Η Μασομά Αλί Ζαντά είναι νικήτρια πριν αγωνιστεί-Η τρομερή ιστορία της προσφυγοπούλας

Η τρομερή ιστορία της Μασομά Αλί Ζαντά, που συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, είναι ένα μήνυμα στήριξης για όλες τις γυναίκες που βιώνουν καταπίεση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων θα πάρει μέρος η ομάδα προσφύγων. Αθλητές από όλο τον κόσμο, ο καθένας με μια δική του ιστορία, θα κυνηγήσουν το όνειρο για μια διάκριση στην γιορτή του αθλητισμού.

Μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αυτή της Μασομά Αλί Ζαντά. Πρόκειται για την αθλήτρια ποδηλασίας με καταγωγή από το Αφγανιστάν που στα 24 της χρόνια είναι έτοιμη να διεκδικήσει ένα Ολυμπιακό Μετάλλιο. Άλλωστε ένας ποδηλατικός αγώνας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτόν που έχει δώσει σε όλη τη ζωή της.

Έζησε από μωρό τον τρόμο του πολέμου

Η οικογένειά της μετακόμισε από τον Ιράν στο Αφγανιστάν όταν η Μασομά ήταν σε μικρή ηλικία. Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με τον πόλεμο που υπήρχε με τους Ταλιμπάν. Παράλληλα δέχτηκε πιέσεις από το θεοκρατικό καθεστώς για την αποκατάστασή της.

Για εκείνα τα μέρη ήταν δύσκολο να δεχτούν ότι μια γυναίκα όχι απλά δεν έχει στο μυαλό της να παντρευτεί κάποιον άντρα, που κατά πάσα πιθανότητα θα της τον είχαν επιβάλει, αλλά επιθυμούσε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Η ίδια έκλεισε τα αυτιά της και ακολούθησε την καρδιά της. Ασχολήθηκε με το ποδήλατο και εντάχθηκε στην εθνική ομάδα στην Καμπούλ. Τότε έγινε «κόκκινο πανί» για τους φανατισμένους που δεν δίστασαν να της επιτεθούν ακόμα και με πέτρες.

Σε μια συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι δέχτηκε επίθεση, ενώ ανέφερε ότι κάτι ανάλογο είχαν ζήσει και άλλες κοπέλες που είχαν ασχοληθεί με την ποδηλασία.

«Για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν»

Η Μασομά απελάθηκε από το Αφγανιστάν σε ηλικία 20 ετών και βρήκε καταφύγιο στη Γαλλία. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη συμμετοχή της στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ίδια γνωρίζει πως ότι και να γίνει στο Τόκιο έχει κερδίσει τη μάχη. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες που ζουν στο πετσί τους την καταπίεση.

Φυσικά η Μασομά δεν κέρδισε μια από τις 56 υποτροφίες που έδωσε η Ολυμπιακή επιτροπή σε πρόσφυγες μόνο με την ιστορία της. Η νεαρή αθλήτρια πάλεψε σκληρά και στις 28 Ιουλίου θα λάβει μέρος στην ποδηλασία δρόμου στο αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης 22,1 χιλιόμετρα μαζί με άλλους 25 αθλητές.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

O Γκαρίν απέκλεισε τον Ζβέρεφ στο Μόναχο
Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League