Ξεπεράστηκε η εποχή της φανέλας

Ο απόηχος της περασμένης εβδομάδας είχε να κάνει με τη διαφορετική διαδρομή που ακολούθησαν οι Κωνσταντίνος Μακρίδης και Γιώργος Μερκής. Θαρρώ πώς μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η μετακίνηση του δεύτερου από τον Απόλλωνα στον ΑΠΟΕΛ. Ο αρχηγός, το αλάνι, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της ομάδας της Λεμεσού, δεν θα φοράει πλέον το περιβραχιόνιο.

Δεν θα εξετάσουμε τους λόγους που ο Γιώργος Μερκής αποφάσισε να πάρει αυτή την απόφαση. Λίγο-πολύ, εξάλλου, τα γεγονότα είναι γνωστά. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν βγήκαν προς τα έξω, αλλά η ουσία είναι ότι ο παίκτης είναι ντυμένος στα γαλαζοκίτρινα.

Αναμενόμενο ότι πολλοί από τους οπαδούς του Απόλλωνα δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός αυτό. Ήταν η σημαία της ομάδας. Ό,τι και να έγινε, δεν έπαυε να αποτελούσε τον παίκτη που ταυτιζόταν με τα πεπραγμένα στον Απόλλωνα τα τελευταία χρόνια.

Η περίπτωση Μερκή έρχεται να επαληθεύσει ότι έχει παρέλθει ο καιρός του συναισθήματος στο ποδόσφαιρο. Στις μέρες μας είναι πιο εύκολο ένας παίκτης να επηρεαστεί και να περιορίσει τη συναισθηματική του κατάσταση, επειδή έτσι το προστάζει το καλό της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Αν θα του βγει θετικά είναι άλλη κουβέντα και μόνο μέσα από τον χρόνο θα λυθεί η απορία.

Τυχαία την προηγούμενη εβδομάδα εντόπισα μία δήλωση που είχε κάνει ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε τις δεκαετίες ’80 και ’90. «Παλιά πραγματικά παίζαμε για τη φανέλα της ομάδας μας, αλλά και για την ίδια την ομάδα η οποία ήταν η ζωή μας. Δίναμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για την ομάδα μας και για τη διάκρισή της. Δεν μας ενδιέφερε το προσωπικό κέρδος ή η προβολή, φτάνει η ομάδα να έχει καλή πορεία.

Τώρα οι παίκτες ενδιαφέρονται πρώτα για τα χρήματα που θα πάρουν και τα μεγάλα συμβόλαια και μετά για την ομάδα που θα παίξουν. Οι παίκτες τώρα εισπράττουν χρήματα, ενώ εμείς εισπράτταμε την αγάπη του κόσμου και την αναγνώριση που υπάρχει μέχρι σήμερα».

Σε μία παράγραφο αποτυπώνεται η πλήρης εικόνα. Πλέον, το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο επαγγελματικό. Ο Γιώργος Μερκής υπηρέτησε τον Απόλλωνα και πάλεψε για να έχει επιτυχίες. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Μπορούσε να είχε εγκαταλείψει τον Απόλλωνα και σε προηγούμενες περιόδους, αλλά δεν το έπραξε. Αυτή τη στιγμή, όμως έκρινε ότι θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο να αποχωρήσει – όποιοι και να είναι ο λόγοι.

Αυτή είναι, πλέον, η εικόνα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Μερκής και ο οποιοσδήποτε άλλος ποδοσφαιριστής όση και να είναι η αγάπη τους για μία ομάδα, πρωτίστως το θέμα είναι επαγγελματικό. Ο ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο υπάρχει ακόμη, όμως έχει περιοριστεί αισθητά…

 

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Το χαμόγελο του Παπουλή, η χειραψία με Λάρκου και το «26» που άφησε
H κίνηση Ενσούε σε ΑΠΟΕΛίστες, το τετ-α-τετ Ουζουνίδη-Σοφρώνη και ο Πετρίδης
Τα λουλούδια στις κυρίες και οι παρουσίες στα boxes του Παπαδόπουλος
Ο σεβασμός των κόουτς, το τσαγανό του Κακουλλή και ο... Νορβηγός Τσε Γκεβάρα
Τα χαμόγελα στο Ηλίας Πούλλος και η προετοιμασία ενόψει ΑΕΛ
Η σέλφι του Τάμαρι και τα πρώτα κλικς του ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια (pics)