Τραγική εκμετάλλευση των ακαδημιών στην Κύπρο

Είναι ολοφάνερο τα τελευταία χρόνια ότι τα ρόστερ των κυπριακών ομάδων απαρτίζουν περισσότερο ξένοι ποδοσφαιριστές. Η παρουσία των Κύπριων ποδοσφαιριστών έχει περιοριστεί στις πλείστες ομάδες.

Ακόμη και το μέτρο, που εφαρμόζει η ΚΟΠ από την περσινή σεζόν με την χρησιμοποίηση τουλάχιστον δύο ντόπιων παικτών στην αρχική ενδεκάδα κάθε αγώνα, δεν βοήθησε αρκετά. Στις 129,000 ευρώ  έφθασε το συνολικό ποσό από τις ποινές που επέβαλε ο Αθλητικός Δικαστής στις ομάδες στις 18 αγωνιστικές.

Το κακό της μη ανάδειξης ποδοσφαιριστών ξεκινά από τις ακαδημίες, καθώς λίγα είναι τα ταλέντα που αναδεικνύονται από τα τμήματα υποδομής Κύπρου (ιδιωτικές και μη). Όλα αυτά τα παιδιά που μαζεύονται κατά χιλιάδες στις διάφορες ακαδημίες, σταδιακά χάνονται ή τουλάχιστον δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το άθλημα.

Την τραγική εκμετάλλευση των ακαδημιών επιβεβαιώνει και η έρευνα που πραγματοποίησε το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο του αναγνωρισμένου και έγκυρου Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (CIES).

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, η Κύπρος είναι στην τελευταία θέση από τα 31 καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σχετικά με την χρησιμοποίηση παικτών που ήταν στις ακαδημίες της ίδιας ομάδας, στην οποία ανήκουν αυτή τη στιγμή, από το 15 μέχρι το 21 έτος της ηλικίας τους – τουλάχιστον για μία τριετία.

Ο σχετικός πίνακας:

 

Τα τραγικά ποσοστά
Μόλις το 2.9% των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν μέχρις στιγμής προέρχονται από τις ακαδημίες των ομάδων τους. Μετά την Κύπρο, τον χειρότερο συντελεστή έχουν Τουρκία (4.9%) και Ελλάδα (5.1%).

Τέσσερις ομάδες (ΑΕΛ, Δόξα, ΑΕΚ, ΑΕΖ) δεν χρησιμοποίησαν ακόμη κανένα ποδοσφαιριστή που προέρχεται από τις ακαδημίες τους, ενώ ακολουθούν με χειρότερο συντελεστή Άρης (0.6%), Ανόρθωση (0.6%), Εθνικός (0.8%) και Ερμής (1.6%).

Χρόνο συμμετοχής σε πιο πολλούς παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της έδωσε η Αναγέννηση με ποσοστό 8%, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Απόλλωνας με 7%. Ακολουθούν η Ομόνοια με 6.3%, η Νέα Σαλαμίνα με 5.8%, ο ΑΠΟΕΛ με 5.5% και Καρμιώτισσα με 4.6%.
 

* Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αν και το ποσοστό είναι χαμηλό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν ντόπιους παίκτες. Για παράδειγμα ο Άρης, αν και παίζει με ελάχιστους δικούς του παίκτες, εντούτοις είναι από τις ομάδες που στηρίζονται κυρίως σε Κύπριους ποδοσφαιριστές.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»
Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους