Δεν είναι ντροπή το γερασμένο πρωτάθλημα

Η έρευνα του CIES Football Obserbatory επιβεβαίωσε ότι το κυπριακό πρωτάθλημα είναι ανάμεσα στα γηραιότερα (ως προς την ηλικία των ποδοσφαιριστών) από τα 31 καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Για όσους δεν άκουσαν ή δεν διάβασαν την είδηση, η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση, ισόβαθμη με την Αγγλία, με μέσο όρο ηλικίας τα 26,9 χρόνια. Πρώτη είναι η Τουρκία (27,3), δεύτερη η Ιταλία (27,1) και τρίτη η Ρωσία (27,0).  Κάποιοι υποστήριξαν ότι το στατιστικό αυτό δεν μας τιμά καθόλου. 

Δεν είναι, όμως, ντροπή. Και εξηγούμαι. Στο τρίτο τεύχος της εφημερίδας μας, την 1η Νοεμβρίου, δημοσιεύσαμε το τοπ 10 των γηραιότερων παικτών του πρωταθλήματος. Αυτοί είναι (κατά σειρά) οι Ασίς, Σκοπελίτης, Φερναντές, Θεοφίλου, Καταλά, Γκονσάλες, Ντε Πίνα, Μπεμπέ, Νέγκρι, Αντράντε. Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι βασικοί στις ομάδες τους και μάλιστα από τα βασικά γρανάζια, ενώ ο γηραιότερος Νούνο Ασίς (38 ετών) είναι ανάμεσα στους καλύτερους του πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, μεγάλοι ποδοσφαιριστές σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έπαιζαν ή παίζουν σε υψηλό επίπεδο σχεδόν μέχρι τα 40 τους (κάποιοι τα ξεπέρασαν) και κανείς δεν τόλμησε να πει ότι μεγάλωσαν και δεν μπορούν πλέον να μας εντυπωσιάζουν. Πρώτος και καλύτερος ο Πάολο Μαλντίνι, ο οποίος μέχρι τα 42 του τιμούσε με ευλάβεια το περιβραχιόνιο της Μίλαν. Στα 38 σταμάτησε το ποδόσφαιρο ο Μακελελέ, όσα ήταν και ο Φάμπιο Καναβάρο όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Οι Αντόνιο Ντι Νατάλε (38 ετών), Ντιντιέ Ντρογκμπά (37 ετών) και Αντρέ Πίρλο (36 ετών) συνεχίζουν να διαπρέπουν – έστω και αν οι δύο τελευταίοι στη φετινή σεζόν την έκαναν για την Αμερική.

Αν δούμε το θέμα και από πλευράς ομάδων, διαπιστώνουμε και πάλι ότι οι –ηλικιακά– μεγάλες ομάδες δεν πρέπει να ντρέπονται επειδή η έρευνα κατέδειξε ότι είναι οι πιο «γερασμένες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η CIES Football Observatory, ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΚ είναι στη 2η θέση με μέσο όρο ηλικίας τα 28,9 και ισοβαθμούν με τις Ράγιο Βαγεκάνο (Ισπανία) και Ακχισάρ Μπελεντίγεσπορ (Τουρκία), ενώ στην πρώτη θέση είναι η ιταλική Κιέβο Βερόνα (30.6). Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πιο γερασμένες του κυπριακού πρωταθλήματος είναι αυτές που φιγουράρουν στις δύο πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Συνεπώς, θεωρώ ότι το γεγονός ότι έχουμε ένα από τα πιο γερασμένα πρωταθλήματα, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να νιώθουμε ντροπή. Αντιθέτως, αυτοί οι «ηλικιωμένοι» ποδοσφαιριστές, εφόσον αποδεδειγμένα οι περισσότεροι είναι από τους πιο ποιοτικούς, μπορούν να μεταδώσουν κάτι από τις εμπειρίες τους στους νεαρότερους – όσοι τέλος πάντων κι αν είναι αυτοί που παίρνουν την ευκαιρία να αγωνιστούν.

*Το CIES είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο αθλητικών μελετών που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε το 1995 μετά από συμφωνία ανάμεσα στη FIFA και το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»
Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών