Παραπαίει στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός

Την τρίτη του ήττα σε τέσσερις αγώνες στην Euroleague γνώρισε ο Παναθηναϊκός στην Πολωνία, με τη Ζιελόνα Γκόρα να αποδεικνύεται... βουνό ("πράσινο βουνό" σημαίνει άλλωστε το όνομά της) για την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς (71-68), η οποία πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου -μαζί με την πολωνική ομάδα και την Καρσίγιακα.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο του ρυθμού στο μεγαλύτερο μέρος του σαρανταλέπτου, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε τον τελευταίο λόγο. Όμως τόσο ο Δημήτρης Διαμαντίδης όσο και ο Σάσα Πάβλοβιτς αστόχησαν σε διαδοχικά σουτ τριών πόντων (στα τελευταία 9''), με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να οδηγήσουν την αναμέτρηση στο έξτρα πεντάλεπτο.

 
Ο αγώνας
Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης φάνηκε πως ο Παναθηναϊκός δεν θα περάσει εύκολα στην Πολωνία, τουλάχιστον όχι όσο οι παίκτες του Σάσο Φιλιπόφσκι ήταν εύστοχοι (σ.σ.: έβαλαν τα τρία πρώτα σουτ). Η Ζιελόνα Γκόρα προηγήθηκε γρήγορα με +5 (7-2 στο 2'45''), αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή. Όχι, η διαφορά δεν μεγάλωσε πολύ περισσότερο στο πρώτο δεκάλεπτο, απλά το "τριφύλλι" αδυνατούσε να κάνει τα... βασικά, για να ελέγξει το παιχνίδι.

Τα χαμένα σουτ και η αστοχία στις βολές (7/13 στο ημίχρονο) ήταν άλυτο πρόβλημα, σε σημείο να μην υπάρχει η δυνατότητα για "πράσινο" προβάδισμα. Μετά από ένα μικρό "ξέσπασμα" που ολοκληρώθηκε με το τρίποντο του Τζέιμς Φελντέιν (13-14 στο 8'04''), η Ζιελόνα Γκόρα επέστρεψε σε ρόλο οδηγού στην αναμέτρηση. Ανέκτησε άμεσα το προβάδισμα, με το +4 (19-15) του πρώτου δεκαλέπτου να οφείλεται -μεταξύ άλλων- στα πολλά επιθετικά ριμπάουντ των παικτών του Σάσο Φιλιπόφσκι.

Βλέποντας πως δεν μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό με τον Αντώνη Φώτση στο "4", ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αποφάσισε να βγάλει όλο το δεύτερο δεκάλεπτο με τον Σάσα Πάβλοβιτς στη θέση. Κι αν αρχικά φάνηκε να... πιάνει τόπο η επιλογή του (δύο καλές άμυνες και ένα καλάθι), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Οι ψηλοί της πολωνικής ομάδας κυριαρχούσαν κοντά στο καλάθι (είχαν 5 επιθετικά ριμπάουντ, έναντι 5 αμυντικών του Παναθηναϊκού μέχρι τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου), για να αποτελέσουν τη βασικότερη αιτία του +11 (29-18) που είδαμε στο 13'15''.Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς συνέχισε να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα (όχι σε σχήματα), αλλά τίποτα δεν λειτουργούσε. Οι γηπεδούχοι παρέμεναν μπροστά στο σκορ, με τον Πρζέμισλαβ Ζαμοϊσκι να σκοράρει για τρεις στο 15'37'', για να "υπογράψει" το μεγαλύτερο προβάδισμα της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο (34-22), σε σημείο που τα ποσοστά στα περιφερειακά σουτ ανέβαιναν (5/13). Όσο για τον Παναθηναϊκό; Ο Σάσα Πάβλοβιτς πέτυχε κάποια καλάθια μέσα από προσωπικές φάσεις, ο Νικ Καλάθης δημιούργησε για τον Όγκνιεν Κούζμιτς, πλην όμως η διαφορά έφτασε μόλις μέχρι το -7 (40-33) στην ανάπαυλα.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό; Η αστοχία στα τρίποντα (2/11) και οι χαμένες μάχες στα ριμπάουντ, εκεί όπου οι "πράσινοι" είχαν μόλις 10 επιθετικά, έναντι 6 επιθετικών της Ζιελόνα Γκόρα. Θέλετε κι άλλο; Σε ένα εικοσάλεπτο που είχαν μοιράσει 8 ασίστ, είχαν προλάβει να κάνουν 7 λάθη.

Κι αν στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, το "τριφύλλι" έφτασε στο -4 (41-37 στο 22'15''), η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή. Βλέπετε, οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έβρισκαν τον στόχο από τη γραμμή των βολών (10/20 στο 30ο λεπτό), την ώρα που οι αντίπαλοί τους είχαν τον... τρόπο να σκοράρουν. Πότε με τους κοντούς, πότε με τους ψηλούς η Ζιελόνα Γκόρα διατηρούσε το προβάδισμα (47-42 στο 25'04''), ολοκληρώνοντας εν τέλει το δεκάλεπτο με παρακαταθήκη το +8 (57-49), που της έδινε σαφές προβάδισμα για τη νίκη. Όσο τουλάχιστον οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβρισκαν... σίδερο και έχαναν τα ριμπάουντ (είχαν μειώσει βέβαια την απόσταση). Παρεμπιπτόντως, την ίδια ώρα είχαν μόλις +3 στην αναλογία ασίστ/λαθών (13/10).
Η άμυνα άρχισε να κάνει (σε σχετικό βαθμό) τη δουλειά της στην τέταρτη περίοδο, με τον Τζέιμς Φελντέιν να είναι αυτός που κλήθηκε να κάνει τη διαφορά. Ο Δομινικανός γκαρντ αποτέλεσε τη μοναδική αξιόπιστη επιθετική επιλογή του "τριφυλλιού" καθώς πηγαίναμε στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Ήταν μάλιστα εκείνος που ισοφάρισε το σκορ (63-63 στο 37'33''), σημειώνοντας μόλις το 4ο τρίποντο του Παναθηναϊκού -σε 23 προσπάθειες.

Οι Πολωνοί δεν το έβαλαν όμως κάτω αφού με συνεχόμενα καλάθια, απέκτησαν προβάδισμα τεσσάρων πόντων (69-65) με 37''. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης δήλωσε "παρών" στο πιο κρίσιμο σημείο, αφού πέτυχε το μοναδικό του καλάθι στον αγώνα (στα 30''), για να ρίξει τη διαφορά στον πόντο (69-68). Ο Σάσο Φιλιπόφσκι κάλεσε τάιμ άουτ, ο Τζέι Αρ Ρέινολντς αστόχησε από τη γωνία, αλλά ο Νέμανια Τζούρισιτς ήταν εκεί για να αρπάξει το επιθετικό ριμπάουντ και να πάει στη γραμμή για δύο βολές (στα 9'').

Ο φόργουορντ/σέντερ της Ζιελόνα Γκόρα ήταν αλάνθαστος (2/2), για να δημιουργήσει εκ νέου το +3 (71-68) της ομάδας του, με το "τριφύλλι" να έχει τον τελευταίο λόγο -μετά το τάιμ άουτ του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Τα διαδοχικά τρίποντα των Δημήτρη Διαμαντίδη και Σάσα Πάβλοβιτς δεν βρήκαν όμως τον στόχο, με αποτέλεσμα η νίκη να καταλήξει στην πλευρά των γηπεδούχων, που πανηγύρισαν την πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση. Όσο για τον Παναθηναϊκό; Η τρίτη ήττα στην Euroleague, με κοινό παρονομαστή το γεγονός πως όλα είναι... εκτός έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 40-33, 57-49, 71-68

ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ (Φιλιπόφσκι): Μποστ 6, Ρέινολντς 7 (1), Σζέβτσικ 8 (2), Μολντοβεάνου 3 (1), Πονίτκα Μ. 13 (1), Γκρουσζέσκι, Χριτσάνιουκ 2, Ζαμοϊσκι 8 (2), Μπορόβνιακ 12, Τζούρισιτς 5, Κόσζαρεκ 7 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 11, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 9, Φώτσης 4 (1), Ραντούλιτσα 8, Φελντέιν 15 (2), Διαμαντίδης 3 (1), Καλάθης 8 (1), Κούζμιτς 10.  
 

Δειτε Επισης

O Γκαρίν απέκλεισε τον Ζβέρεφ στο Μόναχο
Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League