Grand Prix Αυστρίας: Νικητής στ θρίλερ ο Χάμιλτον

Επιτέλους, ένας «μνημειώδης» αγώνας! Στην πίστα του Σπίλγμπεργκ ο Λιούις Χάμιλτον πέρασε από 40 κύματα μέχρι να φτάσει στην πρώτη του νίκη στην Αυστρία, ενώ «χρειάστηκε» ν’ ακουμπήσει με τον teammate του Νίκο Ρόσμπεργκ προκειμένου να τον προσπεράσει στον τελευταίο γύρο.  
 
Ερωτηματικά προκάλεσε η επιλογή της Μερσέντες στο δεύτερο πιτ των δύο πιλότων της, πράγμα που δεν άρεσε καθόλου στον- νικητή, εν τέλει- παγκόσμιο πρωταθλητή.
Δεύτερος ο απίστευτος Μαξ Φερστάπεν, τρίτος ο Ράικονεν, στην 4η θέση ο Ρόσμπεργκ που είδε την μπροστά του πτέρυγα να σπάει.
 
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: 
 
Η αρχή του… τέλους
 
Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο poleman Λιούις Χάμιλτον θυμήθηκε πως είναι να πραγματοποιεί κανείς άριστες εκκινήσεις, έφυγε μπροστά και μέσα στους πρώτους 2 γύρους είχε «χτίσει» διαφορά ήδη 2.5 δευτερολέπτων από τους διώκτες του.
 
Ο 2ος Νίκο Χούλκενμπεργκ τα έκανε ελαφρώς μαντάρα και είδε τους Μπάτον, Ράικονεν να τον προσπερνάνε και να τον αφήνουν 4ο. Ο Βρετανός πρωταθλητής του 2009 κατάφερνε να κρατήσει πίσω του τον Κίμι, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Χάμιλτον να γίνει μια αμυδρή τελεία στο βάθος του οπτικού πεδίου των υπολοίπων.
 
Στις πιο πίσω θέσεις, ο Ρόσμπεργκ- που λόγω ποινής χθες με την αλλαγή κιβωτίου εκκινούσε 6ος- πέρασε στον 3ο γύρο τον Χούλκενμπεργκ και ανέβηκε 4ος, ενώ ο Φέτελ από 9ος σκαρφάλωσε 7ος μετά τα πρώτα περάσματα.
Και, κάπως έτσι, ο μοναχικός δρόμος του Λιούις προς τη νίκη συνεχιζόταν.
 
Θα έπαιρνε εύκολα, όμως, την καρό σημαία;
 
Ας αρχίσουν οι χοροί (των πιτ) να γίνουν ανακατατάξεις
 
Στον 9ο γύρο ο Φερνάντο Αλόνσο και ο Νίκο Χούλκενμπεργκ άνοιξαν το χορό των πιτ, με τον Ρόσμεπργκ ν’ ακολουθεί στον 11ο κι εν συνεχεία μέχρι τον 24ονα έχουν μπει όλοι μέσα για να βάλουν τη μαλακή γόμα.
 
Ο Χάμιλτον είχε ένα ελαφρώς καταστροφικό πιτ κάνοντας χρόνο 4.2 δευτερόλεπτα και βγαίνοντας στη 4η θέση πίσω από τον teammate του, ωστόσο τα πάντα άλλαξαν στον 29ο γύρο.
Ήταν τότε που…
 
«Εξερράγη» το πίσω ελαστικό του Φέτελ κι έπειτα έγινε… χαμός
 
Στον 29ο γύρο του αγώνα ο- πρωτοπόρος εκείνη τη στιγμή, καθώς ήταν ο μόνος  που δεν είχε μπει στα πιτ- Σεμπάστιαν Φέτελ είδε το πίσω δεξιά του ελαστικό να παραδίδει πνεύμα κι εγκατέλειψε τον αγώνα, φέρνοντας εσπευσμένα το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα. Το για ποιο λόγο η Φέράρι επέλεξε να κρατήσει τόση ώρα έξω με το ιδιο σετ τον τετράκις παγκόσμιο πρωταθλητή είναι ένα ερώτημα που απαντάται μ’ ελαφρύ ανασήκωμα των ώμων.
 
Με το Α.Α. στην πίστα άπαντες- πλην των πρωτοπόρων- μπήκαν στα πιτ για να βάλουν τη μαλακή και μετά από 3 γύρους, όταν και η πίστα καθάρισε, ο Νίκο Ρόσμπεργκ ήταν στην πρώτη θέση, ο Χάμιλτον δεύτερος, στο 3-4 βρίσκονταν οι δύο Ρεντ Μπουλ (με τον Φερστάπεν μπροστά από τον Ρικιάρντο) και στην 5η θέση φιγουράριζε ο Κίμι Ράικονεν.
 
Και, κάπως έτσι, πήγαιναν τα πράγματα μέχρι τον 55ο γύρο… 
 
Φινάλε αλά… Σπίλμπεργκ!
Στον 55ο γύρο η Μερσέντες «τράβηξε» στα πιτ τον- 2ο εκείνη τη στιγμή- Λιούις Χάμιλτον (που είχε μπει 13 ολόκληρους γύρους μετά τον teammate του στην πρώτη στάση) και έβαλε ξανά τη μαλακή γόμα, ενώ ένα πέρασμα μετά μπήκε ο Ρόσμπεργκ, στον οποίον φόρεσαν την πολύ μαλακή (που είναι πιο γρήγορη).
Αυτό δεν άρεσε, φυσικά, καθόλου στον Βρετανό, ο οποίος «σκύλιασε» και έφτασε πίσω από τον Νίκο δύο γύρους πριν τον τερματισμό και λίγο πριν το φινάλε επιχείρησε το προσπέρασμα, οι δύο Μερσέντες ακούμπησαν (με ευθύνη μάλλον του Ρόσμπεργκ), ο Χάμιλτον έφυγε μπροστά και ο Γερμανός διέλυσε την μπροστά αεροτομή του.
Κάπως έτσι ο παγκόσμιος πρωταθλητής πήρε την επεισοδιακή νίκη στο Σπίλμπεργκ, με τον φοβερό και τρομερό Μαξ Φερστάπεν να τερματίζει δεύτερος (έχει ήδη μια νίκη φέτος) και τον Κίμι τρίτο, καθώς πρόλαβε και πέρασε και αυτός τον (4ο, τελικά) Ρόσμπεργκ που… παρέπαιε μετά την επαφή.
Πέμπτος ήταν ο Ρικιάρντο, ενώ ο Μπάτον τρύπησε το ταβάνι της ΜακΛάρεν με την 6η θέση. 7ος ο Γκροζιάν με την Χάας που επέστρεψε στους βαθμούς, 8ος ο Σάινθ, 9ος ο Μπότας και 10ος- σ’ ένα πραγματικά απίστευτο αποτέλεσμα- ο Βερλάιν που χάρισε τον πρώτο βαθμό στην Μέινορ στην ιστορία της!
Ο Χάμιλτον, λοιπόν, μείωσε τη διαφορά του στη βαθμολογία από τον Ρόσμπεργκ και δείχνει πως το 2016 έχει, ακόμα, πολύ δρόμο μπροστά του.
Ασφάλτινο, κυρίως: μέσα στις πίστες.
Αλλά κι έξω από αυτές…
Βαθμολογία οδηγών
Ρόσμπεργκ 153
Χάμιλτον 142
Φέτελ 96
Ράικόνεν 96
Ρικιάρντο 88
Φερστάπεν 72
Μπότας 54
Πέρεζ 39
Μάσα 38
Γκροζιάν 28
Κβιάτ 22
Σάινθ 22
Χούλκενμπεργκ 20
Αλόνσο 18
Μπάτον 13
Μάγκνουσεν 6
Βερλάιν 1 
Φαντόρν 1
Γκουτιέρεζ 0
Πάλμερ 0
Έρικσον 0
Νασρ 0
Βερλάιν 0
Χαριάντο 0
Βαθμολογία κατασκευαστών
Mercedes 295
Ferrari 192
Red Bull 168
Williams 92
Force India 59
Toro Rosso 36
McLaren 32
Haas 28
Renault 6
Μanor 1
Sauber 0
 

Δειτε Επισης

Βόμβα στην Red Bull-Φεύγει ο Άντριαν Νιούι!
Ο ΚΟΑ θα τοποθετηθεί αφού ενημερωθεί από Επιτροπής Δεοντολογίας για ΣΚΟΚ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διάθεσης συστήματος Crotale στη Γαλλία εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά στην καριέρα του ο Μάριος Γεωργίου (pics)
Πρωταθλητής Ευρώπης ο Μάριος Γεωργίου
Ατσάλινος Ολυμπιακός την… έσπασε στην Μπαρτσελόνα
Στο Ζάγκρεμπ η κυπριακή αποστολή για το το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Λυγγερίδη-Από ποιον δόθηκε η εντολή
Κορυφαίος στα βραβεία Laureus ο Τζόκοβιτς