Η ανησυχητική πρωτιά στην Ευρώπη του κυπριακού πρωταθλήματος

Στην πρώτη θέση της Ευρώπης φιγουράρει η Κύπρος με τη χρησιμοποίηση των περισσότερων ξένων ποδοσφαιριστών στο κυπριακό πρωτάθλημα.

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES, καταδεικνύεται και ο παραγκωνισμός των γηγενών παικτών από τους προπονητές, με τους ξένους ποδοσφαιριστές να αποτελούν την πρώτιστη επιλογή.

Όπως παρουσιάζεται στην έρευνα του CIES, η Κύπρος βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση με μέσο όρο χρησιμοποίησης ξένων ποδοσφαιριστών 80.2%.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι συνθέσεις του Απόλλωνα αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου με παίκτες από το εξωτερικό με το τρομερό ποσοστό στο 99%. Την ομάδα της Λεμεσού ακολουθούν Ανόρθωση με 95.3%, ΑΕΚ με 91.5% και ΑΠΟΕΛ με 88.1%.

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός Λευκωσίας είναι η ομάδα που χρησιμοποίει τους περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές στην Α’ κατηγορία, με τη χρήση των ξένων να είναι μόλις 32.9%. Υπενθυμίζεται, ότι η ομάδα του Τακτακαλά λόγω εμπάργκο απαγορευόταν το προηγούμενο καλοκαίρι να κάνει μεταγραφές, γι’ αυτό και στηρίζει τη φετινή της πορεία στην Α’ κατηγορία επί το πλείστο στους ντόπιους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα από την Β’ κατηγορία.

Τα ποσά που πλήρωσε η κάθε ομάδα

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζει το κυπριακό στοιχείο είναι και τα πρόστιμα που δέχθηκαν οι ομάδες λόγω του κανονισμού στην προκήρυξη που υποχρεώνει την κάθε ομάδα να έχει τουλάχιστον δύο Κύπριους στην αρχική της ενδεκάδα.

Ήδη το συνολικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της Ομοσπονδία γι’ αυτό το σκοπό έφθασε τις 57.000 ευρώ. Τα περισσότερα χρεώθηκε η Ανόρθωση (13.500), ενώ ακολουθούν ΑΕΚ και Ανόρθωση (12.000).

Μεγάλο θεωρείται το ποσό (7.500) που μαζεύτηκε και για τον ΑΠΟΕΛ που τις προηγούμενες δεν παρανομούσε. Η Πάφος τιμωρήθηκε με 6.000 και η Ομόνοια με 3.000. Τέλος, Ερμής και ΑΕΛ τιμωρήθηκαν από μία φορά, δηλαδή με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά κατά σειρά τα ποσοστά των κυπριακών ομάδων με τη χρήση ξένων ποδοσφαιριστών:

Απόλλων: 99%

Ανόρθωση: 95.3%

ΑΕΚ: 91.5%

AΠΟΕΛ: 88.1%

Πάφος: 87%

AEΛ: 85%

Ερμής: 84.7%

Δόξα: 81.4%

Ομόνοια: 78.8%

Άρης: 76.4%

Εθνικός Άχνας: 75.2%

Nέα Σαλαμίνα: 74.4%

Αλκή: 73%

Ολυμπιακός: 32.9%

 

*Το CIES είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο αθλητικών μελετών που εδρεύει στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε το 1995 μετά από συμφωνία ανάμεσα στη FIFA και το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ.

Δειτε Επισης

BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»