«Εκατομμυριούχος»

Περιζήτητος από τα 17 του χρόνια ο Δημήτρης Χριστοφή, για χάρη του οποίου διακινήθηκαν πέραν από τρία εκατ. ευρώ. Από μισθό επιβίωσης που λάμβανε το 2007, είδε τον προσωπικό του λογαριασμό να φουσκώνει με 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως από τον Ιούνη του 2008
 
Όταν το 2007 ο 17χρονος τότε Δημήτρης Χριστοφή έκανε το πρώτο βήμα στην καριέρα του μετακομίζοντας από τον Ονήσιλλο Σωτήρας στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου, σίγουρα δεν φανταζόταν ότι για πάρτι του μερικά χρόνια αργότερα θα στηνόταν ένας χορός εκατομμυρίων. Κοντά στα τρία εκατομμύρια ευρώ διακινήθηκαν στο ποδοσφαιρικό μεταγραφικό παζάρι για τον Παραλιμνίτη άσο, ενώ ο ίδιος από μισθό επιβίωσης που λάμβανε το 2007, είδε τον προσωπικό του λογαριασμό να φουσκώνει με 150 χιλιάδες ευρώ ετησίως από τον Ιούνη του 2008, οπόταν μετακόμισε στην Ομόνοια.
 

Η Ανόρθωση και το ρεκόρ μεταγραφής
Αμούστακο παιδί ακόμα στην ομάδα του χωρίου του, έδειξε από πολύ μικρός τις αρετές του. Αρκετές ομάδες της α’ κατηγορίας είχαν υπό στενή παρακολούθηση την εξέλιξη του Δημήτρη Χριστοφή στον Ονήσιλλο Σωτήρας. Τα 9 γκολ σε 36 αγώνες μέσα σε μια διετία και η εκρηκτικότητα που τον διακρίνει μέχρι σήμερα, προσέλκυσαν την περιέργεια αρκετών ομάδων. Η Ανόρθωση ήταν αυτή που επέδειξε το εντονότερο ενδιαφέρον για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2007, εντούτοις ο Χριστοφή προτίμησε να κάνει αργά και σταθερά βήματα επιλέγοντας την Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Εκεί συνέχισε τις ψηλές «πτήσεις» σκοράροντας 9 τέρματα σε 27 παιχνίδια στην πρώτη του σεζόν στα σαλόνια των μεγάλων, αν και καλά-καλά δεν είχε κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

 
 
Το μέλλον του Χριστοφή άρχισε να προδιαγράφεται λαμπρό και παρόλο που τον πολιόρκησαν αρκετές ομάδες, η «τρέλα» του Μιλτιάδη Νεοφύτου δεν άφηνε σε κανένα περιθώρια αντίδρασης. Η διοίκηση της Ομόνοιας έβγαλε «λευκή επιταγή» στην Ένωση και σημειώνοντας ρεκόρ μεταγραφής εντός συνόρων έκανε δικό της τον ταλαντούχο άσο. Η συμφωνία έκλεισε κοντά στις 850 χιλιάδες ευρώ και ο Χριστοφή κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη μεταγραφή Κύπριου ποδοσφαιριστή στην ιστορία, πίσω από τον Μιχάλη Κωνσταντίνου για τον οποίο ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το καλοκαίρι του 2001 στον Ηρακλή περίπου 6,5 εκατ. ευρώ.
 
Παραλίγο Ρώσος 
Τα επιτεύγματα του με τη φανέλα της Ομόνοιας την πενταετία 2008-2013 είναι σε όλους γνωστά. Τα 26 γκολ σε 136 παιχνίδια, οι αμέτρητες ασίστ και η ανάδειξη του ως κορυφαίου παίκτη του πρωταθλήματος την περίοδο 2012-13, περιγράφουν πλήρως την πορεία του Χριστοφή στην ομάδα του τριφυλλιού.

 
Με τα οικονομικά του συλλόγου να πιάνουν πιάτο, η επιθυμία των διοικούντων την Ομόνοια για εισροή ρευστού στο ταμείο, οδήγησε τον Χριστοφή να ψάξει για το «άλμα» στο εξωτερικό. Ανεπίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση του επέδειξαν αρκετές ελλαδικές ομάδες (σ.σ. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ), όμως η οικονομική προσφορά της Ροστόφ ήταν μοναδική που κάλυπτε τα θέλω της Ομόνοιας. Οι πράσινοι απάντησαν θετικά στην πρόταση των Ρώσων (850 χιλιάδες ευρώ), όμως η μεταγραφή χάλασε κατόπιν επιθυμίας του παίκτη, τόσο για οικονομικούς όσο και για αγωνιστικούς λόγους.
 

Το άλμα δεν πέτυχε
Οι πύλες της διεθνούς καριέρας δεν άργησαν ν’ ανοίξουν και πάλι στον Δημήτρη Χριστοφή. Ο πρόεδρος της Σιόν Κριστιάν Κονσταντίν, γοητευμένος από τον ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας, έδωσε τα χέρια με τον τέως πρόεδρο των «πρασίνων» για παραχώρηση του. Οι δύο άνδρες-ο διοικητικός ηγέτης της Σιόν ήρθε στην Κύπρο με ιδιωτικό τζετ για να κλείσει τη μεταγραφή-τα βρήκαν κοντά στο ένα εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου 150 χιλιάδες ευρώ κατέληξαν σε Ονήσιλλο και Ε.Ν.Π. που διατηρούσαν δικαιώματα.
Η παρουσία του Χριστοφή στο ελβετικό πρωτάθλημα δεν ήταν μεν καταστροφική, ούτε όμως επιτυχημένη. Ο απολογισμός των τεσσάρων γκολ σε 48 παιχνίδια σε μια διετία δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός για ένα επιθετικό. Την πρώτη του σεζόν μέτρησε συνολικά 24 συμμετοχές, οι 16 εκ των οποίων στο αρχικό σχήμα, ενώ έξι φορές πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή. Πέτυχε μόλις δύο τέρματα, ενώ άλλα τόσα κατέγραψε το κοντέρ την περσινή περίοδο. Ελέω και τραυματισμών ο χρόνος του Χριστοφή στο αρχικό σχήμα άρχισε να περιορίζεται και η «σούμα» δείχνει ότι ο Κύπριος επιθετικός χρησιμοποιήθηκε μόνο 10 φορές στην αρχική εντεκάδα και άλλες τρεις προήλθε από τον πάγκο.
 
Επέστρεψε ως «Μεσσίας»
Λίγο η επιθυμία των φίλων της Ομόνοιας, λίγο η «νοσταλγία» του Χριστοφή να παίξει και πάλι με την πράσινη φανέλα και η οικονομική βοήθεια εξωδιοικητικού παράγοντα, ήταν αρκετά για να επαναπατριστεί ο διεθνής επιθετικός. Αν και τον φλέρταραν και άλλες κυπριακές ομάδες (δέχθηκε βολιδοσκόπηση από ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα) ντύθηκε ξανά στα πράσινα, με την Ομόνοια να χαρίζει στη Σιόν ένα ποσό κοντά στις 150 χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούσε στην τελευταία δόση των Ελβετών για την προ διετίας αγορά του.
170 χιλιάδες ευρώ επωμίζεται η Ομόνοια για να έχει στο δυναμικό της τον Παραλιμνίτη άσο, ενώ άλλες 50 χιλιάδες πληρώνονται από γνωστό εξωδιοικητικό παράγοντα του τριφυλλιού.
 
Τα ορόσημα της καριέρας του Χριστοφή
 
17.7.2007 Μετακομίζει από το πρωτάθλημα β’ κατηγορίας και τον Ονήσιλο Σωτήρας στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου και σε ηλικία 17 χρόνων παίρνει «διαβατήριο» για την α’ κατηγορία.
 
15.9.2007 Κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα της Ε.Ν.Π. στην Πέγεια σε αγώνα με την ΑΠΟΠ Κινύρας. Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στο 81ο λεπτό.
 
5.6.2008 Η Ομόνοια μετά από έντονες διαβουλεύσεις, συμφωνεί με την Ε.Ν.Π. και κάνει δικό της τον Χριστοφή πληρώνοντας το εξωπραγματικό ποσό των 850 χιλιάδων ευρώ, που καθιστά την μεταγραφή του 19χρονο τότε ποδοσφαιριστή, ως την πιο δαπανηρή (μέχρι σήμερα) στην ιστορία της ομάδας.
 
17.7.2008 Αγωνίζεται για πρώτη φορά με τη φανέλα της Ομόνοιας σε αγώνα για τον α’ προκριματικό γύρο του Europa League με αντίπαλο την Μιλάνο Κουμάνοβο Σκοπίων.
 
26.2.2013 Η Ομόνοια συμφωνεί με τη ρωσική Ροστόφ για παραχώρηση του Χριστοφή, έναντι 850 χιλιάδων ευρώ, όμως η μεταγραφή χάλασε την επόμενη μέρα, καθώς ο ταχύτατος φορ δεν τα βρήκε στο οικονομικό με τους Ρώσους.
 
18.5.2013 Ο τελευταίος αγώνας του Χριστοφή στην πρώτη του θητεία στην Ομόνοια. Αντίπαλος η ΑΕΚ στο ΓΣΠ σε παιχνίδι που έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα.
 
16.6.2013 Η Σιόν ανακοινώνει την απόκτηση του Δημήτρη Χριστοφή, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεταγραφή που ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ.
 
13.7.2013 Κάνει ντεμπούτο με ήττα (0-2) στο ελβετικό πρωτάθλημα σε εντός έδρας αγώνα της Σιόν με τους Γιάνγκ Μπόις.
 
1.8.2015 Η εκτός έδρας ήττα της Σιόν από τη Βασιλεία με 3-0 για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ήταν η τελευταία αναμέτρηση του Χριστοφή στο ελβετικό πρωτάθλημα.
 
29.8.2015
Ο Γενικός Γραμματέας της Ομόνοιας Χρίστος Νεοφύτου, ανακοινώνει αμέσως μετά την ήττα από τον Εθνικό στο Δασάκι, την επιστροφή του 27χρονου επιθετικού στο «Ηλίας Πούλλος».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ