Η προϊστορία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων

Πανέτοιμη για το 15ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 21 και 27 Ιουλίου είναι η κυπριακή αποστολή. Οι δεκαέξι αθλητές που αποτελούν την αποστολή (11 αγόρια, 5 κορίτσια), θα συμμετέχουν στους αγώνες του Μπακού σε έξι από τα δέκα αθλήματα και πιο συγκεκριμένα σε: Αντισφαίριση (1), Γυμναστική (3), Κολύμβηση (2), Ποδηλασία (2), Στίβος (6) και Τζούντο (2).
 
Στο Μπακού πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν σημαντικά γεγονότα του αθλητικού κόσμου, όπως 1οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες, τελικός Γιουρόπα Λιγκ, Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 αλλά και πολλά Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων.
 
Το Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων αποτελεί έμπνευση του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής και μετέπειτα προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, με το πρώτο φεστιβάλ να παίρνει σάρκα και οστά στην πατρίδα του, το Βέλγιο, που έγινε στις 12 και 21 Ιουλίου του 1991.
 
Απώτερος στόχος των αγώνων νέων είναι να δίνεται η ευκαιρία στους ταλαντούχους νεαρούς αθλητές, ηλικίας 14-18 ετών, να αγωνίζονται σε αγώνες υψηλού επιπέδου και να αποκομίζουν σημαντικές εμπειρίες ενόψει της μελλοντικής τους συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
 
Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο και συγκεκριμένα στην πρώτη διοργάνωση, του 1991 στις Βρυξέλλες, τότε είχαν λάβει μέρος 2084 αθλητές από 33 χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, που κατάφερε να πάρει το πρώτο της αργυρό μετάλλιο, με τον Ηλία Λουκά στη σφαιροβολία.
 
Στη δεύτερη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε το 1993 στη Βάλκενσβαρντ, έκαναν το ντεμπούτο τους δέκα χώρες, κυρίως λόγω και της διάσπασης της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ οι Αγώνες συνέχισαν να μεγαλώνουν τα επόμενα χρόνια, λόγω της δημιουργίας νέων κρατών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
 
Πολυνίκης του Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νέων είναι η Ρωσία, καθώς απέσπασε την πρωτιά στις δώδεκα από τις δεκατέσσερεις συνολικά διοργανώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα. Η Γαλλία το 1991 στις Βρυξέλλες και η Μεγάλη Βρετανία το 1995 στο Μπαθ, είναι οι άλλες δυο χώρες που πήραν την πρωτιά των χρυσών μεταλλίων στη διοργάνωση.
 
O απολογισμός της Κυπριακής συμμετοχής
Συνολικά δεκατέσσερα μετάλλια (4 χρυσά, 5 αργυρά, 5 χάλκινα) έχει μαζέψει η Κύπρος με τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων, η οποία έλαβε χώρα σε όλες τις διοργανώσεις. Τα τέσσερα χρυσά που απέσπασε η Κύπρος μέχρι σήμερα είναι με τους Νίκο Χριστοφή (1993), Μαρίλια Γρηγορίου (1997), Σάββα Αρέστη (2005) και Σκεύη Ανδρέου (2013).
 
Τα κυπριακά μετάλλια:
Χρυσά (4)
Νίκος Χριστοφή (400μ., Βάλκενσβαρντ 1993)
Μαρίλια Γρηγορίου (100μ. εμπόδια, Λισσαβόνα 1997)
Σάββας Αρέστη (δισκοβολία, Λινιάνο 2005)
Σκεύη Ανδρέου (100μ., Ουτρέχτη 2013)
 
Αργυρά (5)
Ηλίας Λουκά (σφαιροβολία, Βρυξέλλες 1991)
Γιώργος Σκέντερ (100μ., Μπαθ 1995)
Χάρης Κούτρας (110μ. εμπόδια, Τάμπερε 2009)
Λεοντία Καλλένου (ύψος, Τραπεζούντα 2011)
Γιώργος Κονιαράκης (δισκοβολία, Τιφλίδα 2015)
 
Χάλκινα (5)
Στέφανος Ιωάννου (110μ. εμπόδια, Έσμπεργκ 1999)
Αιμίλιος Ξενοφώντος (ύψος, Παρίσι 2003)
Μιχάλης Κλατσιάς (δισκοβολία, Τάμπερε 2009)
Μερόπη Παναγιώτου (1500μ., Τραπεζούντα 2011)
Βασιλική Κούρρη (τζούντο, Τιφλίδα 2015)

Δειτε Επισης

Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία πριν τους Ολυμπιακούς-Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών