Τεράστιες διαφορές

Καρμιώτισσα, AEZ και Αναγέννηση θα είναι οι τρεις νεοφερμένες ομάδες στην Α’ κατηγορία τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν (2016-17). Και οι τρεις ομάδες ονειρεύονται μία καλή χρονιά, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα καταφέρουν να ανανεώσουν τη θητεία τους στο κλαμπ των «μεγάλων» του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Το παρελθόν – κυρίως το πρόσφατο -, όμως αποδεικνύει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ενδεχομένως και καμία από αυτές να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνθήκες της Α’ κατηγορίας, καθώς είναι ολοφάνερο ότι άλλες είναι οι ανάγκες των «σαλονιών» και άλλες των μικρότερων κατηγοριών. 

Θεωρείται σίγουρο ότι δεν πρόκειται να μπορέσουν να κρατηθούν στην Α’ κατηγορία για (τουλάχιστον) δύο διαδοχικές χρονιές και οι τρεις αυτές ομάδες. Αυτό μαρτυρούν τα στατιστικά προηγούμενων χρόνων. Για να μην μακρηγορούμε, αρκεί να αναφέρουμε τι έγινε από το 2010 και έπειτα, καθώς τη σεζόν 2010-11 παρουσιάστηκε για τελευταία φορά το φαινόμενο οι ομάδες που προάχθηκαν την προηγούμενη περίοδο (Αλκή, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) να πετύχουν να μην υποβιβασθεί καμία από τις τρεις.

Το 2010-11 κέρδισαν την άνοδο οι Άρης, Αναγέννηση, Νέα Σαλαμίνα, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι οι μόνοι που επιβίωσαν στους μεγάλους την επόμενη χρονιά. Τα ίδια ποσοστά επικράτησαν και τις επόμενες δύο σεζόν. Από τις ομάδες που ανέβηκαν τη σεζόν 2011-12, μόνο η Δόξα κρατήθηκε, ενώ η Αγία Νάπα και η ΑΕΠ υποβιβάσθηκαν. Το 2012-13 κέρδισαν, για την επόμενη χρονιά, θέση στους μεγάλους οι Άρης, ΑΕΚ Κουκλιών και Ερμής και μόνο η ομάδα της Αραδίππου πέτυχε την παραμονή. Στην περσινή σεζόν, ο Οθέλλος δεν άντεξε και έπεσε ξανά στη Β’ κατηγορία, ενώ η Αγία Νάπα, που επίσης ανέβηκε τη σεζόν 2013-14 (προάχθηκαν μόνο δύο), παρέμεινε στην Α' κατηγορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά (2014-15) υποβιβάσθηκε μόνο μία ομάδα, λόγω της αύξησης των ομάδων για την τρέχουσα σεζόν.

Όσον αφορά στις ομάδες που συμμετείχαν στη φετινή χρονιά ως νεοφώτιστες, μόνο ο Άρης ήταν ξεκάθαρα δυνατός από την αρχή της χρονιάς. Η Ένωση, ήδη, έχει διαβαθμιστεί, ενώ η Πάφος παλεύει να αποφύγει το μοιραίο.

Σίγουρα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τρεις ομάδες είναι καταδικασμένες στη νέα σεζόν, όμως είναι μία απόδειξη ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Πέραν από τα οικονομικά δεδομένα, υπάρχει και διαφορά στη νοοτροπία και στην προσέγγιση των παιχνιδιών. Οι απαιτήσεις είναι περισσότερες και ο χρόνος διάρκειας του πρωταθλήματος μεγαλύτερος.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που οι πλείστες νεοφώτιστες αποφασίζουν να κάνουν πολλές αλλαγές στα ρόστερ τους όταν ανεβούν, αφού για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της Α’ κατηγορίας θα πρέπει να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Η εννιάχρονη εγκλωβισμένη αθλήτρια που ανέβασε την σημαία της Κύπρου ψηλά και να μας κάνει περήφανους
tiktok
Γιοβάνοβιτς: Δεν είναι σωστό να υποτιμάτε την ομάδα μου, θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα
Ανανεώνει στην Παρί μέχρι το 2027 ο Μαρκίνιος
Οι επιλογές του Μπαλταζάρ για την ανατροπή επί της ΑΕΚ
«Ούτε για φράουλες δεν κάνουν οι παίκτες της Ομόνοιας»
«Κάθε βδομάδα τρώμε πάτσους στην Ομόνοια»
Ο Πογκμπά προκαλεί τον Ζλάταν
Σχόλιο ΑΕΚ για τη ρεβάνς κυπέλλου με ΑΠΟΕΛ
«Στην Ομόνοια ο κόσμος δυστυχώς δεν ξέρει τι βοήθεια θέλει»