Θρυλικός βαθμός

Υπερπροσπάθεια. Η μοναδική λέξη που περιγράφει τον Ολυμπιακό αυτού του 90λεπτου, κάτι που έκανε «μπαμ» ως τη... Βαρκελώνη ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Οι «ερυθρόλευκοι» του Τάκη Λεμονή έκαναν έναν παιχνίδι σα να είναι το... τελευταίο τους και κατάφεραν να πετύχουν κάτι που ελάχιστες ομάδες μπορούν να «φέρουν» σαν παράσημο: να κρατήσουν τη Μπαρτσελόνα στο μηδέν και να της πάρουν αποτέλεσμα στη φάση των ομίλων του Champions League. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το 0-0 κόντρα στην ομάδα του αγαπημένου Ερνέστο Βαλβέρδε στο Καραϊσκάκη και πλέον μπορούν να ελπίζουν για συνέχεια στην ευρωπαϊκή τους σεζόν. Για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το πρώτο 90λεπτο μετά από 48 ματς της Μπαρτσελόνα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο οποίο δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα!

Πάθος, τρέξιμο, κίνηση

Από το ξεκίνημα του αγώνα στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πιέσει έντονα όποτε η Μπαρτσελόνα περνούσε τη σέντρα, δηλαδή ναι μεν έχοντας αμυντικούς προσανατολισμούς στο παιχνίδι του, αλλά χωρίς να κλείνεται στην περιοχή του ταυτόχρονα, όπως δηλαδή συνέβη στο Καμπ Νόου. Μάλιστα η «ερυθρόλευκη» άμυνα έπαιξε πολύ ψηλά το τεχνητό οφσάιντ, με τους «μπλαουγκράνα» να μένουν ακάλυπτοι σε αρκετές περιπτώσεις. Οι Καταλανοί πάλι προσπάθησαν να κάνουν το κλασικό παιχνίδι κατοχής και να αναλάβουν από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του αγώνα.

Η ομάδα του Βαλβέρδε κατάφερε εν πολλοίς να κάνει το παιχνίδι της, με οργανωμένες επιθέσεις και πολλή υπομονή στο γύρισμα της μπάλας, ωστόσο σε σχέση με την εικόνα του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη, ο Ολυμπιακός στάθηκε πολύ καλύτερα. Με πολύ πάθος και διάθεση για... ατελείωτο τρέξιμο, οι παίκτες του Λεμονή έκλεισαν υποδειγματικά όλους τους χώρους προς την εστία του Προτό και απειλήθηκαν μονάχα σε ορισμένες εξαιρετικές ατομικές ενέργειες των «μπλαουγκράνα». Επιπλέον, στην επίθεση, στηριζόμενοι στις ταχύτατες αντεπιθέσεις με πολύ γρήγορο επιθετικό τρανζίσιον και αρκετούς χαφ να βγαίνουν σαν κρυφοί επιθετικοί, απείλησαν τη Μπαρτσελόνα με κλασικές ευκαιρίες σε δύο περιπτώσεις και είχαν παράλληλα άλλες δύο καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο.

Καλός ρυθμός, εκατέρωθεν φάσεις

Πρώτη φάση του αγώνα ήταν για τους φιλοξενούμενους, με το σουτ του Σεμέδο στο 3' λίγο έξω από την περιοχή και την επέμβαση του Προτό. Στην απέναντι πλευρά και ενώ το παιχνίδι είχε αρκετά γρήγορο τέμπο, η πρώτη μεγάλη φάση του Ολυμπιακού ήταν αυτή του 15', όταν ο Οτζίτζα βρήκε τον Ομάρ στην περιοχή, όμως ο Ουμτιτί πρόλαβε σωτήρια πριν ο Νορβηγός μπακ «εκτελέσει» τον Τερ Στέγκεν.

Στα επόμενα λεπτά η Μπαρτσελόνα είχε τις δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες της σε αυτό το πρώτο ημίχρονο. Αρχικά στο 20, όταν ο Προτό απέκρουσε πολύ δύσκολα το πλασέ του Μέσι και ενώ ο Σουάρες είχε κόψει την ορατότητα του Βέλγου, επιχειρώντας να κάνει και το «τακουνάκι». Έπειτα, στο 22', όταν ο Σουάρες αυτή τη φορά μπήκε στην περιοχή από αριστερά αλλά σούταρε λίγο άουτ.

Από τα μισά του πρώτου μέρους και μετά όμως, παρά την κατοχή μπάλας των φιλοξενούμενων και τις περισσότερες τελικές που «έγραψε» το στατιστικό στο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια τη Μπαρτσελόνα. Στο 25' ο Ρομαό είχε την ευκαιρία για μια καλή πάσα στον Φορτούνη στην κόντρα όμως ο Τογκολέζος την σπατάλησε, ενώ οι «μπλαουγκράνα» απάντησαν με τη «μπούκα» του Μέσι στην περιοχή στο 28', όταν ο Προτό αναγκάστηκε και πάλι να αποκρούσει δύσκολα το σουτ του Αργεντίνου.

Άστοχοι Μέσι και Φορτούνης

Ένα ακόμη δίλεπτο αργότερα, στο 30', υπήρξε ο ωραίος συνδυασμός μεταξύ Ταχτσίδη-Ρομαό-Φορτούνη και το σουτ άουτ του τελευταίου από το ύψος της περιοχής. Ο Μέσι στη συνέχεια δεν κατάφερε να σκοράρει σε δύο περιπτώσεις, στην πρώτη λόγω του σωτήριου τάκλιν του Μποτία στο 30' και στη δεύτερη χάρη στην επέμβαση του Προτό στο μακρινό απευθείας φάουλ που δοκίμασε.

Τις φάσεις αυτές ακολούθησαν οι ακόμη δύο ευκαιρίες των «ερυθρόλευκων», με την πρώτη μάλιστα να είναι κλασική! Σημειώθηκε στο 37', σε μια έξοχη αντεπίθεση του Ολυμπιακού με ταχύτατες εναλλαγές της μπάλας, τον Ρομαό να βλέπει την κίνηση του Φορτούνη στην περιοχή και να του δίνει τη μπάλα, αλλά τον Τρικαλινό μέσο να μην κάνει καλό τελείωμα προ του Τερ Στέγκεν. Στην τελευταία φάση του πρώτου μέρους, στο 40', ο Καρσελά σούταρε άουτ από πλάγια θέση, σε μια μια ακόμη καλή επίθεση του Ολυμπιακού από τα δεξιά.

Μπάλα η Μπαρτσελόνα, ουσία ο Ολυμπιακός

Σταθερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα ήταν η μπάλα και στο δεύτερο ημίχρονο του ματς στο Καραϊσκάκη, αλλά χωρίς να βρίσκει την ουσία: το γκολ. Αντιθέτως, όσο περνούσε η ώρα, η άμυνα του Ολυμπιακού «ατσαλωνόταν» όλο και περισσότερο, παίρνοντας ψυχολογία από τις εξαιρετικές αμυντικές επεμβάσεις και τις αντεπιθέσεις που έβρισκε.

Μπροστάρηδες Μποτία και Προτό

Στο 55' η πρώτη απειλή της Μπαρτσελόνα ήρθε με το σουτ του Ντεουλοφέου και την σωτήρια προβολή του Ταχτσίδη, ενώ ένα περίπου πεντάλεπτο μετά, ο Τερ Στέγκεν έσωσε με τις γροθιές προ του Ένγκελς σε εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη. Οι «μπλαουγκράνα» στη συνέχεια ανέβασαν ρυθμούς και είχαν αρχικά κλασική ευκαιρία του Μέσι στο 62', όταν όμως ο Αργεντινός πλάσαρε άουτ ουσιαστικά προ κενής εστίας μετά από συνεργασία του με τον Σουάρες.

Επόμενη ευκαιρία της Μπαρτσελόνα ήταν πια στο 80ο λεπτό, με τον Σουάρες να σημαδεύει το πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού του Προτό, προλαβαίνοντας τον Βέλγο μετά από κάθετη μπαλιά που υποδέχθηκε. Ενδιάμεσα στις δύο φάσεις, Μποτία και Ένγκελς κυρίως, αλλά και οι υπόλοιποι «καθάρισαν» υποδειγματικά τους περισσότερους κινδύνους γύρω από και μέσα στην εστία του Προτό. Η τελευταία απειλή για τον Ολυμπιακό ήταν το σουτ άουτ του Ταχτσίδη στο 86', ενώ ο Προτό ολοκλήρωσε το ματς με δύο ακόμη επεμβάσεις στα ισάριθμα σουτ του Μέσι για «σφραγίσει» έτσι έναν πιθανώς πολύτιμο βαθμό για τους Πειραιώτες και σίγουρα ένα σπουδαίο αποτέλεσμα!

Πως ξεκίνησαν

Με σχήμα 4-5-1 παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Τάκης Λεμονής σε αυτό το ματς, με τον Προτό στο τέρμα, Κούτρη αριστερά και Ομάρ δεξιά στην άμυνα και δίδυμο στόπερ τους Μποτία και Ένγκελς. Ταχτσίδης, Ρομαό και Οτζίτζα ήταν οι τρεις κεντρικοί χαφ, αριστερά στη μεσαία γραφή ξεκίνησε ο Καρσελά, δεξιά ο Φιγκέιρας, ενώ ρόλο μοναδικού προωθημένου ήταν ο Φορτούνης.

Από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατέβασε τη Μπαρτσελόνα με το παραδοσιακό 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια της ήταν ο Τερ Στέγκεν, δεξιά στην άμυνα ο Σεμέδο, αριστερά ο Άλμπα, με κεντρικούς αμυντικούς τους Μασκεράνο – Ουμτιτί. Οι Σέρτζι Ρομπέρτο, Μπουσκέτς και Παουλίνιο ήταν οι τρεις της μεσαίας γραμμής, αριστερά στην επίθεση ο Ντένις Σουάρεθ, δεξιά ο Μέσι και στην «κορυφή» ο Σουάρες.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής):
 Προτό, Κούτρης, Μποτία, Ένγκελς, Ομάρ, Ρομαό, Οτζίτζα (75' Ζιλέ), Ταχτσίδης, Φιγκέιρας, Καρσελά (79' Πάρντο), Φορτούνης (84' Τζούρτζεβιτς).
Μπαρτσελόνα (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Σεμέδο, Μασκεράνο, Ουμτιτί, Άλμπα, Σέρτζι Ρομπέρτο (45'+1 Ντεουλοφέου), Μπουσκέτς, Παουλίνιο (62' Ράκιτιτς), Σουάρεθ (75' Αντρέ Γκόμες), Μέσι, Σουάρες.
Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)
Βοηθοί: Γκάρι Μπέσγουϊκ (Αγγλία), Άνταμ Ναν (Αγγλία)
Τέταρτος: Στιούαρτ Μπαρτ (Αγγλία)

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη
Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας