Έγραψε ιστορία τυφλός δρομέας-Tερμάτισε τον ημιμαραθώνιο χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Τα τελευταία χρόνια συντελούνται μικρά θαύματα στο χώρο της τεχνολογίας. Αυτή τη φορά ένας τυφλός δρομέας κατάφερε να τρέξει πέντε χιλιόμετρα μόνος του, χωρίς συνοδό, κάνοντας χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τη Google.

Πρόκειται για τον 50χρονο Thomas Panek, ο οποίος διευθύνει τον οργανισμό Guiding Eyes for the Blind. Παθιασμένος με το τρέξιμο, το 2019 στράφηκε στη Google και μαζί συνεργάστηκαν για το Project Guideline, ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε την πλήρη κινητική ανεξαρτησία σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
 
 

Το ερώτημα που μετατράπηκε σε πρόκληση

O Panek, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όρασης από νεαρή ηλικία, για κάποιο διάστημα αναγκάστηκε να διακόψει την ενασχόλησή του με το τρέξιμο. Επέστρεψε στην αγαπημένη του ασχολία έχοντας τη βοήθεια σκύλων – οδηγών, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Τότε ήταν που άρχισε να αναρωτιέται αν ήταν πιθανό ένας τυφλός δρομέας να μπορέσει να τρέξει χωρίς τη βοήθεια συνοδείας.

Το 2019 ο 50χρονος άντρας έθεσε το ερώτημά του σε σχεδιαστές και τεχνολόγους της Google κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω στην ιδέα του Panek και κατάφεραν να φτιάξουν ένα demo, το οποίο επέτρεπε στο κινητό του τηλέφωνο να αναγνωρίζει τις γραμμές στο έδαφος και να δίνει ηχητικά μηνύματα.

Η Google άρχισε να πειραματίζεται με την ιδέα, με κύρια εργαλεία το κινητό τηλέφωνο και τα ακουστικά οστικής αγωγιμότητας, και έτσι ο Panek κατάφερε να διανύσει μία μικρή απόσταση σε εσωτερικό χώρο ολομόναχος.

Η ώρα της κρίσης για το μεγάλο πείραμα

Η νέα μεγάλη πρόκληση της Google ήταν η ανταπόκριση του προγράμματος σε εξωτερικό περιβάλλον. Υπήρχαν παράγοντες που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, όπως οι καιρικές συνθήκες και ο φωτισμός. Ύστερα από εργασία πολλών μηνών, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει μία μηχανή μάθησης, η οποία μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια την κατευθυντήρια γραμμή σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το μεγάλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και ο Panek κατάφερε να τρέξει σε εξωτερικό χώρο για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν ένιωθα τυφλός. Ένιωσα ελεύθερος», δήλωσε φανερά συγκινημένος.

Με το project να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Panek στοχεύει να τρέξει στο Virtual Run for Thanks 5K του NYRR. Από τη μεριά της η Google επεκτείνει την έρευνά της πάνω στα ζητήματα της τεχνολογίας και πως αυτή μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Είχε ολοκληρώσει ημιμαραθώνιο με οδηγό τους σκύλους του 

Ο Τόμας Πάνεκ αγαπούσε από παιδί το τρέξιμο και αφιέρωνε αρκετό από τον χρόνο του στην αγαπημένη του ασχολία. Όταν στα 20 του έχασε την όρασή του, υπήρχε ο λογικός κίνδυνος να παρατήσει και το χόμπι του.

Κι όμως, όχι μόνο δεν έμεινε αδρανής, αλλά έχει ήδη συμμετάσχει σε πάνω από 20 μαραθώνιους, ενώ έγινε και ο πρώτος τυφλός δρομέας που ολοκλήρωσε τον ημιμαραθώνιο της Νέας Υόρκης, χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

 
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τρομακτικό ατύχημα σε αγώνα αυτοκινήτου
Πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 42 ετών, ο σύντροφος της Σαμπαλένκα
ΒΙΝΤΕΟ: Χάρισε ρακέτες σε Κάρι και ΛεΜπρόν και έδειξε την τέχνη του στα τρίποντα ο Τζόκοβιτς
Σε δημοπρασία το δαχτυλίδι του ΝΒΑ του Κόμπι Μπράιαντ που κέρδισε με τους Lakers το 2000
Κερδίζουν και χωρίς τον Αντετοκούνμπο οι Μπακς, 140-129 τους Φοίνιξ Σανς στο Μιλγουόκι- Βίντεο
Έχασε τον τίτλο του Indian Wells από το Νο1 κόσμου η Μαρία Σάκκαρη
ΒΙΝΤΕΟ: Επίδειξη αθλητικού πολιτισμού στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
Στον τελικό με τη Σβιόντεκ στο Indian Wells η Μαρία Σάκκαρη
Ο Μεντβέντεφ έκλεισε... ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό του Indian Wells
Δείπνο συσπείρωσης από τον Σλούκα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό (pic)