Δεν είναι ντροπή η διαβάθμιση

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα στο τέλος της κάθε χρονιάς είναι ποιες ομάδες θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να οδηγηθούν στη Β΄ Κατηγορία με το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν. Στην τρέχουσα περίοδο, ήδη, έχουν υποβιβαστεί η Ένωση και η Αγία Νάπα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα τις ακολουθήσει και ο Εθνικός (χωρίς να αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα).

Η ομάδα της Άχνας, εφόσον δεν μπορέσει να αλλάξει τα δεδομένα, θα αποχωρήσει από την Α΄ Κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, διάστημα στο οποίο κατάφερε να καθιερωθεί ως μία από τις παραδοσιακές ομάδες των μεγάλων σαλονιών. Ακόμη και αν επέλθει το απευκταίο σενάριο για τον Εθνικό, δεν θα είναι ντροπή.


Ναι μεν οι πιο κάτω κατηγορίες διαφέρουν κατά πολύ από τη μεγάλη κατηγορία, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί μάλιστα ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει προς όφελος της ομάδας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τεθούν σωστές βάσεις για να επιστρέψει στην Α΄ Κατηγορία και να στηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η πορεία της ομάδας τα επόμενα χρόνια. 

Στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο δεν έλειψαν περιπτώσεις που για διάφορους λόγους σπουδαίες ομάδες έζησαν τη διαδρομή από τα ψηλά στα χαμηλά. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1974), Μίλαν (1981), Μαρσέιγ (1994), Γιουβέντους (2006), Κορίνθιανς (2007), Ρίβερ Πλέιτ (2011) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως γίνεται αντιληπτό, μιλάμε για ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς από τον Εθνικό Άχνας. Έζησαν όμως αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, έστω και αν κάποιες από αυτές πλέον βρίσκονται σε ανεβασμένο επίπεδο και δύσκολα θα ξαναπεράσουν τέτοιες στιγμές.

Τελευταίο παράδειγμα είναι η Ρέιντζερς, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια είχε υποβιβαστεί στην Δ΄ Κατηγορία λόγω οικονομικών ατασθαλιών. Η πιο πετυχημένη ομάδα της Σκωτίας, μετά από τέσσερα χρόνια περιπλάνησης στις μικρές κατηγορίες –οι οπαδοί ονόμασαν την περιπέτεια αυτή ως «The Journey»– επιστρέφει και πάλι στην Πρέμιερ Λιγκ. Η τρίτη κατηγορία και η δεύτερη αποδείχθηκαν εύκολα εμπόδια για τη Ρέιντζερς, όμως χρειάστηκε να περάσουν δύο ποδοσφαιρικές σεζόν για να ξεφύγει από την Τσάμπιονσιπ. Πέρσι έχασε στα πλέι οφ από τη Μάδεργουελ, όμως φέτος πέτυχε τον σκοπό της νωρίτερα από τη λήξη της χρονιάς.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τελειώνει η ιστορία μιας ομάδας και ούτε μπορεί να θεωρηθεί ντροπή ένας ενδεχόμενος υποβιβασμός για καμία κυπριακή ομάδα, πόσο μάλλον για ένα σύλλογο του μεγέθους του Εθνικού ή όποιας άλλης ομάδας τελικά πάει διαβάθμιση. Φυσικά, θα υπάρξουν κλάματα και στεναχώρια, όμως η ζωή συνεχίζεται. Εξάλλου, ίσως και να είναι μια ευκαιρία για την ομάδα της Άχνας να καθαρίσει το όνομά της, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί διάφορα (όχι εγκωμιαστικά) σχόλια.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»
Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Εκνευρισμένη με τα ΜΜΕ η Ρούλα Πισπιρίγκου-Θιγμένη για το ζήτημα της πατρότητας των παιδιών
Έκρηξη θυμού και απειλών από Τατάρ για τον επικείμενο εξοπλισμό της Ε.Φ
Έφυγε η Ζατόπκοβα, το πρότυπο των Ολυμπιονικών