Tι συμβαίνει στα Ολυμπιακά χωριά μετά το τέλος των αγώνων

Οι Ολυμπιακοί αγώνες απαιτούν από τις πόλεις υποδοχής να φιλοξενήσουν δεκάδες χιλιάδες αθλητές συνήθως σε ένα νεόκτιστο Ολυμπιακό Χωριό με αρκετές χώρες, όπως αναφέρει το Forbes, να το εκμεταλλεύονται με διάφορους (μερικές φορές) επιτυχημένους τρόπους. 

Μετά από τα σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε το Λονδίνο το 2012 , το East Village μετατράπηκε σε ένα μοναδικό κτίριο με 3.000 νέα σπίτια μαζί με εστιατόρια, καταστήματα, σχολεία και σήμερα διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων στο πρώην Athletes 'Village πωλούνται πάνω από $1 εκατ. 

Το Ολυμπιακό Χωριό του Ρίο ντε Τζανέιρο του 2016 αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία των αγώνων, αλλά το κατάλυμα των αθλητών ανακαινίστηκε αργότερα σε πολυτελή διαμερίσματα που σύμφωνα με πληροφορίες έμειναν κενά τα επόμενα χρόνια.

Το Ολυμπιακό Χωριό που φιλοξένησε αθλητές κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Μονάχου του 1972 - όπου 11 Ισραηλινοί αθλητές και προπονητές συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Black September- είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη φοιτητική εστία του Μονάχου.

Το Ολυμπιακό χωριό στην Ατλάντα που είχε δημιουργηθεί για τους Ολυμπιακούς του 1996 επίσης μετατράπηκε σε φοιτητική εστία μετά το τέλος των αγώνων. 

Οι εστίες στις οποίες έμειναν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014, με μερικές από αυτές να βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και άλλες στο βουνό, μετατράπηκαν σε θέρετρα. Σημειωτέον πως οι συγκεκριμένοι αγώνες ήταν από τους πιο ακριβούς Ολυμπιακούς στην ιστορία, καθώς δαπανήθηκαν συνολικά $50 δισ. 

Το Ολυμπιακό Χωριό του Τορίνο από τους Χειμερινούς Αγώνες του 2006 είχε προγραμματιστεί να μετατραπεί σε κατοικίες αλλά παρέμεινε άδειο μέχρι το 2016 όταν περισσότεροι από 1.000 Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες μετακόμισαν εκεί όταν έληξε ξαφνικά ένα ιταλικό πρόγραμμα στο οποίο υπάγονταν. 

Τα καταλύματα αθλητών που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα ανακαινιστούν και θα γίνουν διαμερίσματα μετά τους αγώνες, λένε οι διοργανωτές, οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για τη "δημιουργία μιας νέας κοινότητας όπου μια γκάμα ανθρώπων μπορεί να αλληλεπιδράσει και να ζήσει άνετα", σύμφωνα με το site των Ολυμπιακών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα μετά από μια αναβολή ενός έτους εξαιτίας του κορονοϊού. Με πολλούς αθλητές να έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό στο Ολυμπιακό Χωριό, οι διοργανωτές δεν έχουν αποκλείσει την ακύρωση των αγώνων την τελευταία στιγμή καθώς το Τόκιο αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση κρουσμάτων. Οι αγώνες πάντως θα είναι διαφορετικοί από τα προηγούμενα χρόνια. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, τους αγώνες θα επιτρέπεται να παρακολουθήσουν μόνο Ιάπωνες θεατές, δεν θα επιτρέπεται να πανηγυρίζουν δυνατά, να κυματίζουν πανό, να χαιρετούν αθλητές ενώ θα απαγορεύεται και η πώληση αλκοόλ. 

Δειτε Επισης

Καταγγελία σε βάρος Αμερικανού μπασκετμπολίστα στην Ελλάδα για ενδοοικογενειακή βία
Ακυρώθηκε ο Κινέζος που άφησαν οι Αφρικανοί να κερδίσει στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου
Οι Πέλικανς πέταξαν εκτός playoffs Κινγκς και Βεζένκοβ, νίκη με 105-98 και τώρα... Θάντερ
«Αυτό είναι το καλύτερό μου αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό»
Οι Χιτ διέλυσαν τους Μπουλς και προκρίθηκαν στα playoffs, όπου τους περιμένουν οι Σέλτικς
Παράσταση για έναν ρόλο το Sprint της Σαγκάης, άνετη νίκη του Φερστάπεν
ΒΙΝΤΕΟ: Από τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Πάρο στην Ακρόπολη η Ολυμπιακή Φλόγα
Ο Τσιτσιπάς με τον Λάγιοβιτς στα ημιτελικά στη Βαρκελώνη
O Γκαρίν απέκλεισε τον Ζβέρεφ στο Μόναχο
Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου