Η αδιαφορία για το κύπελλο

Ο θεσμός του κυπέλλου αποδεδειγμένα είναι ένας δευτερεύων στόχος για τις ομάδες, καθώς στη πλειοψηφία τους δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην επίτευξη των στόχων στο πρωτάθλημα. Κυρίως οι μεγάλοι, αντιμετωπίζουν τα πρώτα παιχνίδια... σχεδόν εντελώς αδιάφορα, μέχρι να «ξεμπερδέψουν», εύκολα ή δύσκολα, με τους μικρούς.

Είδαμε, στους πρώτους αγώνες, αρκετές ομάδες της πρώτης κατηγορίας να χρησιμοποιούν πολλές ρεζέρβες. Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές πήραν τα πρώτα λεπτά συμμετοχής στη φετινή σεζόν, ενώ άλλοι χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη βασική ενδεκάδα. Αυτοί οι παίκτες είτε προέρχονται από τραυματισμό, είτε δεν υπολογίζονται σοβαρά στους αγώνες του πρωταθλήματος - αν και κάποιοι έδειξαν ότι αξίζουν περισσότερο χρόνο. Όπως και να έχει, είναι δεδομένο ότι όσο προχωράει η διοργάνωση, οι ομάδες θα αντιμετωπίζουν πιο ζεστά και αυτό τον θεσμό.

Πάντως, η εικόνα στην πρεμιέρα του κυπέλλου Α’-Β’ κατηγορίας δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Δεν δημιουργεί μεγάλη αίσθηση η «αδιαφορία» από τις ομάδες στην πρώτη φάση, αφού η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις ομάδες της Α’ και της Β’ κατηγορίας ήταν εμφανής – έστω και αν ο ΑΣΙΛ απέκλεισε τη Δόξα. Εφόσον, λοιπόν, οι αγώνες προσφέρονταν, ήταν φυσιολογικό να γίνουν αλλαγές, έστω και αν στην προκήρυξη αναφέρεται ότι οι ομάδες: «θα λαμβάνουν μέρος πάντοτε με την καλύτερη και την πιο δυνατή τους ομάδα». Εξάλλου, εναπόκειται στον κάθε προπονητή να αποφασίσει ποιοι είναι οι καλύτεροι για να αγωνιστούν στον κάθε αγώνα.

Εκεί όπου φαίνεται πραγματική αδιαφορία, για διάφορους λόγους, είναι στο κύπελλο Γ’ κατηγορίας και Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ. Η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική και, όπως ανακοίνωσε η ΚΟΠ, μόνο οκτώ σωματεία έχουν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Αυτά είναι: Πέγεια 2014, ΠΟ Ξυλοτύμπου, Χαλκάνορας, Αλκή Ορόκλινη, Διγενής Ακρίτας Μόρφου, Εθνικός Λατσιών, Εθνικός Άσσιας και Ακρίτας Χλώρακας. Δηλαδή οκτώ από τα 29 σωματεία (16 της Γ' κατηγορίας και 13 της ΣΤΟΚ) θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση και μάλιστα μόνο ένα (Πέγεια 2014) προέρχεται από την Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ. Οι υπόλοιπες αγωνίζονται στην Γ’ κατηγορία. 

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια (2008), με την προοπτική να δίνεται η ευκαιρία στις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών για διάκριση, κάτι που ήταν δύσκολο να γίνει με αντίπαλους τις μεγάλες ομάδες. Κανείς, όμως, δεν φανταζόταν ότι θα έπεφτε σε τόσο χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, κυρίως για οικονομικούς λόγους, οι μικροί σνομπάρουν – ίσως και άθελα - με την απουσία τους τον θεσμό. Η εικόνα αυτή επιτάσσει σύντομα να γίνουν αλλαγές που θα καταστήσουν εφικτή τη συμμετοχή όλων των ομάδων. Εάν δεν γίνει κάτι για να διορθωθεί η κατάσταση, ενδεχομένως στα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον να ατονήσει ακόμη περισσότερο και ως εκ τούτου θα χαθεί εντελώς η αξία μιας τέτοιας διοργάνωσης.

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε εισιτήρια για τους δυο τελευταίους αγώνες η Ανόρθωση-«Αυτά τα sold out… θα είναι μόνο για μας»
Ανακοινώθηκαν οι διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ και τα παιχνίδια του δεύτερού ομίλου
Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή