Κοντίδης, η μεγαλύτερη ελπίδα διάκρισης στο Τόκυο 2020

Ο Παύλος Κοντίδης ολοκλήρωσε πρόσφατα με το χρυσό μετάλλιο στην Enoshima τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το 2019 και πλέον βάζει πλώρη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκυο 2020. Σύντομα θα μεταβεί στην Κροατία όπου εδρεύει η ομάδα αθλητών με την οποία προπονείται, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα προετοιμασία για το Τόκυο, ενώ εντός του 2019 θα γίνει και το πρώτο προπονητικό καμπ στη Μάλτα.
 
Παράλληλα έχει προταθεί από την ΚΟΕ ως υποψήφιος για την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ – η ψηφοφορία θα γίνει στη διάρκεια των Αγώνων του Τόκυο 2020. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 12.000 αθλητές που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την προσεχή Πέμπτη (19/9) θα ανακοινώσει μια πρωτοβουλία Αθλητικής Ευθύνης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Είναι προφανώς πως πρόκειται για μια εξέχουσα προσωπικότητα στο χώρο του κυπριακού αθλητισμού.
 
Στην καλύτερη φάση της καριέρας τους
Τη στιγμή αυτή ο 29χρονος ιστιοπλόος ξεχωρίζει μάλλον και ως η μεγαλύτερη ελπίδα διάκρισης της Κύπρου στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά το Ρίο 2016 διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους. Παρότι δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30, εντούτοις,  συμμετείχε ήδη τρεις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας να επιδείξει μια 13η και μια 7η και βεβαίως το μοναδικό μετάλλιο (αργυρό) στην ιστορία της Κύπρου, στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
 
Στη Μελβούρνη το Δεκέμβριο του 2016 κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της καριέρας του. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2017 κέρδισε και το Παγκόσμιο Κύπελλο Hyeres, το… Wimbledon της ιστιοπλοΐας, ενώ στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής κόσμου, στο Σπλιτ, το Σεπτέμβριο. To 2018 έγινε Πρωταθλητής Ευρώπης για πρώτη φορά στην καριέρα του, κέρδισε την Ολυμπιακή πρόκριση ενώ στέφθηκε back2back Παγκόσμιος Πρωταθλητής, κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας που διεξάγεται κάθε 4 χρόνια – στο Σπλιτ το Παγκόσμιο αφορούσε μόνο τα σκάφη τύπου Laser. Ως επιστέγασμα τον περασμένο Οκτώβριο είδε άλλο ένα παιδικό του όνειρο να εκπληρώνεται: αναδείχθηκε Rolex World Sailor of the Year ή με απλές λέξεις, καλύτερος ιστιοπλόος του κόσμου από όλες τις κατηγορίες (ολυμπιακές και μη).
 
Η φετινή σούμα
Το 2019 μπορεί να μην ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας του, μιας και πρωταρχικός στόχος ήταν η προετοιμασία για το Τόκυο 2020, όμως τα αποτελέσματά του θα τα ζήλευε κάθε άλλος Κύπριος αθλητής. Κέρδισε δύο μετάλλια σε ισάριθμα Παγκόσμια Κύπελλα που έλαβε μέρος: αργυρό στη Γένοβα και χρυσό στην Enoshima ενώ ήταν τέταρτος στο Πανευρωπαϊκό, χάνοντας το μετάλλιο για έναν βαθμό. Αυτά τα αποτελέσματα τον έχουν φέρει στο Νο3 της Παγκόσμιας Κατάταξης, την υψηλότερή του θέση από τον Απρίλιο του 2018. Πέρσι τέτοια εποχή ήταν στο Νο5. Έχει 981 βαθμούς, την τρίτη καλύτερη επίδοση της καριέρας του, μετά τους 985 βαθμούς που διέθετε την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος του 2017 όταν βρισκόταν στο Νο1.
 
Έχοντας το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο από το Λονδίνο το 2012, από το 2016 μέχρι και φέτος ο Κοντίδης μάζεψε όλα τα μετάλλια και διακρίσεις που του έλειπαν: Παγκόσμια Κύπελλα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Rolex World Sailor of the Year. Πλέον, ένα του λείπει: το χρυσό των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Χαμηλοί τόνοι
Συνειδητά ο Παύλος δεν μιλάει ποτέ για το χρυσό καθώς ξέρει πως είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Προτιμάει να κρατάει χαμηλά το κεφάλι και να δουλεύει σκληρά. Ξέρει άλλωστε πως τουλάχιστον δέκα αθλητές θα μπορούσαν του χρόνου στο Τόκυο να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο ανταγωνισμός στα Laser είναι τεράστιος. Ξέρει επίσης τις ιδιαιτερότητες του σπορ. Η ιστιοπλοΐα δεν είναι άθλημα επίδοσης. Είναι σπορ που έχεις να αντιμετωπίσεις αντιπάλους μέσα στο νερό, βάρκα με βάρκα, όπως επίσης τη θάλασσα και τον αέρα. Θέλει αντοχή, ψυχική και σωματική, καθώς ο αγώνας διαρκεί μια βδομάδα, αλλά και καλή υποστήριξη από τον προπονητή, το φυσιοθεραπευτή, το μετεωρολόγο. Μα κυρίως, θέλει στρατηγική. Όλοι αυτοί οι παράγοντες και παράμετροι πρέπει να συνδυαστούν και να δουλέψουν άρτια, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο ο Παύλος ποτέ δεν θα υποσχεθεί, αρκούμενος στο κλισέ μεν, αλλά απολύτως αληθές δε, «θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό».
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Δύο παιχνίδια για την 11η αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Καρολίνα Πελενδρίτου
Επικράτησε με πεντάρα της ΑΕΖ η Καρμιώτισσα-Κατατρόπωσε την ΑΕΛ ο Απόλλωνας
Φανταστικός Τσιτσιπάς, απέκλεισε με ανατροπή τον Λάγιοβιτς και παίζει για τον τίτλο στην Βαρκελώνη
Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία
Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου