω.

Διότι μπορεί οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ ενίοτε να δέχονται πυρά – μερικές φορές και δικαιολογημένα – όμως η άποψή τους μετράει στην κοινωνία και αυτό επιβάλλεται να το διαφυλάξουν, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουν μερικά κλικς.
 
Στη γιορτή των Αρίστων βρέθηκαν δύο παγκόσμια μετάλλια, ένα πανευρωπαϊκό, τέσσερα χρυσά από Μεσογειακούς και μια… ντουζίνα μεταλλίων από Κοινοπολιτειακούς. Πρόκειται για επιτυχίες δυσανάλογες ως προς το μέγεθος αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνει η Κύπρος για τα υπόλοιπα αθλήματα, πλην του ποδοσφαίρου. Ο αθλητισμός μας έχει προοδεύσει τόσο που το 2018 έμειναν εκτός 5αδας αθλητές με διεθνείς διακρίσεις όπως ο Μάρκος Παγδατής (τένις), η χάλκινη στους μεσογειακούς Άντρη Χριστοφόρου (ποδηλασία) και η Παναγιώτα Ανδρέου (σκοποβολή), με μετάλλια σε Παγκόσμιο και Κοινοπολιτειακούς.

Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ τι άλλο πρέπει να πετύχουν αυτοί οι αθλητές για να πείσουν το μέσο Κύπριο και τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου να ασχοληθούν περισσότερο μαζί τους. Διότι, για να είμαστε δίκαιοι, τόσο η πολιτεία όσο και η ΟΠΑΠ Κύπρου, το καθήκον τους το πράττουν. Μόλις την Παρασκευή (11/1) το κράτος, μέσω του ΚΟΑ, μοίρασε €548.480 χαριστικώς, σε 18 αθλητές και 16 προπονητές, για τις επιτυχίες τους το 2018.

Είναι η ώρα ολόκληρη η Κύπρος να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Φέτος άλλωστε είναι η πιο κρίσιμη χρονιά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκυο 2020, καθώς οι πιο πολλές προκρίσεις θα κριθούν εντός του 2019. Μέχρι στιγμής μόνο ο Παύλος Κοντίδης έχει εξασφαλισμένη τη θέση για την Ιαπωνία. Και βεβαίως για αρκετούς αθλητές δεν είναι μόνο η πρόκριση, αλλά και η σωστή προετοιμασία, ώστε η παρουσία τους Ολυμπιακούς Αγώνες να μην είναι τυπική.

Δειτε Επισης

Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία πριν τους Ολυμπιακούς-Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών