Το χτύπημα από αυτοκίνητο και τα λάθη της διοργάνωσης εμπόδισαν την Χριστοφόρου

Ανυπέρβλητα αποδείχθηκαν τα εμπόδια για την Κύπρια αθλήτρια Αντρη Χριστοφόρου, που τελικά δεν της επέτρεψαν να πάρει σειρά κατάταξης στην ποδηλασία δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πρώτα τη χτύπησε το αυτοκίνητο συνοδείας της Αυστριακής αθλήτριας που κατέκτησε τελικά το χρυσό μετάλλιο και ύστερα έγιναν λάθη στη διοργάνωση.

Διαφορετικά περίμενε τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της η Άντρη Χριστοφόρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για την κορυφαία στιγμή της αθλητικής της σταδιοδρομίας και πολύ διαφορετικά εξελίχθηκε. Τα οργανωτικά λάθη, καθώς και το ατύχημα στον δρόμο, όταν την χτύπησε το αυτοκίνητο που συνόδευε την Αυστριακή αθλήτρια, της στέρησαν το δικαίωμα για ένα καλό πλασάρισμα στον αγώνα της Ποδηλασίας Δρόμου που διεξήχθη στις παρυφές του όρους Φούτζι σε μια διαδρομή 137 χλμ. Αποτέλεσμα των δύο διακοπών της προσπάθειας της κατά τη διάρκεια της διαδρομής ήταν να βρεθεί εκτός του επιτρεπόμενου χρόνου κατά τον τερματισμό της πρώτης αθλήτριας και να αποκλειστεί με DNF (Did Not Finish), χωρίς να της δοθεί κατάταξη.

Η Άντρη Χριστοφόρου εξήγησε τα όσα συνέβησαν σε αυτό τον επεισοδιακό όπως εξελίχθηκε για την ίδια αγώνα.

“Περίπου στο 15 χιλιόμετρο, το αυτοκίνητο της Αυστρίας, προσπάθησε να προσπεράσει πάνω στην στροφή το γκρουπ των αθλητριών στο οποίο ήμουν και εγώ. Βρισκόμουν από την εξωτερική και ήρθε και με χτύπησε. Κρατήθηκα και δεν έπεσα, αλλά χρειάστηκε να αλλάξω δύο φορές ποδήλατο από τη ζημιά", δήλωσε. Ακόμη, συνέχισε, "δεν έχω καταλάβει γιατί προσπάθησε να μας περάσει σε εκείνο το σημείο πάνω σε στροφή. Κράτησα την ψυχραιμία μου και γρήγορα έφτασα ένα άλλο γκρουπ αλλά δυστυχώς είχα ενοχλήσεις στο πόδι από το χτύπημα. Όσο περνούσε η ώρα οι ενοχλήσεις έγιναν πιο έντονες αλλά ήθελα να τερματίσω. Βρήκα γκρουπ και ακολουθούσαμε δύο λεπτά πίσω από το γκρουπ των πρωτοπόρων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκαν κρούσματα σε μέλη της κυπριακής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Και ενώ οι αθλήτριες πλησίαζαν στο τελευταίο στάδιο του αγώνα, στα 40 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό "από λάθος μας σταμάτησαν και μας κράτησαν περίπου πέντε λεπτά. Αυτή η διακοπή ήταν που μας στέρησε τη δυνατότητα να τερματίσουμε εντός χρονικών ορίων".

Η Άντρη Χριστοφόρου εκφράζει απορία για το λάθος. "Δεν ξέρω γιατί η διοργάνωση ήταν τόσο χάλια. Απλά αυτή τη φορά έγιναν πράγματα που δεν μπορούσα να ελέγξω. Αισθανόμουν καλά, δυστυχώς ήταν μια άτυχη μέρα. Τώρα είμαι θυμωμένη, γιατί ήμουν καλά και δεν μπόρεσα να δείξω αυτό που μπορούσα. Θα σκεφτώ σε λίγες μέρες τη συνέχεια".

Από την πλευρά του ο προπονητής Μιχάλης Χατζηιωάννου, που μαζί με τον Μάριο Αθανασιάδη βρίσκονταν στο αυτοκίνητο συνοδείας και ακολουθούσαν την Χριστοφόρου, εξήγησε με τη σειρά του τι έγινε, και πώς αντιμετώπισε την απόφαση των διοργανωτών. «Οι υπεύθυνοι του αγώνα, που δεν ήταν διαιτητές, ούτε καν κομισάριοι, κάποια στιγμή σταμάτησαν τις αθλήτριες υποδεικνύοντας τους ότι ο αγώνας τους τελείωσε. Από τις μετρήσεις που είχαμε, και μόλις αντιληφθήκαμε ότι δεν είχε αλλάξει κάποιος κανονισμός μέσα στον αγώνα, οι τέσσερις από τις έξι αθλήτριες συνέχισαν. Τελικά λίγο πριν τον τερματισμό τις σταμάτησαν και αφού είχαν ήδη ολοκληρώσει τα δύο «λουπ» που περνούσαν από την γραμμή του τερματισμού, μη επιτρέποντας τους να διανύσουν τα τελευταία μέτρα. Στην Ποδηλασία δεν υπάρχουν ενστάσεις".

Όπως σημειώνει, "έκανα το προφορικό παράπονο, και μου είπαν ότι έχετε δίκαιο με τους χρόνους, αλλά αν το αυτοκίνητο «σκούπα» σταματήσει κάποια αθλήτρια δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι άλλο. Είναι πολύ λυπηρό, γιατί για μας, το να μας δώσουν ένα DNF (did not finish), ή ένα OTL  (Over Time Limit) δεν είναι αποτέλεσμα το οποίο μας ικανοποιεί. Η αθλήτρια μπορούσε!.

Πάντως, σημειώνει η ΚΟΕ, από την ζωντανή παρακολούθηση και εξέλιξη του αγώνα στο Κέντρο Τύπου η Χριστοφόρου δινόταν σταθερά στην 53η θέση (ενώ κάποιες άλλες αθλήτριες καταγράφονταν ήδη με DNF), μέχρι και τα τελευταία στάδια του αγώνα.

Στον αγώνα συμμετείχαν 67 αθλήτριες, από τις οποίες χρόνο κατάταξης έλαβαν μόνο οι 48. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Αυστριακή Άννα Κίσενχόφερ, η συνοδεία της οποίας εμπλέκεται στο ατύχημα με την κύπρια πρωταθλήτρια. Το αργυρό πήγε στην Νεντ Φαν Βλέουτεν από την Ολλανδία και το χάλκινο στην Ελίζα Λόνγκο Μποργκίνι από την Ιταλία.

Αρκετά καλά πήγε επίσης, η πρώτη ημέρα των σκοπευτών μας στο σκιτ, στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη, όπως λένε συνήθως. Η Άντρη Ελευθερίου, η οποία ξεκίνησε και ολοκλήρωσε πρώτη τις προσπάθειές της από την κυπριακή ομάδα, βρισκόταν στην 12η θέση με 71/75 δίσκους, ο Γιώργος Αχιλλέως και ο Δημήτρης Κωνσταντίνου είχαν και οι δύο απώλειες δύο δίσκων (73/75) και βρίσκονται ουσιαστικά στην 8η θέση, αν και αναγράφονται 14ος και 12ος αντίστοιχα. Γι’ αυτό για όλους η πιο σημαντική ημέρα είναι η Δευτέρα (26/7/21) στη διάρκεια της οποίας θα θέλουν να πετύχουν το απόλυτο στους 50 δίσκους και να διεκδικήσουν μία θέση στην πρώτη εξάδα και τον απογευματινό τελικό.

Από μία απώλεια σε κάθε 25άδα είχε στις δύο πρώτες πούλες η Ελευθερίου, η οποία βρισκόταν πολύ κοντά στην πρώτη εξάδα. Όμως, η απώλεια δύο δίσκων στην τελευταία πούλα, την έριξε στη 12η θέση με 71/75 δίσκους (10η ουσιαστικά). Αυτό σημαίνει ότι τη Δευτέρα (26/7/21), θα πρέπει να κάνει το απόλυτο με 50/50, για να έχει ελπίδες πρόκρισης στην εξάδα του τελικού. Αρκετά κουρασμένη μετά τον αγώνα της και κάτω από τον καυτό ήλιο η 7η Ολυμπιονίκης στο Πεκίνο, απλώς μας ανέφερε πως οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες, αφού οι αθλητές χρειάζονταν συνέχεια νερό και πετσέτες, για το αποτελέσματά της πως μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο και πως θα τα δώσει όλα για όλα αύριο (σ.σ. 26/7/21). Το απόλυτο στις γυναίκες κατέγραψαν δύο αθλήτριες, η Ιταλίδα Μπακόσι και η Κινέζα Βέι, άλλες δύο έχουν 73/75, τέσσερις 72/75 και ακολουθούν άλλες τρεις με 71/75, ανάμεσά τους και η Ελευθερίου.

Η επιστροφή του Γιώργου Αχιλλέως σε Ολυμπιακό Σκοπευτήριο έπειτα από εννέα χρόνια, ήταν πολύ καλή. Ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Ολυμπιακούς και 5ος Ολυμπιονίκης το 2008 στο Πεκίνο, μπήκε με απόλυτη συγκέντρωση στην πρώτη πούλα και έκανε το απόλυτο (25/25). Στη δεύτερη και την τρίτη είχε από μία απώλεια (24/25) και με 73/75 κατέχει την 14η θέση. Ο έμπειρος σκοπευτής μας ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι η αυριανή ημέρα θα είναι η πιο σημαντική. «Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Χρειάζομαι ξεκούραση, έπειτα από μία πολύ κουραστική ημέρα σε δύσκολες συνθήκες. Θα προσπαθήσω αύριο για το καλύτερο», ήταν η τοποθέτησή τού Αχιλλέως φεύγοντας για να πάρει μία δροσιά, έπειτα από τόσες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Αρκετά καλά τα πήγε ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, στην πρώτη του εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες και με λίγη ψυχραιμία στο τέλος θα μπορούσε να βρισκόταν πιο ψηλά, αφού έχασε τον προτελευταίο δίσκο της πρώτης ημέρας. Ο Κωνσταντίνου είχε στην πρώτη πούλα 24/25 δίσκους, στη δεύτερη το απόλυτο 25/25 και στην τρίτη 24/25 και με σύνολο 73/75 βρίσκεται και αυτός δύο δίσκους πίσω από την κορυφή. Και για τον ίδιο φεύγοντας για την ξεκούραστη του η δεύτερη ημέρα είναι η πιο σημαντική και θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Με το τέλος της πρώτης ημέρας στους άνδρες στο σκιτ, το απόλυτο 75/75 έχουν δύο σκοπευτές ο Αμερικανός, χρυσός Ολυμπιονίκης σε Πεκίνο και Λονδίνο, Βίνσεντ Χάνκοκ και ο Γάλλος Ερίκ Ντελονά, ενώ ακολουθούν άλλοι πέντε με μόνο μία απώλεια.

* Κάτω από αφόρητες καιρικές συνθήκες διεξήχθη το άθλημα, αφού η ζέστη και η υγρασία συνέθεταν ένα αποπνικτικό σκηνικό, το οποίο οι αθλητές θα έπρεπε να νικήσουν και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους για επίτευξη των στόχων τους. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 35ο C, αλλά με την έντονη υγρασία φαινόταν για πάνω από 40 και μάλιστα σε έναν απόλυτα ακάλυπτο χώρο και για τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, η έλλειψη ανέμου βοήθησε τους αθλητές και γι’ αυτό είχαμε πολύ ψηλά αποτελέσματα.

* Να σημειώσουμε ότι στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, δεν υπάρχουν οι συνηθισμένοι πήλινοι δίσκοι, αλλά πλέον οι οικολογικοί δίσκοι. Φτιαγμένοι από διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, οι δίσκοι αυτοί έχουν και πάλι χρώμα πορτοκαλί για να μην μπερδεύουν τους σκοπευτές, έχουν την ίδια διάμετρο, το ίδιο βάρος και χρειάζεται την ίδια πίεση για να σπάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο λόγος που αναβλήθηκε ο αγώνας του Κοντίδη-Τι έκαναν οι Κύπριοι αθλητές

Δειτε Επισης

Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!