Ο μοναδικός Κύπριος χρυσός Ολυμπιονίκης-Αγωνίστηκε το 1896 στην Ελλάδα

Πρόκειται για ένα από τους σπουδαιότερους Κύπριους αθλητές το όνομα του οποίου ξεχάστηκε στο πέρασμα των χρόνων. Ο Ιωάννης Φραγκούδης με καταγωγή από τη Λεμεσό, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1863. Είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα, Κύπριος Χρυσός Ολυμπιονίκης, και μάλιστα με δύο Ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν γιος του διπλωμάτη στην Ελλάδα, Χαράλαμπου Φραγκούδη. Σπούδασε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 1885. Οι στρατιωτικές σπουδές του επαιξαν ρόλο στο γεγονός ότι ασχολήθηκε με το άθλημα της σκοποβολής. Έλαβε μέρος στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που φιλοξένησε η Ελλάδα.

Οι Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν με την Ελλάδα, όμως, παρέλαυναν με την δική τους αποστολή της οποίας σημαιοφόρος ήταν ο Ιωάννης Φραγκούδης. Συμμετείχε στο πιστόλι 25μ. και στο τυφέκιο στα 300μ. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο πιστόλι και το αργυρό στο αγώνισμα του τυφεκίου. 

Ο σπουδαίος αυτός στρατιωτικός και αθλητής κατάφερε να γράψει το όνομά του στο πάνθεον των ηρώων αλλά και των χρυσών Ολυμπιονικών.

Αν και πέρασαν περισσότερα από 120 χρόνια ουδείς μέχρι σήμερα Κύπριος αθλητής κατάφερε να ισοφαρίσει τον άθλο του Φραγκούδη.

Ο Παύλος Κοντίδης είναι αυτός που βρέθηκε πολύ κοντά για να το πετύχει, όμως, τελικά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Ωστόσο, ο Κοντίδης αποτελεί τον πρώτο Κύπριο αθλητή που κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο με τα χρώματα της Κύπρου, ως ανεξάρτητη χώρα.

Πέρα από την επιτυχή αθλητική του καριέρα, ο Ιωάννης Φραγκούδης διετέλεσε ανθυπασπιστής του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου Α΄ και ήταν μπροστά κατά τη δολοφονία του το 1913. Ήταν μάλιστα αυτός που συνέλαβε τον δολοφόνο του Βασιλιά. Ο Ιωάννης Φραγκούδης απεβίωσε στις 19 Οκτωβρίου 1917.

 

Δειτε Επισης

Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία