Φτωχότερος ο κόσμος της Formula 1-Έφυγε απ' τη ζωή ο θρυλικός Σερ Φρανκ Γουίλιαμς

Ο κόσμος της Formula 1 έμεινε φτωχότερος καθώς Σερ Φρανκ Γουίλιαμς άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών. Ο θρυλικός συνιδρυτής της Williams έχτισε μια απ' τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό φέρνοντας τεχνολογική επανάσταση στις πίστες της F1.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ το τελευταίο έτος νοσηλεύτηκε για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο.

Ο Φρανκ Γουίλιαμς γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1942 στο Σάουθ Λιντς της Αγγλίας. Αρχικά συμμετείχε σε αγώνες ως οδηγός αλλά γρήγορα στράφηκε στη μηχανολογία. Το 1966 ίδρυσε την Frank Williams Racing Cars, που συμμετείχε στη Formula 2 και Formula 3, ενώ στη Formula 1 εισήλθε στο 1969 με σασί της Brabham.

Το 1977 προχώρησε στην ίδρυση της Williams Grand Prix Engineering, με συνιδρυτή τον Πάτρικ Χεντ. Και κυριάρχησε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό καθώς σε διάστημα 17 ετών κατέκτησε 16 τίτλους: 9 παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών (1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997) και 7 τίτλους οδηγών (1980, 1982, 1987, 1992, 1993, 1996, 1997). Έχει 114 νίκες, 128 pole positions και 313 βάθρα σε 769 Grand Prix.

Το 1986 έμεινε ανάπηρος μετά από αυτοκινητικό ατύχημα, έχοντας χάσει την κίνηση των κάτω άκρων του. Ωστόσο, αυτό δεν τον πτόησε, καθώς λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στις πίστες και τα καθήκοντά του. Πεισματάρης αλλά και αφοσιωμένος στην εξέλιξη της Williams στα 90s δημιούργησε ένα απ' τα καλύτερα μονοθέσια που έχουν εμφανιστεί ποτέ στις πίστες της Formula 1.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας, αφήνοντας τα ηνία στην κόρη του, Κλερ. Όμως η πτωτική πορεία της ομάδας και τα οικονομικά προβλήματα, οδήγησαν στην πώλησή της στη Dorilton Capital. Το ιταλικό Grand Prix του 2020 ήταν το τελευταίο, της Williams με την οικογένεια Γουίλιαμς στο τιμόνι.

H ανακοίνωση της Williams την οποία υπογράφει ο CEO και επικεφαλής της ομάδας, Γιοστ Καπίτο, αναφέρει: «Η Williams Racing νιώθει ειλικρινή θλίψη για τον θάνατο του ιδρυτή της, Σερ Φρανκ Ουίλιαμς. Ο Σερ Φρανκ ήταν ένας θρύλος και μία εμβληματική προσωπικότητα του σπορ μας. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος εποχής, τόσο για την ομάδα μας όσο και για την F1. Ήταν μοναδικός και αληθινός πρωτοπόρος. Παρά τις σημαντικές αντιξοότητες που συνάντησε στη ζωή του, οδήγησε την ομάδα μας σε 16 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθιστώντας τη ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην ιστορία του σπορ. Οι αξίες του, όπως η ακεραιότητα, η ομαδικότητα και η μάχιμη ανεξαρτησία και η αποφασιστικότητα, παραμένουν πυρήνας του ήθους της ομάδας μας και αποτελούν την κληρονομιά του, μαζί φυσικά με το όνομα της οικογένειας Williams με το οποίο αγωνιζόμαστε περήφανα. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Φρανκ Γουίλιαμς, ήταν εκείνος που έπεισε τον θρυλικό Άιρτον Σένα για να πάρει τη μοιραία μεταγραφή στη Williams λίγο προτού ο Βραζιλιάνος σκοτωθεί στην Ίμολα. Μάλιστα ο ίδιος και η εταιρεία του κατηγορήθηκαν για τον θάνατο του Σένα λόγω των αστοχιών του μονοθεσίου που οδηγούσε ο κατά πολλούς κορυφαίος πιλότος όλων των εποχών.

Πάντως οι δυο τους διατηρούσαν εξαιρετική σχέση για πολλά χρόνια. Άλλωστε ο Φρανκ Γουίλιαμς ήταν ο πρώτος που είχε δοκιμάσει τον Σένα στη Formula 1 δίχως όμως να μπορέσει να εξασφαλίσει την υπογραφή του το 1983.

Ο ίδιος σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση είχε δηλώσει χρόνια μετά: «Ο Σένα ήταν για εμένα άτρωτος. Όπως ο Τζιμ Κλαρκ. Γι' αυτό και ήταν για εμένα και τον Πάτρικ Χεντ ακόμη μεγαλύτερο το σοκ, όταν χτύπησε πάνω στο τοιχίο και όταν μάθαμε την είδηση του θανάτου του. Ανεξάρτητα από την αιτία του ατυχήματος νιώθω μία μεγάλη ευθύνη. Είναι η ομάδα μου. Όταν σκοτώθηκε ο Τζιμ Κλαρκ, αυτό έγινε ανώνυμα. Δεν υπήρχαν τηλεοπτικές λήψεις ούτε φωτογραφίες. Ο Άιρτον σκοτώθηκε μέσα σε μία Williams «ζωντανά» μπροστά σε ένα κοινό εκατομμυρίων τηλεθεατών».

Και πρόσθεσε: «Πολλοί επέρριψαν σε εμάς την ευθύνη. Σαν να είχαμε κλέψει από τον κόσμο έναν πίνακα του Μικελάντζελο. Ο Άιρτον ήταν ένας διεθνής σούπερ σταρ. Αυτό μας έγινε σαφές κατά την κηδεία του. Και εκεί επανεμφανίστηκε έντονα το συναίσθημα της ενοχής». Για τις στιγμές πριν από τον μοιραίο αγώνα είπε: «Η πίεση μεγάλωνε σιγά-σιγά εκείνο το Σαββατοκύριακο στην Ίμολα. Όχι μόνον εξαιτίας των ατυχημάτων της Παρασκευής και του Σαββάτου. Ο καθένας γνώριζε, ότι η Ίμολα ήταν μία επικίνδυνη πίστα. Αν πήγαινε κάτι στραβά στα σημεία, όπου αναπτύσσονταν υψηλές ταχύτητες, τότε ήταν πάντα το αποτέλεσμα ένα σοβαρό ατύχημα».

Πώς έζησε τη στιγμή του ατυχήματος όπως τα περιέγραψε ο ίδιος; «Μόλις είδα τις σκηνές στην τηλεόραση, είχα αμέσως ένα κακό προαίσθημα. Όλες οι ενδείξεις επισήμαιναν, ότι θα έπρεπε να περιμένουμε τα χειρότερα. Ήταν μία σφοδρή πρόσκρουση με υψηλή ταχύτητα, μπροστά δεξιά έλειπε το μισό αυτοκίνητο, αυτός δεν κουνιόταν».

Πηγή: Έθνος 

Δειτε Επισης

Πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 42 ετών, ο σύντροφος της Σαμπαλένκα
ΒΙΝΤΕΟ: Χάρισε ρακέτες σε Κάρι και ΛεΜπρόν και έδειξε την τέχνη του στα τρίποντα ο Τζόκοβιτς
Σε δημοπρασία το δαχτυλίδι του ΝΒΑ του Κόμπι Μπράιαντ που κέρδισε με τους Lakers το 2000
Κερδίζουν και χωρίς τον Αντετοκούνμπο οι Μπακς, 140-129 τους Φοίνιξ Σανς στο Μιλγουόκι- Βίντεο
Έχασε τον τίτλο του Indian Wells από το Νο1 κόσμου η Μαρία Σάκκαρη
ΒΙΝΤΕΟ: Επίδειξη αθλητικού πολιτισμού στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
Στον τελικό με τη Σβιόντεκ στο Indian Wells η Μαρία Σάκκαρη
Ο Μεντβέντεφ έκλεισε... ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό του Indian Wells
Δείπνο συσπείρωσης από τον Σλούκα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό (pic)
Ο Μπράνσον σκόραρε 42 πόντους και οδήγησε τους Νικς στη νίκη επί των Κινγκς