Η στήριξη στον Κύπριο ποδοσφαιριστή

Ο ξεσηκωμός που υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα για την Εθνική, κυρίως λόγω του διπλού επί του Ισραήλ και των βαθμολογικών ελπίδων για πρόκριση στα μπαράζ του Euro 2016, έφερε και πάλι στην επιφάνεια την ανάγκη ανάδειξης ντόπιων ποδοσφαιρικών ταλέντων. Είναι εμφανές στους δύο τελευταίους αγώνες με Ισραήλ και Βοσνία ότι ο Πάμπος Χριστοδούλου χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα κυρίως ποδοσφαιριστές που είτε είναι βασικοί, είτε έχουν αρκετό χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους.

Παίκτες όπως οι Λαΐφης, Μακρίδης, Αντωνιάδης, Τζέισον, Εφραίμ, Μακρής, Μυτίδης και Νικολάου γράφουν συνεχή 90λεπτα. Κάποιοι άλλοι, όπως οι Μερκής, Αλωνεύτης, Χαραλαμπίδης, Παναγή και Αρτυματάς, θεωρούνται επίσης βασικοί, αν και οι δύο πρώτοι επιστρέφουν από τραυματισμό. Ακόμη, όμως, και οι Κάστανος, Οικονομίδης και μερικοί που δεν ήταν στην κλήση αυτή τη φορά, όπως ο Εγγλέζου, μπορούν να αναδειχθούν σταδιακά και να αποτελέσουν βασικά στελέχη στην Εθνική.

Ναι μεν η ομάδα του Πάμπου Χριστοδούλου δεν κατάφερε να επιτύχει αυτό που φαντάζει εξωπραγματικό μέχρι τώρα, όμως έδειξε ότι αποκτά την κουλτούρα και έχει παίκτες με δυνατότητες να μεγαλουργήσουν στο μέλλον.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να στηριχθεί από όλους τους φορείς ο Κύπριος ποδοσφαιριστής. Πέρα από τη γενική αντίληψη ότι υπάρχει καλό υλικό, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται ενδυνάμωση και στήριξη των νεαρών παικτών, αφού κάποια από τα νυν στελέχη βρίσκονται στη δύση της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. 

Η ΚΟΠ, με τις νομοθεσίες που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, δείχνει την πρόθεσή της να βοηθήσει. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η κάθε ομάδα υποχρεούται να έχει στο ρόστερ της δέκα ποδοσφαιριστές που ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Ομοσπονδίας πριν από το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από την τρέχουσα σεζόν είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση δύο Κυπρίων στο αρχικό σχήμα των ομάδων. Οι πλείστες το υιοθέτησαν. Έξι παρανόμησαν έστω και μία φορά και παρεξέκλιναν της νομοθεσίας, πληρώνοντας φυσικά και το ανάλογο χρηματικό τίμημα.

Δεν ξέρουμε αν το σχέδιο αυτό θα επιφέρει αποτελέσματα. Είναι ακόμη στα αρχικά του στάδια. Μπορούσε, ίσως, να διατυπωθεί και να λειτουργήσει καλύτερα, εάν δινόταν κάποιο κίνητρο. Για παράδειγμα, αντί πρόστιμο, να αποκόμιζε κέρδος η ομάδα που χρησιμοποιεί Κύπριους παίκτες.

Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει ανάγκη ο Κύπριος ποδοσφαιριστής να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του, κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στην Εθνική, αλλά και γενικότερα στο ποδόσφαιρο της χώρας μας. 

Βεβαίως, και οι ίδιοι οι παίκτες θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να αποδείξουν ότι μπορούν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους μία ομάδα. Επιβάλλεται να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και με συνεχή και σκληρή δουλειά να κάνουν σαφές ότι έχουν και αυτοί απαιτήσεις, επιδιώξεις και βλέψεις για να κάνουν σπουδαία πράγματα. Για την ομάδα τους, τον εαυτό τους, το κυπριακό ποδόσφαιρο και την Εθνική.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Οι επιλογές του Μπαλταζάρ για την ανατροπή επί της ΑΕΚ
«Ούτε για φράουλες δεν κάνουν οι παίκτες της Ομόνοιας»
«Κάθε βδομάδα τρώμε πάτσους στην Ομόνοια»
Ο Πογκμπά προκαλεί τον Ζλάταν
Σχόλιο ΑΕΚ για τη ρεβάνς κυπέλλου με ΑΠΟΕΛ
«Στην Ομόνοια ο κόσμος δυστυχώς δεν ξέρει τι βοήθεια θέλει»