Επιβάλλονται οι αλλαγές στο κύπελλο

Σε διάστημα μόλις δύο μηνών το κύπελλο γ’ κατηγορίας και Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ έφθασε… στον τελικό (το τρόπαιο θα διεκδικήσουν Αλκή Ορόκλινης και ΠΟ Ξυλοτύμπου). Γράφαμε και παλαιότερα για την αδιαφορία για τον συγκεκριμένο θεσμό. Δεν είναι, όμως, φαινόμενο μόνο των μικρών κατηγοριών, αφού η ίδια αντιμετώπιση ισχύει (ίσως σε μικρότερο βαθμό) και από τις μεγάλες ομάδες.

Το θέμα για τα μικρά σωματεία είναι και οικονομικό. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 29 ομάδες των δυο κατηγοριών μονάχα οι οκτώ δήλωσαν συμμετοχή στο κύπελλο. Πλήρης απαξίωση για τον θεσμό, θελημένα ή μη. Επιπλέον, με την εικόνα που παρουσιάζεται στα παιχνίδια του κυπέλλου (όλων των κατηγοριών) είναι ξεκάθαρο πως επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές.

Ο ΑΣΙΛ, ο οποίος συμμετείχε στο κύπελλο α’ – β’ κατηγορίας, με ανακοίνωσή του (επιστολή προς την ΚΟΠ) σκιαγράφησε την προβληματική εικόνα που επικρατεί. «Στον πρώτο γύρο με αντίπαλο τη Δόξα (αν και η αρχική εντεκάδα είχε μόνο ένα «βασικό» ποδοσφαιριστή) προκριθήκαμε. Ζημιά €2.800 την οποία επωμιστήκαμε από κοινού. Στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο την Πάφο υπολογίζουμε συνολική ζημιά περίπου €4.500. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Νέα Σαλαμίνα χρεώνει τη χρήση του «Αμμόχωστος» σε πολύ χαμηλή τιμή», όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοικούντων της προσφυγικής ομάδας.

Δηλαδή, μέσα στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία των μικρών κατηγοριών στην προσπάθειά τους για να επιβιώσουν, έχουν να ξεπεράσουν και τον «οικονομικό βραχνά» που δημιουργείται από την παρουσία στο κύπελλο. Γι’ αυτό αρκετές ομάδες γύρισαν την πλάτη στον θεσμό από την αρχή της χρονιάς.

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στις ομάδες της α’ κατηγορίας. Αρκετές αδιαφορούν για την πορεία τους στον θεσμό, έχοντας μόνη έγνοια την επίτευξη των στόχων στο πρωτάθλημα. Παλαιότερα στο κύπελλο υπήρχαν πολλές εκπλήξεις, ενώ η έναρξη μίας ξεχωριστής διοργάνωσης για τις μικρές ομάδες (2008) δημιουργούσε την προοπτική για να αποκτήσουν ενδιαφέρον και ευκαιρίες διάκρισης οι ομάδες των μικρότερων κατηγοριών.

Αντ’ αυτού ο θεσμός έχει χάσει την αίγλη του και οι περισσότερες ομάδες τον σνομπάρουν, είτε με την αδιαφορία τους, είτε με την απουσία τους.

Η αδιαφορία και η οικονομική ζημιά που επωμίζονται οι ομάδες από τα παιχνίδια αυτά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αρμόδια αρχή καλείται να αναθεωρήσει τον τρόπο διεξαγωγής και να βρει τρόπους που θα κάνουν τον θεσμό πιο ελκυστικό. Με διάφορες μεθόδους να δώσει κίνητρα στις ομάδες να αντιμετωπίζουν τα ματς του κυπέλλου όπως και αυτά του πρωταθλήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του ΑΣΙΛ: «αντί δηλαδή η διοργάνωση να αποτελεί γιορτή, προσδοκία και ευκαιρία προβολής, θα αντιμετωπίζεται ως βραχνάς και αγγαρεία».

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ξέσπασμα Αταμάν-«Αν δεν πάμε F4 δε θα 'μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»
Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»