«Παρά να τσακώνεται με τα μηχανήματα, κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους…»

Το καλοκαίρι έχει διανύσει πλέον παραπάνω από το πρώτο μισό του κύκλου του και πέραν από την φανερή μεταβολή της θερμοκρασίας, η εν λόγω εποχή του χρόνου είναι γνωστό ότι προκαλεί παράλληλα θετικές αλλαγές και στην διάθεση του ατόμου.

Η ανεβασμένη ψυχολογία, η δραστηριοποίηση και η αύξηση της πρόθεσης για κοινωνικοποίηση χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή, και πολλές φορές οδηγούν το άτομο εκτός σπιτιού, να δραστηριοποιείται με ένα σωρό τρόπους.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, ένα καλοκαιρινό απογευματάκι Πέμπτης συναντήσαμε τον Αντώνη Aρτυματά στο πάρκο Ακρόπολης στην Λευκωσία. Η πρώτη μας επαφή, έλαβε χώρα ακριβώς τη στιγμή που εκείνος προέτρεπε με δυνατή φωνή την ασκούμενη ομάδα του να ολοκληρώσει τον προπονητικό κύκλο.

Από το Παραλίμνι στην Λευκωσία για το Fitness

Ο Αντώνης Αρτυματάς είναι πιστοποιημένος Personal Trainer-Group Fitness Instructor, ενώ παράλληλα εργάζεται ως Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, ασκώντας και τα δύο επαγγέλματα. Με καταγωγή από το Παραλίμνι η αγάπη του για το Fitness τον οδήγησε στην πόλη της Λευκωσίας όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο ίδιος ψάχνει ευκαιρίες να γυμνάζει τους ασκούμενούς του σε εξωτερικό χώρο όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αφού όπως πιστεύει: «είναι πιο ευχάριστη η άμεση επαφή του ανθρώπου με τη φύση, παρά να τσακώνεται με τα μηχανήματα, κλεισμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους…».

Ο Αντώνης Αρτυματάς ήδη απαριθμεί στο ενεργητικό του συνεργασίες με περισσότερα από δέκα κέντρα φυσικής κατάστασης και συνεπώς ένα μεγάλο σύνολο ασκουμένων, πολλούς από τους οποίους προπονεί σε διαφορετικά επίπεδα και εντάσεις τον κάθε ένα.

Η σημασία της γυμναστικής
Μετά το πέρας της προπονητικής συνεδρίας εκείνη την ημέρα, ο Αντώνης μάς εξήγησε την σημασία της γυμναστικής στην καθημερινότητα του ατόμου. «Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως, η επίσκεψη στο γυμναστήριο είναι προαιρετική… Πιστεύουν πως η συνδρομή που θα πληρώσουν είναι ένα είδος πολυτελείας.

Αντ’ αυτού παρατηρούμε ολοένα και νεότερους ανθρώπους να υιοθετούν επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη προσήλωση στα social media που κρατάει το άτομο «δεμένο» σε μια καρέκλα και μη κοινωνικοποιήσιμο. Ως αποτέλεσμα ακολουθεί το γεγονός ότι βλέπουμε άτομα μέσης ηλικίας να συναντούν σοβαρά προβλήματα υγείας, και νέα παιδιά με δυσκολία να φέρουν εις πέρας τις βασικές καθημερινές τους δραστηριότητες».

Πώς αποφεύγονται τα συστατικά φαγητό – τσιγάρο – καναπές;
Όλοι έχουμε κάποιον στο κοντινό οικογενειακό ή φιλικό μας περιβάλλον που δεν το έχει με τη γυμναστική, ή που ακόμα περισσότερο απεχθάνεται να τρέχει άσκοπα... στα κάτεργα. Για ποιον λόγο να αλλάξει το άτομο αυτό την βασική του καθημερινή ρουτίνα που αποτελείται από τα τρία κυρίαρχα συστατικά φαγητό – τσιγάρο – καναπές;

Στο ερώτημα αυτό, ο Personal Trainer Αντώνης Αρτυματάς, απαντά: «Ο άνθρωπος, δεν είναι φτιαγμένος για να παραμένει ανενεργός… Η αδράνεια εκφυλίζει το ανθρώπινο σώμα. Αν κάνουμε μία αστραπιαία αναδρομή κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, θα δούμε πως απ’ αρχής κόσμου, η ανθρώπινη υπόσταση χαρακτηρίζεται από συνεχή δραστηριότητα. Ο τρόπος ζωής του προϊστορικού ανθρώπου δημιούργησε στο σώμα του προσαρμογές μάχης ή φυγής από άγρια ζώα και αντιπάλους.

Και στις νεότερες εποχές όμως, όταν η τεχνολογία και η βιομηχανία δεν ήταν ακόμα σε θέση να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη προσπάθεια, η εικόνα των κοινωνιών απείχε πολύ από τις σημερινές. Περπατούσαμε μεγάλες αποστάσεις, και καταναλώναμε τροφές που δεν είχαν δεχθεί επεξεργασία. Λίγα χρόνια πριν, τα παιδιά προτιμούσαν να τρέχουν και να παίζουν στη γειτονιά, παρά να επικεντρώνονται στα tablets ή στα κινητά τηλέφωνα».

Η υιοθέτηση των παλιών συνηθειών
Πώς, όμως, διακόπτεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Ο Αντώνης Αρτυματάς μάς τονίζει ότι τα πάντα είναι αλληλένδετα, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε τις σκέψεις του παρελθόντος. «Η προπονητική έχει αποτελέσει για εμένα ένα μεγάλο σχολείο, ειδικότερα λόγω της συνεχούς τριβής με τους ανθρώπους. Κάτι που επιβεβαιώνεται όμως παράλληλα μέσα από την επιστήμη της Κλινικής Ψυχολογίας, είναι ότι, πολλές φορές η λύση βρίσκεται στο παρελθόν. Έτσι και στο συγκεκριμένο κομμάτι που συζητάμε λοιπόν, θεωρώ πως μόνο αν υιοθετήσουμε εκ νέου κάποιες από τις παλιές μας συνήθειες θα είμαστε θέση να έχουμε ένα ποιοτικό παρόν και ένα αισιόδοξο μέλλον».

Για φινάλε, ο Αντώνης Αρτυματάς προτείνει:
- Αντικατέστησε το τσιγάρο με τις ενδορφίνες ορμόνες που εκκρίνονται μέσω της γυμναστικής με αποτέλεσμα να σου προκαλούν την αίσθηση ευχαρίστησης.
- Βάλε στόχο να καταναλώνεις περισσότερο «ζωντανές τροφές» όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, και λιγότερο επεξεργασμένες.
- Διένυσε τις μικρές αποστάσεις βαδίζοντας.
- Επανέλαβε καθημερινά, και δες την ποιότητα της ζωής σου να βελτιώνεται..

Δειτε Επισης

To IAME Series Cyprus προσφέρει τρία εισιτήρια για τον Παγκόσμιο Τελικό στη Valencia
Την Κυριακή το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Τριάθλου στην Πάφο
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Ψυχωμένος Παναθηναϊκός, απάντησε εμφατικά στη Μακάμπι με one man show του Σλούκα!
Στην έκτη θέση ο Κοντίδης στο Hyeres μετά την 7η ιστιοδρομία
Βόμβα στην Red Bull-Φεύγει ο Άντριαν Νιούι!
Ο ΚΟΑ θα τοποθετηθεί αφού ενημερωθεί από Επιτροπής Δεοντολογίας για ΣΚΟΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Μάριος Γεωργίου (pics)