Ασυζητητί η στήριξη στον ντόπιο καλαθοσφαιριστή

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας, υπήρχε η απορία κατά πόσον θα εφαρμοστεί και στη νέα χρονιά ο κανονισμός για παρουσία μόνο πέντε ξένων στα ρόστερ των ομάδων. Η επιβεβαίωση ήρθε διά στόματος του προέδρου της Ομοσπονδίας, Λούη Δημητρίου, στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα ΡΕΠΟΡΤΕΡ.

«Ναι, χωρίς συζήτηση» ήταν η απάντηση του διοικητικού ηγέτη της Ομοσπονδίας. Ξεκάθαρη απάντηση που δείχνει την πρόθεση για να στηριχτεί ο Κύπριος καλαθοσφαιριστής. Είναι αυτονόητο ότι πολλοί από τους ξένους ήταν από τους κορυφαίους της φετινής σεζόν, όμως υπήρξαν αρκετοί ντόπιοι που απέδειξαν ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο άθλημα. Για παράδειγμα, στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ είχαν μεγάλη συμβολή (τόσο για την κατάκτηση του τίτλου, όσο και στη μακρά ευρωπαϊκή πορεία) οι Παναγιώτης Τρισόκκας, Γιώργος Παλάλας και ο αρχηγός Παντελής Ιακώβου.

Η απόφαση για τη μείωση των ξένων πάρθηκε πριν από την έναρξη της σεζόν 2015-16 με την υποσημείωση ότι το καλοκαίρι του 2017 θα μειωθούν ακόμη περισσότερο (να γίνουν 4). Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε υπήρξαν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμη και φέτος, όμως τελικά το πιθανότερο δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον σχετικό κανονισμό. 

Το ζήτημα είναι να μπορέσει στα επόμενα χρόνια το κυπριακό μπάσκετ να αναδεικνύει τα δικά του ταλέντα. Φέτος, πέραν της Αναγέννησης που είχε αρκετούς νεαρούς καλαθοσφαιριστές, στις υπόλοιπες ομάδες υπήρχαν μεν ντόπιοι παίκτες, όμως λίγοι από αυτούς ήταν κάτω των 30 ετών. «Να κάνουν υπομονή οι ομάδες, επιστρέφουν τώρα παίκτες από τις σπουδές τους, σε 3-4 χρόνια θα έχουμε νέο αίμα, ενώ υπάρχουν 30άρηδες που μπορούν να παίξουν 4-5 χρόνια ακόμα», ήταν η προτροπή του προέδρου της ΚΟΚ. Πέραν των όσων είπε στη συνέντευξη, όσοι συνεργάζονται με τον κ. Λούη Δημητρίου σημειώνουν ότι όντως έχει όραμα για το κυπριακό μπάσκετ. Γι’ αυτό παρουσιάζεται και αποφασισμένος ότι δεν θα χαθούν άλλα ταλέντα (όπως έγινε με τους Βεζένκοφ, Χριστοδούλου και Γιανναρά.

Η προαναγγελία για δημιουργία Εθνικής Ακαδημίας με παιδιά 11-14 χρόνων είναι ένα θετικό βήμα. Σύμφωνα με τις επιδιώξεις, σε αυτή θα μετέχουν επίλεκτοι που θα προετοιμάζονται κατάλληλα σε πλήρως επαγγελματικούς ρυθμούς και στα 16 θα επιστρέφουν στις ομάδες του. Είναι σημαντικό οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές να παίρνουν χρόνο συμμετοχής, μιας και μόνο με τα συνεχόμενα παιχνίδια θα υπάρξει βελτίωση. Σε καμία περίπτωση, κανένας δεν έγινε μεγάλος παίκτης μόνο από την προπόνηση. Φυσικά, και οι ίδιοι οι καλαθοσφαιριστές καλούνται να αποδείξουν ότι έχουν τα φόντα να ενισχύσουν τις ομάδες τους και - ακόμη πιο σημαντικό - την Εθνική ομάδα.

 

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ξέσπασμα Αταμάν-«Αν δεν πάμε F4 δε θα 'μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»
Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»