Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς

Εκτός από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την ATP, την Ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας (TA), πολιτικοί φορείς, αθλητές νυν και πρώην, αλλά και παράγοντες του αθλητισμού, σχολίασαν τα όσα συνέβησαν το τελευταίο 10ήμερο και το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, με την οποία ακυρώθηκε οριστικά η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς και η επικείμενη απέλασή του από την χώρα, όπως ήταν επόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, πήρε θέση: «Νομίζω ότι η δικαστική απόφαση είναι σκανδαλώδης, είμαι απογοητευμένη, νομίζω ότι απέδειξε πώς λειτουργεί το κράτος δικαίου ή καλύτερα να πω ότι δεν λειτουργεί σε ορισμένες άλλες χώρες.»

Ο άλλοτε πρωταθλητής του τένις, κάτοχος επτά τίτλων Grand Slam, Ματ Βιλάντερ, τόνισε στο Eurosport: «Είμαι έκπληκτος και σοκαρισμένος. Είμαι επίσης λίγο εξαντλημένος γιατί ακούμε γι' αυτό εδώ και μια εβδομάδα. Εκφράζω πολλά εύσημα στον Νόβακ για την προσπάθεια, αλλά ταυτόχρονα ήξερε ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα να συμβούν διάφορα λόγω των κανόνων που υπάρχουν με τους εμβολιασμούς.

Τώρα, εάν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα νέο Νο1; Λοιπόν, αυτό είναι δυνατό. Νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πόσα ταξίδια θα επιτρέπονται στον Νόβακ, σε πόσα τουρνουά θα του δοθεί άδεια να συμμετάσχει και στο τέλος, εάν θα πρέπει να εμβολιαστεί. Η καριέρα του είναι σε εξέλιξη και ίσως χρειαστεί να κάνει κάτι που δεν θέλει πραγματικά να κάνει.»

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Κέιν Ραντ. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν το τέλος ενός πολιτικού "τσίρκου" διάρκειας μιας εβδομάδας - όλα θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ο Μόρισον δεν είχε εκδώσει εξαρχής βίζα στον Τζόκοβιτς. Eμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρθει εδώ, κανείς άλλος».

Ο Καναδός τενίστας, Βάσεκ Πόσπισιλ, σχολίασε: «Ο Νόβακ δεν θα είχε πάει ποτέ στην Αυστραλία αν δεν του είχε δοθεί εξαίρεση για την είσοδο στη χώρα από την κυβέρνηση. Θα είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα από το το Australian Open και θα ήταν σπίτι με την οικογένειά του και κανείς δεν θα μιλούσε γι΄ αυτό το χάος. Υπήρχε μια πολιτική ατζέντα που "έπαιζε" εδώ με τις εκλογές που πλησιάζουν, κάτι που δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανές.»

Το σχόλιό της έκανε και η Γαλλίδα τενίστρια, Αλιζ Κορνέ: «Ξέρω πολύ λίγα για να κρίνω την κατάσταση. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Νόβακ είναι πάντα ο πρώτος που υποστηρίζει τους παίκτες. Αλλά κανείς μας δεν τον υποστήριξε. Να είσαι δυνατός @DjokerNole.»

Από την πλευρά του ο Αυστραλός γερουσιαστής, Νικ ΜακΚιμ, επισήμανε: «Ο Τζόκοβιτς απελαύνεται για να ξαναρχίσει την προνομιακή του ζωή. Εν τω μεταξύ, άνθρωποι που έχουν διαπιστωθεί ότι είναι γνήσιοι πρόσφυγες συνεχίζουν να μαραζώνουν στις αυστραλιανές φυλακές μετά από εννέα χρόνια εξορίας, δολοφονίας, κακοποίησης και βίαιης απανθρωποίησης. Πρέπει να αφαιρέσουμε τις θεϊκές εξουσίες του υπουργού. Τώρα.»

Μία πρώην αθλήτρια του τένις, η Ρενέ Σταμπς, είπε: «Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για το τένις, την Αυστραλία, το Australian Open και προφανώς για τον @DjokerNole. Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει φτάσει σε αυτό το σημείο....»

Ο νυν προπονητής και πρώην παίκτης του τένις, Ντανιελ Βαλβερδου, υποστήριξε: «Όλοι στο τένις, από παίκτες μέχρι προπονητές, δημοσιογράφους και σχολιαστές τηλεόρασης... ας κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα και να δώσουμε την προσοχή που τους αξίζει στους παίκτες που αγωνίζονται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Έχουν προπονηθεί εδώ και μήνες και ήρθε η ώρα τους . Καλή τύχη σε όλους!»

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τι έβαλε! Το ασύλληπτο εκτός ισορροπίας τρίποντο και φάουλ του Ντε Κολό πίσω από κέντρο
Οδοστρωτήρας αλλά μόνος ο Αντετοκούνμπο, ηττήθηκε στην Νέα Ορλεάνη
Κι όταν όλοι είπαν έχασε ο Ολυμπιακός, ο Γουίλιαμς-Γκος έκλεισε το μάτι στον Μπαρτζώκα...
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ευρωπαϊκές χώρες θα στείλουν στρατό στη Γαλλία για έξτρα μέτρα ασφαλείας
Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ