Κυπελλούχος Ελλάδος για 17η φορά ο Παναθηναϊκός

Τη θεωρητική του ανωτερότητα επιβεβαίωσε στο παρκέ του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Φάρο Κερατσινίου. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς επικράτησε αυτής του Ανδρέα Πολέμη με 101-54 και κατέκτησε το 17ο τρόπαιο της ιστορίας της, στο "αντίο" του Δημήτρη Διαμαντίδη στον θεσμό.
Ο αρχηγός του "τριφυλλιού" ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 8 πόντους, ενώ πριν το τζάμπολ βραβεύτηκε (μαζί με τον Μιχάλη Κακιούζη) από τον ΠΣΑΚ για την προσφορά του στο ελληνικό μπάσκετ. Σκόραραν όλοι οι "πράσινοι", με τον Τζέιμς Γκιστ και τον Βλάντο Γιάνκοβιτς να ξεχωρίζουν, έχοντας από 13 πόντους.
Ρεκόρ διαφοράς πόντων σε τελικό έκαναν οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς, με το +47 να "σπάει" το ρεκόρ που κατείχε ο Άρης από το 1987 -και το παιχνίδι με τον Πανελλήνιο. Εξάλλου, αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι "πράσινοι" σημειώνουν 100άρα σε τελικό.
 
Ο πολυτιμότερος
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του τελικού, στην τελευταία του παράσταση σε αγώνα της διοργάνωσης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε συνολικά τις δέκα κατακτήσεις, σε δύο προσπάθειες.
 
Πού κρίθηκε το παιχνίδι
Από πολύ νωρίς μπήκε τέλος σε κάθε ελπίδα του Φάρου Κερατσινίου να διεκδικήσει κάτι από την αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +12 (14-2) στο 3'40'', καταδεικνύοντας πως δεν έχει διάθεση για πολλά πολλά.
 
Το στατιστικό που ξεχώρισε
Με 82% στα δίποντα (18/22) πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα οι παίκτες του Παναθηναϊκού που εκμεταλλεύτηκαν επί της ουσίας την υπεροχή τους κοντά στο καλάθι. Τα χαμένα δίποντα αφορούσαν τους Γιώργο Παπαγιάννη (4/6), Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (1/2) και Αντώνη Φώτση (0/1). Οι υπόλοιποι "πράσινοι" ήταν αλάνθαστοι.
 
Ο αγώνας
Από τις πρώτες φάσεις του τελικού, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξαν πως θέλουν να μην μπουν σε διαδικασία... συζήτησης περί του νικητή. Ο Νικ Καλάθης πέτυχε το πρώτο καλάθι του αγώνα (0-2 στο 0'16''), ο Γιάιος Σκορδίλης ισοφάρισε στην επόμενη φάση (2-2 στο 0'34''), αλλά η συνέχεια ήταν καταπράσινη. Οι τυπικά γηπεδούχοι έμειναν δίχως εντός παιδιάς καλάθι για 4'31'', διάστημα στο οποίο το "τριφύλλι" μπόρεσε να πάει τη διαφορά στο +15 (3-18 στο 4'56'').
Ο σέντερ του Φάρου Κερατσινίου ήταν αυτός που ολοκλήρωσε την περίοδο επιθετικής ανομβρίας των "κόκκινων", αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι στην εικόνα του αγώνα. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που το "τριφύλλι" ήταν σχεδόν αλάνθαστο στα σουτ δύο πόντων (10/11 δίποντα στην α' περίοδο), με τα περισσότερα εξ αυτών να προέρχονται από καρφώματα.
Οι Γιώργος Παπαγιάννης και Τζέιμς Γκιστ κάρφωσαν από δύο φορές (μετά από άλεϊ ουπ πάσες) και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +19 (12-31) της πρώτης περιόδου. Τι έκανε σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Ανδρέα Πολέμη; Λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση, με τον Νίκο Αγγελόπουλο και τον Βαγγέλη Καράμπουλα να προσπαθούν ανεπιτυχώς να μειώσουν το σκορ.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν άλλαξε κάτι επί της ουσίας, με τον Νικ Καλάθη να γίνεται ο παίκτης που έφτασε το "πράσινο" προβάδισμα για πρώτη φορά στο +20 (13-33 στο 11'25'') με αριστερό λέι απ. Οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν πολλά προβλήματα επιθετικής φύσεως, την ώρα που η άμυνά τους δεν ήταν τέτοια που θα τους έδινε το δικαίωμα να περιορίσουν τη δράση του "τριφυλλιού".
Κι όσο η διαφορά συνέχισε να παίρνει την ανιούσα (24-48 στο 17'26''), τόσο πιο σαφές γινόταν πως ο Παναθηναϊκός ήθελε -με πράξεις, όχι με λόγια- να κατακτήσει το 17ο τρόπαιο της ιστορίας του. Εξ ου το +31 (26-57) του ημιχρόνου, που έδωσε το δικαίωμα στους "πράσινους" να αρχίσουν να σκέφτονται πρόωρα το επόμενο παιχνίδι τους, με τον Ερυθρό Αστέρα στην Kombank Arena.
Στα παραπάνω προσθέστε κάτι ακόμη: οι 57 πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς είναι οι περισσότεροι που έχουν επιτευχθεί στο α' μισό ενός τελικού στην ιστορία της διοργάνωσης.
Με το παιχνίδι να έχει ουσιαστικά τελειώσει από το πρώτο ημίχρονο, το μόνο που είχε ενδιαφέρον πλέον εν όψει του β' μέρους ήταν να μάθουμε την ακριβή διαφορά της νίκης του Παναθηναϊκού. Το "τριφύλλι" δεν άφησε το πόδι από το γκάζι, βγάζοντας ενέργεια και διάθεση να πάει τη διαφορά όσο πιο ψηλά γινόταν. Σε σημείο που δεν άργησε να μπει στην κουβέντα το "στοιχειωμένο" ρεκόρ του Άρη, από τον τελικό του 1987. Τότε που οι "κίτρινοι" είχαν κερδίσει τον Πανελλήνιο με σαράντα πόντους διαφορά (110-70).
Παρεμπιπτόντως, το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με νταμπλ σκορ (38-76), με τα ποσοστά του στα σουτ εντός παιδιάς (30/55) να είναι εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με αυτά του Φάρου Κερατσινίου (12/35). Στην παραπάνω χαοτική διαφορά προσθέστε την αναλογία ασίστ/λάθη, όπου το "τριφύλλι" είχε +17 (23/6), ενώ η ομάδα του Ανδρέα Πολέμη είχε -7 (10/17).
Εν τέλει, ο 41ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος κατέληξε στον Παναθηναϊκό με τη διαφορά να φτάνει στο +47 (101-54) στο φινάλε του αγώνα και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να πανηγυρίζει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, ως προπονητής του "τριφυλλιού".
 
Διαιτητές: Πηλοϊδης - Αναστόπουλος Π. - Παντελίδης.
 
Τα δεκάλεπτα: 12-31, 26-57, 38-76, 54-101.
ΦΑΡΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ (Πολέμης): Παπαδόπουλος 2, Κουντουράς, Καράμπουλας 11, Μπατής 2, Πετροδημόπουλος 4, Λιακόπουλος 4, Αγγελόπουλος 7, Κομποδιέτας 3, Κατούφας 2, Κακιούζης, Παπαμακάριος 5, Σκορδίλης 14.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 8, Χαραλαμπόπουλος 6, Μποχωρίδης 9, Γιάνκοβιτς 13, Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 3, Φελντέιν 11, Διαμαντίδης 8, Γκιστ 13, Καλάθης 9, Παπαγιάννης 12, Κούζμιτς 5.
Πηγή: Sport24.gr  

Δειτε Επισης

Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!
Προκαλεί τρόμο... η νέα Dream Team των ΗΠΑ-Με «Βασιλιά» Λεμπρόν, Κάρι και Ντουράντ
Συγκλονίζει το μήνυμα της Μαρίας Αριστοτέλους-«Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν, τον νικήσαμε...»