Με πλάνο, όχι με τσαπατσουλιές

Το μήνυμα του cover story (βλέπε ΕΔΩ) είναι ξεκάθαρο. Με τσαπατσουλιές δεν μπορεί να πάει μπροστά μια ομάδα. Χρειάζεται οργάνωση και συνεχής δουλειά βάσει ενός σωστού πλάνου προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα λεφτά φέρνουν προσωρινά την ευτυχία, όμως χωρίς την απαραίτητη οργάνωση όλα πάνε στράφι και τα αποτελέσματα είναι συνήθως δυσανάλογα με το χρήμα που έχει επενδυθεί για την επίτευξη του σκοπού.

Τα παραδείγματα, όπως φαίνεται, είναι πολλά. Μεγάλα λόγια, ελπίδες και βλέψεις για σπουδαία πράγματα και στον απολογισμό πλήρης κατήφεια, απογοήτευση και μπόλικα χρέη. Στην ουσία, δηλαδή, την πληρώνει η ομάδα στην οποία… αποφασίζει να κάνει κουμάντο και το σόου του ο κάθε πρόεδρος. Όμως, για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο ένα άτομο, είναι συλλογικό το έγκλημα.

Παίρνουμε για παράδειγμα την Ομόνοια, που ίσως να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, με ασπίδα την οικονομική του ευχέρεια, χωρίς να γνωρίζει πολλά περί ποδοσφαίρου, δαπανούσε αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ χωρίς κάποιος να πηγαίνει κόντρα σε αυτή την τακτική – ίσως και ο ίδιος να εμπιστεύτηκε τους λάθος ανθρώπους. Κακά τα ψέματα, στην αρχή της θητείας του ήταν πολλοί οι υποστηρικτές της προσπάθειάς του. Τοποθετήσεις του τύπου «η Ομόνοια θα μεγαλουργήσει το επόμενο διάστημα» φυσικά δεν επαληθεύτηκαν, αντιθέτως η εποχή της διοίκησης του Μιλτιάδη Νεοφύτου αποδείχθηκε καταστροφική για την ομάδα της Λευκωσίας. Πολλοί από τους παίκτες (με τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια βεβαίως) για τους οποίους ο κόσμος έτρεξε στο αεροδρόμιο, έφυγαν εν τέλει σαν αποτυχημένοι.

Όπως προκύπτει και από το σχετικό θέμα της εφημερίδας μας, το φαινόμενο αυτό δεν παρουσιάστηκε μόνο σε μία ομάδα. Το στήριγμα σε έναν οικονομικά δυνατό παράγοντα εμπεριέχει και παγίδες, πόσο μάλλον αν δεν στηριχθεί με τον σωστό τρόπο. 

Ακόμη κι αν το πείραμα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για ένα, άντε δύο χρόνια, δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας πετυχημένο. Στην τελική τι αξία έχει ένα πρωτάθλημα, εάν στα επόμενα δέκα χρόνια η ομάδα θα υποφέρει και θα παλεύει να ξεφύγει από την άθλια κατάσταση. Το ιδανικότερο σενάριο και αυτό που πρέπει να επιδιώκουν οι ομάδες είναι το πείραμα να είναι πετυχημένο και σε βάθος χρόνου.

Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή οργάνωση για το καθετί που αφορά την ομάδα. Ειδικός για την οργάνωση μιας ομάδας δεν είμαι, συνεπώς λύσεις δεν μπορώ να δώσω. Φαντάζομαι το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς από τους παράγοντες. Γι’ αυτό πρέπει οι ομάδες να εμπιστεύονται τα κατάλληλα άτομα σε κάθε θέση προκειμένου να καταστρωθεί ένα σωστό πλάνο που θα φέρει την επιτυχία και πάνω σε αυτό να στηριχθεί η ομάδα για τα επόμενα χρόνια. Χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς εξωπραγματικές απαιτήσεις.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ξέσπασμα Αταμάν-«Αν δεν πάμε F4 δε θα 'μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»
Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»
Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους