Η νοοτροπία δεν αλλάζει εύκολα

Συχνά πυκνά γίνεται αναφορά στην ελάχιστη ως μηδαμινή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ομάδες στον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Θαρρώ, όμως, ότι υπήρξε μερική βελτίωση μετά τον κανονισμό για υποχρεωτική συμμετοχή δύο Κύπριων στην αρχική ενδεκάδα, έστω και αν ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία των ιθυνόντων.

Λόγω των παραβάσεων στον κανονισμό της προκήρυξης, ο Αθλητικός Δικαστής επέβαλε, μέχρι στιγμής, 94.500 ευρώ σε πρόστιμα σε βάρος των ομάδων που δεν συμμορφώθηκαν. Το ποσό αυτό δεν πρέπει να τρομάζει. Ναι μεν είναι ανησυχητικό γιατί οι ομάδες προτίμησαν να πληρώσουν παρά να δώσουν θέση σε Κύπριο ποδοσφαιριστή, όμως υπάρχει ελπίδα ότι σε βάθος χρόνου το μέτρο θα ενεργήσει προς το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου και κατ’ επέκταση της εθνικής ομάδας.

Η ελπίδα προκύπτει από το γεγονός ότι στις τελευταίες αγωνιστικές υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς τον κανονισμό και όλο και περισσότεροι Κύπριοι παίρνουν θέση στον αγωνιστικό χώρο. Ενώ στα αρχικά στάδια του πρωταθλήματος το συνολικό ύψος των ποινών έφθανε μέχρι και τις 9 χιλιάδες ευρώ, πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρξουν περισσότερες από δύο ομάδες να παρανομήσουν (1.500 ευρώ για κάθε παίκτη).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΑΕΛ, η οποία τιμωρήθηκε τις περισσότερες φορές και οι οφειλές της έφτασαν στις 22.500 ευρώ (όπως και της ΑΕΚ). Η ομάδα της Λεμεσού, με εξαίρεση την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, μέχρι την 11η αγωνιστική δεχόταν συνεχώς πρόστιμα. Από εκεί και πέρα, στις επόμενες δέκα αγωνιστικές, η  αρχική σύνθεση των «γαλαζοκίτρινων» δεν περιείχε τουλάχιστον δύο Κύπριους μόνο σε τρεις περιπτώσεις. Μάλιστα, στο τελευταίο παιχνίδι με τον Άρη, η ΑΕΛ ολοκλήρωσε τον αγώνα με πέντε ντόπιους παίκτες – έστω και αν κάποιοι αγωνίστηκαν στα τελευταία λεπτά –, ενώ ο σκόρερ Γιάννης Μαύρου ήταν βασικός για πρώτη φορά.

Ο Απόλλων που, επίσης, έδωσε μεγάλο ποσό (19.500 ευρώ) ήταν η μοναδική ομάδα που εισέπραττε μόνιμα πρόστιμο μέχρι τη 10η αγωνιστική. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα άλλαξαν και ο Απόλλων δεν τιμωρήθηκε ξανά γι’ αυτό τον λόγο, αφού ο Πέδρο Εμάνουελ χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο ντόπιους ποδοσφαιριστές στο αρχικό σχήμα.

Σαφώς, και η στροφή αυτών των ομάδων δεν έλυσε το πρόβλημα. Εξάλλου, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η Πάφος, που άρχισαν να παρανομούν μετά τη 10η αγωνιστική. Επιπλέον, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου οι πλείστες ομάδες υλοποίησαν τις τέσσερις μεταγραφές για τις οποίες είχαν δικαίωμα. Από τις 48 μεταγραφές μόνο οι τέσσερις αφορούσαν Κύπριο ποδοσφαιριστή. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχει μία ένδειξη βελτίωσης, έστω και μικρή, στον τομέα αυτό και το ζητούμενο είναι να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο μέλλον και οι ίδιοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να δείξουν περισσότερη προσπάθεια.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»
Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών