Στρατηγικές και εργαλεία πρόληψης ζητά από την πολιτεία το ΕΚΙΦ με αφορμή την καταγγελία Μπεκατώρου

H πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει στρατηγικές και εργαλεία, που θα οδηγούν στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ).

Παράλληλα συγχαίρει την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος και τη γενναιότητα της να καταγγείλει και να κατονομάσει τη σεξουαλική της κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού.  

«Η καταγγελία της Σοφίας, στις 14 Ιανουαρίου 2021, διέλυσε το πέπλο της σιωπής, που κάλυπτε τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών, κοριτσιών και αγοριών στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ως αποτέλεσμα, οι επώνυμες καταγγελίες γυναικών στην Ελλάδα και την Κύπρο διαδέχονται η μια την άλλη ως χιονοστιβάδα», αναφέρεται.

Δυστυχώς, προσθέτει, η δημόσια καταγγελία από τηλεοράσεως της Κύπριας αθλήτριας Άντρης Ελευθερίου, το 2018 και το 2020, ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση κατ’ εξακολούθηση από παράγοντα του αθλητισμού, άφησε τότε ασυγκίνητες τις αθλητικές αρχές και τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η βία κατά γυναικών και κοριτσιών είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις πιο διαδεδομένες και βαθιά ριζωμένες διακρίσεις, η οποία βασίζεται στο φύλο, και είναι, ως επί το πλείστο, αποτέλεσμα πατριαρχικών συμπεριφορών και κατάλοιπων. Για να εξαλειφθεί το αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο, κατά την άποψή μας, η κυπριακή   Πολιτεία, η οποία έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και άλλες διακρατικές συμβάσεις, οφείλει να υιοθετήσει στρατηγικές και εργαλεία που θα οδηγούν στην ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, να εμπλέκει την οικογένεια, το σχολείο, τα ΜΜΕ, την αστυνομία, τις κρατικές και τοπικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών. Ο σχεδιασμός πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει πρόνοια για μέτρα στήριξης και προστασίας των θυμάτων αλλά και για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων/θυτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τι έβαλε! Το ασύλληπτο εκτός ισορροπίας τρίποντο και φάουλ του Ντε Κολό πίσω από κέντρο
Οδοστρωτήρας αλλά μόνος ο Αντετοκούνμπο, ηττήθηκε στην Νέα Ορλεάνη
Κι όταν όλοι είπαν έχασε ο Ολυμπιακός, ο Γουίλιαμς-Γκος έκλεισε το μάτι στον Μπαρτζώκα...
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν στρατό στη Γαλλία για έξτρα μέτρα ασφαλείας
Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ