Το Μπακού μπορεί να τελείωσε αλλά οι Κύπριοι αθλητές τώρα αρχίζουν

Με μια φαντασμαγορική τελετή λήξης έπεσε η αυλαία στο 15ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων του Μπακού, που διεξήχθη στις 21-27 Ιουλίου, με την Κύπρο να δίνει το παρών της με δεκαέξι στο σύνολο αθλητές συμμετέχοντας σε έξι από τα δέκα αθλήματα.
 
Ο απολογισμός της κυπριακής αποστολής μόνο ικανοποίηση μπορεί να αφήνει, καθώς τα τρία μετάλλια που μάζεψε, ένα χρυσό και δυο χάλκινα, έγραψαν τη δική τους ιστορία στον θεσμό αφού είναι η πρώτη φορά που έχουμε τρεις σπουδαίες επιτυχίες στους Αγώνες Νέων.

Με την ολοκλήρωση των Αγώνων, η Κύπρος φιγουράρει στην 24η θέση με τις κατακτήσεις μεταλλίων αφήνοντας πίσω της φαβορί και ισχυρές χώρες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ανάμεσα τους και την Ελλάδα η οποία έμεινε 32η με τέσσερα συνολικά μετάλλια, ένα αργυρό και τρία χάλκινα. Είναι ηλίου φαεινότερο, ό,τι το χρυσό μετάλλιο που χάρισε στην Κύπρο ο Γρηγόρης Νικολάου στο τριπλούν, κατάφερε να ανεβάσει τη χώρα μας αρκετές θέσεις πιο πάνω, αφού άλλες χώρες με περισσότερα στο σύνολο μετάλλια αλλά χωρίς χρυσό είναι αρκετά πιο κάτω στον εν λόγω πίνακα.

Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή του για την απόδοση των αθλητών μας αλλά και γενικότερα για τη λειτουργία της διοργάνωσης εξέφρασε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Γιώργος Παναγίδης, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό όλων των αθλημάτων που συμμετείχαμε.

«Το 15ο Φεστιβάλ Νέων κύλησε γενικά ομαλά, οι διοργανωτές προσπάθησαν να προσφέρουν στις αποστολές ότι καλύτερο διέθεταν. Δεν θα τους συγκρίνω με τους Πανευρωπαϊκούς το 2015, διότι ήταν εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες. Είχαμε λίγα προβλήματα στον χώρο εστίασης, οι διακινήσεις τις πρώτες ημέρες δεν ήταν και τόσο εύκολες αλλά μετά από συναντήσεις τις οποίες πραγματοποιήσαμε όλα αυτά διορθώθηκαν και οι Αγώνες μπορώ να πω ότι στέφθηκαν με επιτυχία», ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Παναγίδης για να σχολιάσει στη συνέχεια την απόδοση των αθλητών μας.
 
«Οι αθλητές μας απέδειξαν ότι διαθέτουν αρκετό ταλέντο σ’ αυτή την ηλικία και γενικά όλα τα αθλήματα πιστεύω ότι τα πήγαν αρκετά καλά. Οι αθλητές έχουν φθάσει τις προσωπικές και ατομικές τους επιδόσεις. Ποδηλασία μείναμε λίγο πίσω αλλά όπως είπε και ο προπονητής των αθλητών, πρώτη φορά βγαίνουν εκτός Κύπρου και με τέτοιο συναγωνισμό δεν περίμενε και κάτι περισσότερο αλλά φυσικά κρατούμε την καλή προσπάθεια και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα κτίσουν πάνω σε αυτή.

Ο στίβος είχε τη μερίδα του λέοντος με τα δυο μετάλλια που πήρε, το χρυσό και το χάλκινο. Κάνανε καινούριες σπουδαίες ατομικές επιδόσεις τα παιδιά και δείχνουν ότι έχουν όλα τα φόντα να διακριθούν. 

Στο τζούντο επίσης, ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι με το χάλκινο μετάλλιο απέδειξε ότι έρχεται δυναμικά στο άθλημα και θα είναι από τις μελλοντικές μας δυνάμεις. Όπως και ο Παναγιώτης Σιάκος, ο οποίος έκανε μια εξαίρετη προσπάθεια.

Στο τένις ο Κωνσταντίνος Κοσιής κέρδισε την πρώτη ημέρα το νούμερο ένα της Σερβίας, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η προσπάθειά του τρεις ώρες με αποτέλεσμα να κουραστεί αρκετά και στον δεύτερο αγώνα να χάσει από το νούμερο δυο του ταμπλό στους «32».

Στην ενόργανη οι αθλητές έκαναν μια πολύ καλή και αξιέπαινη παρουσία αφού η 16η θέση που πήραν στο ομαδικό, τους αφήνει ελπίδες για το μέλλον και ο Γιώργος Άγγονας ο οποίος για ελάχιστα εκατοστά δεν πέρασε στον τελικό είναι επίσης μια μεγάλη επιτυχία.
Τέλος, για την κολύμβηση αξίζει να πούμε ότι έχουμε δυο επιδόσεις από τον Νικόλα Αντωνίου που είναι Παγκύπριες επιδόσεις παίδων και νέων, που είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον αθλητή μας και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο να δουλεύει ούτως ώστε να φθάσει και αυτός ψηλά».

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των αθλητών μας, ο Γιώργος Παναγίδης ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα στην αξιοποίηση των νέων αθλητών και πρέπει να δούμε όλοι συλλογικά πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό, και συλλογικά εννοώ όλους. Το ταλέντο υπάρχει σ’ αυτή την ηλικία, το βλέπουμε αλλά οι αθλητές όσο μεγαλώνουν δεν παίρνουν τη στήριξη που τους αρμόζει από την πολιτεία και νομίζω μένουν πίσω σε σχέση με τους συναθλητές τους που διαγωνίζονται στην Ευρώπη».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, ο Γιώργος Παναγίδης ευχαρίστησε όλη την κυπριακή αποστολή, που πάτησε Κύπρο την Κυριακή 28 Ιουλίου. «Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους προπονητές και αθλητές της αποστολής, τον γιατρό, Μάριο Παύλου, τον φυσιοθεραπευτή, Φράνγκη Χαπέρη και τον δημοσιογράφο της ΕΑΚ, Πέτρο Πετρή για τη συνεργασία αλλά και για την σπουδαία δουλειά που έχουν επιτελέσει». 
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αθλητών στο 15ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων του Μπακού:
Στίβος

Γρηγόρης Νικολάου – τριπλούν – ατομικό ρεκόρ 15.45 – χρυσό
Στυλιάνα Ιωαννίδου – άλμα εις ύψος – ατομικό ρεκόρ 1.80 – χάλκινο
Παιδίου Χριστονύμφη – άλμα εις μήκος, 10η  θέση – τριπλούν,16η θέση
Άντρεα Βάσου – άλμα επί κοντώ, τρεις άκυρες προσπάθειες
Κωνσταντίνος Αλεξιάδης – σφαιροβολία, 7η θέση, δισκοβολία, 16η θέση
Παναγιώτης Κονταξής – σφυροβολία, τρεις άκυρες βολές
Τζούντο
Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι – 60 kg πέντε νίκες, 3η θέση - χάλκινο μετάλλιο
Παναγιώτης Σιακό – 73 kg, 9η θέση
Κολύμβηση
Νικόλας Αντωνίου – 50 μέτρα ελεύθερο – ρεκόρ με χρόνο 23.42 στον τελικό 6η θέση
                           100 μέτρα ελεύθερο–ρεκόρ με χρόνο 51.90 πρόκριση στα ημιτελικά
Ιζαμπέλλα Ιωάννου – 200 μέτρα πρόσθιο, 2:40.47,21η θέση
Τέννις
Κωνσταντίνος Κοσιής – ήττα στους «32»
Ενόργανη
Άγγονας Γιώργος
Ίτταλος Κωνσταντίνος    16η σε σύνολο βαθμών
Ησαΐας Μιχάλης
Ποδηλασία
Ελένη Κουκουμά αγώνα 10 khm ατομική χρονομέτρηση 54η θέση
                             αγώνα 50 khm αντοχής 51η θέση
Κωνσταντίνος Ιωάννου αγώνα 10 khm ατομική χρονομέτρη 79η θέση
                                      αγώνα 75 khm αντοχής 63η θέση 
 

Δειτε Επισης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν στρατό στη Γαλλία για έξτρα μέτρα ασφαλείας
Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης