Αϊμάν, το παιδί που κολυμπούσε ανάμεσα στις βόμβες

Ένας νεαρός κολυμβητής από την Συρία έζησε τη δική του στιγμή δόξας στους Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζοντας στην πρώτη θέση στην σειρά του εκπροσωπώντας τους αθλητές που έφτασαν στο Τόκιο ξεπερνώντας εμπόδια, που σε κάποιους φάνταζαν ανυπέρβλητα. 

Στις πρώτες προκριματικές σειρές της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες είθισται να συμμετέχουν αθλητές από χώρες… εξωτικές. Θα δεις κολυμβητές από τις Βερμούδες και την Αϊτή, από τις Σεϋχέλλες και το Τρίνινταντ και Τομπάγκο. Όπως, επίσης, και από χώρες που καμία παράδοση δεν έχουν στο συγκεκριμένο άθλημα, ωστόσο έχουν εκπροσώπους τους στο άθλημα, οι οποίοι μπορεί να έφτασαν ως την σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 

Στην ιστορία έχει μείνει ο Ερίκ Μουσαμπανί, ένας κολυμβητής από την Ισημερινή Γουινέα, ο οποίος κολύμπησε μόνος του στα προκριματικά στο Σίδνεϊ το 2000 (πέφτοντας για πρώτη φορά στη ζωή του σε 50άρα πισίνα) και αποτέλεσε θαύμα το γεγονός ότι τερμάτισε σώος και αβλαβής. Το βίντεο με την προσπάθειά του, παλεύοντας για να κρατηθεί στην επιφάνεια της πισίνας, έγινε viral, αλλά έδειξε και την αξία των Αγώνων. Αποθεώθηκε ακόμα και αυτός, ο χειρότερος όλων των εποχών, για την προσπάθειά του. Διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η διοργάνωση στην οποία καθένας, από όποια χώρα κι αν προέρχεται, έχει δικαίωμα να είναι εκεί. 

Στην πρώτη προκριματική σειρά των 200 μέτρων πεταλούδας στο Τόκιο αγωνίστηκαν ένας Σύρος, ένας Ιρανός, ένας Τζαμαϊκανός, ένας Ταϊλανδός, ένας Σλοβάκος και ένας κολυμβητής από τις Σεϋχέλλες. Πρώτος τερμάτισε ο αθλητής από την Συρία. 

Ο Αϊμάν Κέλζι γεννήθηκε στο Χελέπι το 1993. Συνήθιζε να πηγαίνει στην πισίνα με τους γονείς του από μικρός και ονειρευόταν να ασχοληθεί με την κολύμβηση. Γράφτηκε σε ομάδα, έκανε προπονήσεις κανονικά, αλλά το 2011 φάνηκε πως όλα θα χάνονταν. Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς άρχισε ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, με έναυσμα την εξέγερση που ξέσπασε στη Συρία στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης. Η συριακή κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό για να καταστείλει την εξέγερση και αρκετές πόλεις πολιορκήθηκαν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, στρατιώτες που αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον αμάχων εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το στρατό της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας αρνήθηκε τη φημολογία για αποστασίες και κατηγόρησε «ένοπλες συμμορίες» για την πρόκληση ταραχών. Το Χαλέπι βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο Αϊμάν συνέχισε τις προπονήσεις του, κολυμπούσε ενώ έπεφταν βόμβες. 

Ο νεαρός κολυμβητής μάζεψε τα υπάρχοντά του και πήρε το τρένο με προορισμό την Δαμασκό. Εκεί συμμετείχε σε ένα καμπ, για ένα μήνα. Μόνο που όταν πέρασαν οι τριάντα ημέρες, η κατάσταση στην χώρα ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να επιστρέψει στο Χαλέπι και στην οικογένειά του. Ακόμα και η επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς είχαν καταστραφεί οι υποδομές.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που πήγε στη Δαμασκό μέχρι την ημέρα που είδε ξανά τους γονείς του. 

Επί τέσσερα χρόνια έκανε προπονήσεις σε ένα ανοιχτό κολυμβητήριο, σχεδόν ερειπωμένο, μισοβομβαρδισμένο, το νερό της πισίνας φυσικά δεν θερμαινόταν ούτε τον χειμώνα, έσφιγγε τα δόντια και συνέχιζε. Ο Αϊμάν και οι συναθλητές του κολυμπούσαν το πολύ δύο ή τρία χιλιόμετρα την ημέρα, τόσο άντεχαν. Πολλές φορές οι προπονήσεις του ήταν το βράδυ, όταν δεν γίνονταν βομβαρδισμοί. 

Ο Αϊμάν βρήκε τελικά διέξοδο στην Ταϊλάνδη. Εκεί κατάφερε να φτάσει, σε ένα διεθνές κέντρο που φιλοξενεί κολυμβητές από πολλές χώρες υπό την στήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας κολύμβησης. Εκεί άρχισε πια να προπονείται σε κανονικές συνθήκες. Είναι κάτοχος 14 ρεκόρ στη Συρία και έχει πάρει μέρος σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Την Δευτέρα ήταν ο νικητής της σειράς του στα προκριματικά των 200 μέτρων πεταλούδαw με χρόνο 1:59:57, που δεν ήταν αρκετός για να του δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά του αγωνίσματος.

Δεν θα κρεμάσει ποτέ στο στήθος του ένα μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων. Μα θα είναι κι αυτός ένα κομμάτι της μεγάλης γιορτής δίνοντας το παράδειγμα πως κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο αν έχεις θέληση και πίστη στο όνειρό σου. 

Δειτε Επισης

Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»
Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς
Στην 20η θέση ο Παύλος Κοντίδης μετά την 3η κούρσα στο Κύπελλο Hyeres
Άκυρο στο αίτημα της Πάφου για να διεξαχθεί σε άλλο γήπεδο ο τελικός Κυπέλλου
Επιστολή της Πάφου στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού κυπέλλου
ΒΙΝΤΕΟ: Αθλητής του ΜΜΑ κλώτσησε ring girl, έχασε τον αγώνα και μετά τον... λίντσαραν οι θεατές
Νικηφόρο πέρασμα του Κεραυνού από τη Λεμεσό
Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη-Οι πέντε ηθικοί αυτουργοί
Η πρώτη αντίδραση Πελενδρίτου μετά το χρυσό στη Μαδέιρα-«Πολύ σημαντικό»
Σύσκεψη την Πέμπτη για τον τελικό κυπέλλου-Καθορίζεται ο αριθμός εισιτηρίων και η ώρα