Οι ιστορικές μάχες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (vids)

Ήταν τα χρόνια, δύσκολα χρόνια, που οι «ασπρόμαυροι» είχαν πάρει τον αέρα από τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι επί 23 ολόκληρα χρόνοα κουβάλαγαν, «σαν μια μαϊμού στο σβέρκο τους», όπως είχε πει κάποτε ο Ντέιβιντ Μπλατ, τη «ρετσινιά» της Τούμπας.

Από τα τέλη του 1959 μέχρι και σήμερα έχουν συμβεί τόσα πολλά στα 59 ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, με γηπεδούχους τους «ασπρόμαυρους», με την Τούμπα να παραμένει το ελληνικό γήπεδο, όπου οι «ερυθρόλευκοι» έχουν υποστεί τις περισσότερες (28 από τις συνολικά 30) ήττες τους!

Οι μεγάλες νίκες

Η πρώτη στην πρεμιέρα της Α’ Εθνικής την σεζόν 1959-’60 (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 στις 22/11/1959) και η τελευταία με το ίδιο σκορ την περσινή περίοδο (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-0 στις 5/3/2017).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενδιάμεσα υπήρχαν και τρία ντέρμπι που έγιναν σε ουδέτερα γήπεδα (Σέρρες, Τρίκαλα), με το «Δικέφαλο» να πετυχαίνει σ’ ένα από αυτά, τη μεγαλύτερη νίκη επί των «ερυθρόλευκων» στο αλησμόνητο 6-1 των Σερρών στις 6 Δεκεμβρίου του 1987.

 

Το τέλος της παράδοσης

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι και ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει σημαντικές στιγμές μέσα στο ασπρόμαυρο «κάστρο», που έμοιαζε να είναι απόρθητο ως τον Μάιο του 1992, όταν με προπονητή τον Ολεγκ Μπαχίν οι Πειραιώτες νίκησαν 2-1 τον ΠΑΟΚ (και «έσπασαν» την παράδοση, σε μια πολύ περίεργη συγκυρία, όπου οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες τρεις φορές μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ανάμεσα στους διπλούς τελικούς του κυπέλλου υπήρχε και ο αγώνας πρωταθλήματος στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να είναι στα πρόθυρα… εμφυλίου, ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς που απείχαν από το γήπεδο και τον πρόεδρο της ομάδας, Θωμά Βουλινό.

Μέσα σε επτά ημέρες οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν δύο άθλους: στέφθηκαν κυπελλούχοι Ελλάδας και έσπασαν την παράδοση που τους ήθελε «να χάνουν απ’ τα Τέμπη» επί 23 ολόκληρα χρόνια κόντρα στον ΠΑΟΚ, ενώ φυσικά υπάρχει και το ματς που δεν τελείωσε ποτέ, τον Οκτώβριο του 1998, με πρωταγωνιστή το διαιτητή Γιάννη Παπαπέτρου...

 

 

Οι αριθμοί

Σε σύνολο 59 αγώνων για την Α’ Εθνική, ο ΠΑΟΚ μετράει 30 νίκες,. Ο Ολυμπιακός 14, ενώ 15 ντέρμπι έληξαν δίχως νικητή. Οι συνολικοί αγώνες που έχουν γίνει με γηπεδούχους (Πρωτάθλημα – Κύπελλο) τους «ασπρόμαυρους» είναι 68, με τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει 36 φορές, τον Ολυμπιακό 16, ενώ υπάρχουν και 16 ισοπαλίες.

 

Δειτε Επισης

Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη
Λουτσέσκου: Ποιητής του ποδοσφαίρου ο Κωνσταντέλιας