Ο Νο1 Κύπριος που μπήκε στο Ρεκόρ Γκίνες λύνοντας τον κύβο κρεμασμένος ανάποδα

«Αν είσαι περίεργος, θα βρεις τα παζλ γύρω σου. Αν είσαι αποφασισμένος, τότε θα τα λύσεις», είχε πει κάποτε ο σπουδαίος καθηγητής αρχιτεκτονικής και εφευρέτης του Rubiks cube, Έρνο Ρούμπικ.
 
Ο Ούγγρος αρχιτέκτονας προσπαθούσε για πολλά χρόνια να βρει έναν εύκολο τρόπο να διδάξει στους μαθητές του τα τρισδιάστατα αντικείμενα. Το 1974 επινόησε τον κλασσικό κύβο με έξι έδρες και αντίστοιχα χρώματα, όπου ο στόχος είναι η κάθε έδρα ν’ αποτελείται από τα ίδια χρώματα όταν το παζλ λυθεί.
 
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή (σ.σ. έγινε το 2009), ο κύβος του Ρούμπικ έχει πωληθεί περισσότερες από 350 εκατομμύρια φορές και είναι μακράν το πιο δημοφιλές παιχνίδι-παζλ στον κόσμο.
Το παιχνίδι με τα έξι χρώματα ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθήσουν να τον λύσουν μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας μέσω του Ρεκόρ Γκίνες.
 
Ένας από αυτούς είναι και ο 18χρονος Κύπριος, Μιχάλης Ελευθεριάδης, ο οποίος κατάφερε να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ κρεμασμένος ανάποδα, μέσα σε χρόνο 13.22 δευτερολέπτων (!).
 
Ο νεαρός speedcuber κατόρθωσε να κάνει κάτι που για πολλούς φαντάζει αδύνατο, γι’ αυτό κέρδισε επάξια μια θέση στο Ρεκόρ Γκίνες, όντας ο πρώτος Κύπριος που κατακτά ρεκόρ σχετικά με τον κύβο.
 
Ο Μιχάλης Ελευθεριάδης μιλά στην OMADA του REPORTER για την πρώτη του γνωριμία με τον κύβο, τα 42 Παγκύπρια ρεκόρ και απαντά το… αιώνιο ερώτημα, αν δηλαδή πρέπει να είναι κάποιος διάνοια για να λύσει τόσο γρήγορα τον κύβο.  
Η σχολική εκδρομή που τον έκανε ν’ αγαπήσει τον κύβο 
Γεννημένος στη Λευκωσία το 2002 και απόφοιτος του Κολλεγίου Τέρρα Σάντα, ο Μιχάλης Ελευθεριάδης «γνώρισε» τον κύβο σε ηλικία 13 ετών.
 
Ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του σε μια σχολική εκδρομή να βλέπει έναν φίλο του να παίζει με αυτή τη σπαζοκεφαλιά. Από περιέργεια αγόρασε τον πρώτο του κύβο από ένα περίπτερο και με τη βοήθεια ορισμένων βίντεο στο διαδίκτυο άρχισε να μαθαίνει πώς να τον λύνει.
 
Η καθημερινή ενασχόληση με τον κύβο για τον Μιχάλη προϋποθέτει τουλάχιστον μια ώρα προπόνησης, ενώ σε περιπτώσεις (σ.σ. όταν προγραμματίζει να συμμετέχει σε αγώνες), το διάστημα αυτό αυξάνεται στις πέντε ώρες. 
 
Το όραμα για το ρεκόρ και η περηφάνια της οικογένειας
Η ιδέα του νεαρού speedcuber γεννήθηκε μέσα από διάφορα βίντεο στην πλατφόρμα του Youtube. Τα 15.84 δευτερόλεπτα του προηγούμενου κατόχου του ρεκόρ αποδείχθηκαν πολλά για τον Μιχάλη, ο οποίος έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη με το ατομικό ρεκόρ του στα 13.22 δευτερόλεπτα.
«Καθώς έβλεπα μερικά βίντεο σχετικά με τον κύβο, τυχαία είδα κάποιον ο οποίος έσπασε Ρεκόρ Γκίνες λύνοντας 5 κύβους κάτω από το νερό. Αποφάσισα να μπω στην ιστοσελίδα του Guinness να ψάξω τι ρεκόρ υπάρχουν σχετικά με τον κύβο. Είδα πως ένας Κινέζος έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ ανάποδα σε χρόνο 15.84 δευτερόλεπτα και αποφάσισα να το κάνω και εγώ αφού ήδη είχα μέσο όρο λιγότερο από το ρεκόρ».
 
Από την επιτυχία του 18χρονου πρωταθλητή δεν θα μπορούσε να λείπει η οικογένεια και οι φίλοι του, οι οποίοι νιώθουν περηφάνια.  
 
«Το να είμαι κάτοχος τίτλου Ρεκόρ Γκίνες σημαίνει ότι το πάθος και ο χρόνος που ξόδεψα για το άθλημα του cubing με οδήγησαν σε ένα μεγάλο επίτευγμα. Θα μου θυμίζει από πού ξεκίνησα και τι έχω πετύχει», λέει με ικανοποίηση ο Μιχάλης, φέρνοντας στο μυαλό του τις ατελείωτες ώρες εξάσκησης.
Το crossfit που κέρδισε το μπάσκετ και η απουσία βοήθειας 
Η επίλυση κύβων δεν είναι η μοναδική ασχολία του Μιχάλη, αφού μεγαλώνοντας έπαιζε μπάσκετ για έξι χρόνια, ωστόσο τον... κέρδισε το crossfit, με το οποίο ασχολείται εδώ και τρία χρόνια. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει ν' ασχολείται με τη φωτογραφία και την επεξεργασία βίντεο, ενώ είναι ενεργός εθελοντής σε φιλοζωική οργάνωση.
 
Παρά τις επιτυχίες του Κύπριου πρωταθλητή στον κύβο, η Κυβέρνηση δεν παρέχει καμία βοήθεια ακόμη και σ' αυτούς που διακρίνονται, αφού το «cubing» δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στο νησί. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο είναι δύσκολο να διοργανωθούν διαγωνισμοί στην Κύπρο και οι αθλητές παίρνουν πρωτοβουλίες για να βρουν χορηγούς. 
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι ακόμη κι αν κάποιος θέλει να συμμετέχει σε μεγάλο διαγωνισμό του εξωτερικού, θα πρέπει να καλύψει από μόνος του τα έξοδα του ταξιδιού. 
«Δεν χρειάζεται να είσαι διάνοια για να λύσεις τον κύβο»
Παρά το μεγάλο επίτευγμά του, ο 18χρονος Κύπριος παραμένει ταπεινός και επιμένει ότι «δεν χρειάζεται να είσαι διάνοια για να λύσεις τόσο γρήγορα τον κύβο», όπως πολλοί νομίζουν.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που χρειάζεται για να λύσεις τον κύβο γρήγορα είναι συγκέντρωση, αντανακλαστικά, υπομονή, επιμονή και αρκετό χρόνο για εξάσκηση. Επίσης η απομνημόνευση αλγορίθμων και αναγνώριση μοτίβων είναι από τις σημαντικότερες δεξιότητες για να λύσει κάνεις τον κύβο όσο το δυνατό πιο γρήγορα.
 
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι δύσκολο ν' ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά στην Κύπρο με τον κύβο. Ρωτώντας τον Μιχάλη αν το μέλλον θα τον βρίσκει ν' ασχολείται επαγγελματικά με τον κύβο, η απάντησή του ήταν λακωνική... «Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θέλω να ακολουθήσω».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια