Όταν ο ʼρης έδιωξε τον Γκάλη και αυτός φόρεσε τα πράσινα (pics & vids)

Η ιστορία γράφεται με μεγάλες αποφάσεις.
 
Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε για να γράψει ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ και κάθε του απόφαση προσθέτει άλλη μια σελίδα στο βιβλίο της.
 
Το 1992 ο Άρης θα πάρει κάποιες κρίσιμες αποφάσεις και μέσα σε αυτές θα είναι να κρατήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη και να δώσει συμπληρωτικό ρόλο στον Νίκο Γκάλη, κατί που από την αρχή φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί.
 
Ο «Γκάνγκστερ» δεν συμφώνησε και μετά από μια ζωή στα κιτρινόμαυρα θα αναγκαστεί να τα αποχωριστεί και στα 35 του να πάρει μια ακόμα μεγάλη απόφαση για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.
 
Θα μείνει ελεύθερος και άμεσα θα ξεκινήσει η πολιορκία από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.
 
Αυτός που θα κερδίσει την υπογραφή του, κάνοντας τεράστια υπέρβαση, θα είναι ο Παναθηναϊκός.
 
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα ξοδέψει 1 δις δραχμές για να δει τον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα ντυμένο στα πράσινα και με αυτή την απόφαση του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ιστορίας της ομάδας.
Ο Νίκος Γκάλης στις 14/7 του 1992 θα γίνει παίκτης του Παναθηναϊκού και η μοίρα της ομάδας θα γραφτεί από την αρχή.
 
Ο Παναθηναϊκός την προηγούμενη χρονιά είχε τερματίσει στην 8η θέση και είχε πραγματοποιήσει την χειρότερη χρονιά της ιστορίας του. Η ανάγκη για μια αλλαγή θα είναι επιτακτική και αυτή που θα γίνει θα είναι η καλύτερη δυνατή.
 
Όταν η ομάδα απέκτησε τον ηγέτη που της έλειπε όλα άλλαξαν.
 
Ο Νίκος Γκάλης θα βάλει τον Παναθηναϊκό στην σωστή πορεία και θα γίνει εκείνος που θα πάρει την κατάσταση πάνω του και θα φέρει μετά από χρόνια τίτλους στην ομάδα.
 
Μετά από 7 έτη οι «πράσινοι» θα φτάσουν στον τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο τον Άρη και ο Νίκος Γκάλης θα είναι αυτός που με 36 πόντους θα ηγηθεί της προσπάθειας και τελικά θα φτάσει η ομάδα του στην κατάκτηση του τίτλου.
Η πορεία θα είναι μόνο ανοδική. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον άνθρωπο που έψαχνε και ο Γκάλης αποδείκνυε σε κάθε περίπτωση ότι είναι ακόμα ο παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια ολόκληρη ομάδα.
 
Οι «πράσινοι» την ίδια χρονιά θα φτάσουν και στους τελικούς του πρωταθλήματος, αλλά μετά από απόφαση του Παύλου Γιαννακόπουλου θα αποσυρθούν διαμαρτυρόμενοι για την διαιτησία.
 
Η χρονιά για τον Νίκο Γκάλη θα κλείσει πάντως ονειρικά, αφού θα επανέλθει στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του πρωταθλήματος δηλώνοντας σε όλους ξεκάθαρα ότι βρισκόταν σε μια από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του.
 
ΛΑΜΠΡΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο Παναθηναϊκός μετρούσε 9 χρόνια απουσίας από τα Ευρωπαϊκά σαλόνια και τη σεζόν 1993/94 αυτή έφτασε στο τέλος της.
 
Η επιστροφή του θα γίνει με το... κρότο που θα κάνουν οι εμφανίσεις του «γκάνκστερ».
 
Οι «πράσινοι» επιστρέφουν στην Ευρώπη και ο Γκάλης θα τους οδηγήσει στην μεγαλύτερη τους επιτυχία, μέχρι τότε...
 
Θα αναδειχθεί 1ος σκόρερ και πασέρ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και θα οδηγήσει την ομάδα του στο Fina 4 του Τελ Αβίβ.
 
Εκεί, ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει την 3η θέση και ο Γκάλης στον ημιτελικό θα πετύχει 30 πόντους κόντρα στην Μπαρτσελόνα.
 
Συνολικά θα γεμίσει άλλη μια σελίδα ιστορίας, αφού οι 231 πόντοι που σημείωσε σε Final 4 αποτελούν ρεκόρ μέχρι και σήμερα.
 
Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ... ΤΕΛΟΥΣ
Ο Νίκος Γκάλης θα συναντήσει για ακόμα μια φορά τον Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν ο 2ος θα υπογράψει στον Παναθηναϊκό με ξεκάθαρο στόχο την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τροπαίου.
 
Ενώ η χρονιά ξεκίνησε καλά και ο Γκάλης βοήθησε με εντυπωσιακές εμφανίσεις να ξεπεραστούν οι αγώνες νοκ άουτ, με Μπουντιβέλνικ Κιέβου στα προκριματικά των ομίλων του Ευρωπαϊκού και Ολυμπιακό για το κύπελλο Ελλάδας, θα αρχίσουν οι προστριβές με τον προπονητή της ομάδας Κώστα Πολίτη, με τον οποίο είχαν συνυπάρξει και στην Εθνική ομάδα.
 
Ο Γκάλης χάνει σταδιακά τον ρόλο του στην ομάδα και το γυαλί φαίνεται να έχει ραγίσει.
 
Παρασκηνιακά θα γίνουν συζητήσεις για να βρεθεί λύση, αλλά η σχέση του Πολίτη με τον Γκάλη δεν φτιάχνει και μάλιστα φτάνει στο αποκορύφωμα σε έναν αγώνα με τους Αμπελόκηπους στο Μετς.
 
Ο Γκάλης δεν θα βρίσκεται στην αρχική πεντάδα και θα του ζητηθεί να μπει όταν το παιχνίδι έχει πλέον κριθεί.
 
Ο ίδιος θα σηκωθεί και θα φύγει προς τα αποδυτήρια και τελικά από το γήπεδο.
 
Το γυαλί έχει σπάσει οριστικά πλέον και ο Γκάλης θα φύγει για την Θεσσαλονίκη, με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να αλλάξει γνώμη στον παίκτη.
Κάπου εκεί γράφεται το τέλος...
 
Άδοξα και χωρίς να μπορεί να βρει μια λύση ο Νικ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 θα ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του και θα αφήσει οριστικά πίσω του αυτό το κομμάτι.
 
Ο Νικ Γκάλης άφησε τα... λατρεμένα του κιτρινόμαυρα για τα πράσινα και ακόμα μια φορά έγραψε την δική του εντυπωσιακή ιστορία.
 
Γεννήθηκε ηγέτης και αυτό έμαθε να προσφέρει μέσα στα παρκέ.
 
Η υπογραφή της σημερινής ημέρα άλλαξε την ιστορία του Παναθηναϊκού και του ελληνικού μπάσκετ, γιατί την ιστορία την αλλάζουν οι κορυφαίοι!
 

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Στη Μαδέιρα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα η Καρολίνα Πελενδρίτου
BINTEO: Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Πρίντεζη για την πρόκριση του Ολυμπιακού
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ
Άνετα στα προημιτελικά του Όπεν Βαρκελώνης ο Τσιτσιπάς
Ήττα και αποκλεισμός για τον Ναδάλ από τον Ντε Μινόρ
Συναγερμός στους Χιτ-Τραυματίστηκε στο γόνατο ο Μπάτλερ, φόβοι για σοβαρή ζημιά
Εννέα σκοπευτές στην αναζήτηση της Ολυμπιακής κάρτας στην Ντόχα
Η Ολυμπιάδα Νεάπολης κατέκτησε το Κύπελλο στο Βόλεϊ Γυναικών
Κεραυνός και ΑΕΚ για την 4η αγωνιστικής της Basket League
Υπερηχητική Μακάμπι, διέλυσε την Μπασκόνια και έκλεισε ραντεβού με Παναθηναϊκό στα playoffs!