Κανάλι προκαλεί σάλο με το πώς παρουσίασε τις χώρες στην τελετή έναρξης

Πίτσα για την Ιταλία, Κόμης Δράκουλας για τη Ρουμανία και Τσέρνομπιλ για την Ουκρανία: Αυτές τις εικόνες επέλεξε για να εκπροσωπήσει τις συγκεκριμένες χώρες έναν νοτιοκορεάτικο κανάλι, όταν μετέδωσε την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Το κανάλι MBC απολογήθηκε εκ των υστέρων για την…αναισθησία του, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από μεγάλο ποσοστό των τηλεθεατών, που βρήκαν την επιλογή των εικόνων «γελοία» και «προσβλητική». Η αρχική δικαιολογία που προέβαλε το MBC ήταν ότι οι εικόνες αυτές θα βοηθούσαν το κοινό να αντιληφθεί γρηγορότερα το ποια ήταν η κάθε χώρα που συμμετείχε στην τελετή. Αργότερα, ο διευθύνων σύμβουλος του MBC, Παρκ Σουνγκ- τζάε, δήλωσε ότι το κανάλι του είχε «βλάψει τις Ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των εθνών».

«Απολογούμαι βαθύτατα», είπε ο Παρκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε να μην συμβεί κανένα άλλο παρόμοιο ατύχημα».

Πέραν των εικόνων, ενόχληση προκάλεσαν στο κοινό και οι λεκτικές περιγραφές της εκάστοτε χώρας από τους παρουσιαστές του MBC. Όταν στο στάδιο εισήλθε η αποστολή της Αϊτής, οι παρουσιαστές έκαναν λόγο για μια χώρα με «μεγάλη πολιτική αστάθεια εξαιτίας της δολοφονίας του Προέδρου της». Με την είσοδο, πάλι, της Συριακής αποστολής στον χώρο, στις οθόνες των τηλεθεατών εμφανίστηκε μια λεζάντα που έλεγε: «Η χώρα με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και 10 χρόνια».

«Είναι σαν να γκούγκλαραν την κάθε χώρα και να χρησιμοποίησαν την πρώτη είδηση και τις πρώτες σχετικές εικόνες που εμφανίστηκαν», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το MBC κατηγορείται για κάτι τέτοιο. Το 2008, το κανάλι αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, καθώς είχε χρησιμοποιήσει τις ίδιες τακτικές για να παρουσιάσει τις χώρες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, είχε τότε περιγραφεί ως μια χώρα που υποφέρει από «θανατηφόρο» πληθωρισμό.

ΠΗΓΗ: BBC 

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
Στο Ζάγκρεμπ η κυπριακή αποστολή για το το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι συλληφθέντες-Πάνω από 150 στη δικογραφία