Οι αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο και σκόρπισαν περηφάνια σε όλη την Κύπρο
06:40 - 30 Δεκεμβρίου 2019
Μαζεμένες ήρθαν γι’ άλλη μια χρονιά οι επιτυχίες από τα ατομικά αγωνίσματα στον κυπριακό αθλητισμό, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι το μοναδικό άθλημα που προσφέρει χαρές στην Κύπρο.
Οι Κύπριοι αθλητές διατήρησαν ψηλά τα επίπεδα απόδοσής τους, κάνοντας περήφανη τη χώρα μας μέσα από τις επιτυχίες τους.
Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή της χρονιάς που φεύγει, δέκα αθλητές ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους, φέρνοντας πολλές τιμητικές διακρίσεις με την επιστροφή τους στο νησί.
Μίλαν Τραΐκοβιτς (Στίβος)
Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Απόλλωνα Λεμεσού, ωστόσο τελικά τον κέρδισε ο στίβος, στον οποίο διέπρεψε κι έφερε σπουδαίες επιτυχίες στην Κύπρο.
Τα δύο χρυσά μετάλλια στους ΑΜΚΕ αλλά και η 7η θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματά του.
Από τους πρώτους μήνες της φετινής σεζόν έδειξε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καταφέρνοντας να κατακτήσει το χρυσό στα 60μ με εμπόδια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού στη Γλασκώβη τον περασμένο Μάρτιο.
Τον Οκτώβριο μάλιστα τερμάτισε 8ος στον τελικό των 100μ με εμπόδια Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, εξασφαλίζοντας και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.
Απόστολος Παρέλλης (Στίβος)
Στην καλύτερη φάση της καριέρας του δείχνει να βρίσκεται ο Κύπριος δισκοβόλος, μετά την κατάκτηση της 5ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα τον Σεπτέμβριο.
Το 2019 αποτέλεσε σπουδαία χρονιά τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κυπριακό στίβο, αφού κατάφερε να πετύχει νέο Παγκύπριο ρεκόρ με 66.32μ, εξασφαλίζοντας το όριο που απαιτείται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.
Το πιο σημαντικό για τον 34χρονο αθλητή, αποτελεί το γεγονός ότι έχει αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν μέσα στην τελευταία δεκαετία και θα συμμετέχει για τρίτη φορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός στην Ιαπωνία.
Παύλος Κοντίδης (Ιστιοπλοΐα)
Μεγαλύτερες γίνονται οι προσδοκίες με την πάροδο του χρόνου για τον πρωταθλητή της ιστιοπλοΐας, ο οποίος φέτος πρόσθεσε ακόμη τρεις διακρίσεις στην πλούσια καριέρα του.
Αρχικά, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γένοβα τον Απρίλιο, ενώ τερμάτισε στην 4η θέση Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Οπόρτο ένα μήνα αργότερα.
Αποκορύφωμα της φετινής πορείας του, αποτελεί το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ενοσίμα τον Αύγουστο.
Ο 29χρονος αθλητής έχει θέσει ψηλά τον πήχη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να επαναλάβει τον άθλο με άλλο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιαπωνία.
Ανδρέας Καριόλου (Ιστιοπλοΐα)
Η φετινή σεζόν αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για τον Κύπριο ιστιοπλόο, αφού με την εμφάνισή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας στη λίμνη Τορμπόλε της Ιταλίας, έκλεισε θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.
Ο μπαρουτοκαπνισμένος αθλητής έγραψε ιστορία με την πρόκρισή του στην Ιαπωνία, αφού έγινε ο πρώτος Κύπριος που θα συμμετέχει σε πέμπτη Ολυμπιάδα.
Όλα άρχισαν με την πρώτη του συμμετοχή στην Αθήνα το 2004, έπειτα ακολούθησε το Πεκίνο (σ.σ. 2008), το Λονδίνο (σ.σ. 2012) και το Ρίο (σ.σ. 2016).
Άντρη Ελευθερίου (Σκοποβολή)
Την πρώτη ολυμπιακή πρόκριση για λογαριασμό της κυπριακής σκοποβολής στο Τόκιο, εξασφάλισε η 35χρονη αθλήτρια μέσω της 3ης θέσης και του χάλκινου μεταλλίου που κατέκτησε στο Αλ Αιν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Απρίλιο.
Η Κύπρια πρωταθλήτρια διακρίθηκε επίσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Λονάτο στο σκητ όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, ενώ θα συμμετέχει για 3η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020.
Το καλύτερό της πλασάρισμα στην εν λόγω διοργάνωση, ήρθε στο Πεκίνο το 2008, όταν τερμάτισε στην 7η θέση.
Γιώργος Αχιλλέως (Σκοποβολή)
Ο πολύπειρος αθλητής κρατάει σφιχτά ένα από τα καλύτερα πλασαρίσματα της κυπριακής συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το 2008 τερμάτισε 5ος στο σκητ του Πεκίνου.
Η φετινή σεζόν τον βρήκε να τερματίζει 7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονάτο τον Ιούλιο, ενώ πρόσθεσε και δυο ομαδικές διακρίσεις στο ενεργητικό του.
Αρχικά κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο μαζί με τους Δημήτρη Κωνσταντίνου και Νικόλα Βασιλείου στο Λονάτο τον Ιούλιο, ενώ τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία κατέλαβε την 3η θέση στο ομαδικό σκητ μαζί με τους Γιώργο Καζάκο και Δημήτρη Κωνσταντίνου.
Ανδρέας Μακρής (Σκοποβολή)
Ιστορικής σημασίας ήταν η πρόκριση του 28χρονου σκοπευτή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού ήταν η πρώτη φορά που ένας Κύπριος εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο αγώνισμα του τραπ.
Η επιτυχία του συνδυάστηκε με την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας. Η διάκριση που κατέκτησε ήταν μοναδική αφού κανένας αθλητής στο παρελθόν δεν είχε καταφέρει να πάρει μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος στο τραπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη φορά που η Κύπρος συμμετείχε στην κατηγορία του τραπ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν πριν από 28 χρόνια στη Βαρκελώνη, όταν ο Δημήτρης Λόρδος έλαβε μέρος με τη λεγόμενη «λευκή κάρτα».
Δημήτρης Κωνσταντίνου (Σκοποβολή)
Ως σημαδιακό μπορεί να χαρακτηριστεί το 2019 για τον διεθνή σκοπευτή, ο οποίος με εξαιρετική απόδοση τερμάτισε 6ος στον τελικό του σκητ στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Λονάτο, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020.
Στις ομαδικές επιδώσεις, διακρίθηκε μαζί με τους Γιώργο Αχιλλέως και Νικόλα Βασιλείου στο σκητ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Λονάτο τον Ιούλιο, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.
Τέλος, στην ίδια τοποθεσία στην Ιταλία, κατέλαβε την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο μαζί με τους Γιώργο Καζάκο και Γιώργο Αχιλλέως.
Μάριος Γεωργίου (Γυμναστική)
Από πολύ νωρίς έδειξε ότι έχει βλέψεις για σπουδαία πράγματα στην καριέρα του, όντας ο νεαρότερος από τους 24 αθλητές που προκρίθηκε στον τελικό του Σύνθετου Ατομικού στο Ριο το 2016 και ο πρώτος Κύπριος που εκπροσωπεί τη χώρα του στην ενόργανη γυμναστική σε Ολυμπιακούς αγώνες.
Μέσα στο 2019 τα πήγε εξαιρετικά, κατακτώντας τον Απρίλιο το χάλκινο μετάλλιο στο Σύνθετο Ατομικό Πρωτάθλημα στην Πολωνία. Στη συνέχεια ήρθε η ακόμη μια επιτυχία με το αργυρό μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ στο δίζυγο τον Ιούνιο.
Παρά τους πόνους που είχε στη μέση τον Οκτώβριο του 2019, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στη Στουτγάρδη.
Ηλίας Γεωργίου (Γυμναστική)
Σημαντικές επιτυχίες έχει σημειώσει και ο έτερος αθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο οποίος το 2016 σάρωσε τα μετάλλια στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, ενώ δύο χρόνια αργότερα πήρε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής στο Όσιγιεκ στην Κροατία.
Η πιο σπουδαία στιγμή στην καριέρα του ήρθε τον Νοέμβριο του 2019, όταν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο μονόζυγο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κότμπους.
Ο νεαρός αθλητής θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο Μπακού τον Μάιο του 2020.