ΒΙΝΤΕΟ: Η γκολάρα του ΠΑΟΚ στην Αιντχόφεν που δεν την είδε κανείς λόγω... πυρκαγιάς

Η Ολλανδία είναι μια χώρα που αγαπά να… μισεί τους Έλληνες. Οι μισοί σε κοιτάζουν με συμπάθεια, ξέρουν τι έχεις περάσει ως χώρα την τελευταία δεκαετία, οι άλλοι μισοί ακούν «Ελλάδα» και… αλλάζουν γωνία!

Το έχουμε διαπιστώσει απ’ το βλέμμα τους και μόνο, τόσα χρόνια στα αμέτρητα ταξίδια στη «χώρα της τουλίπας» και του Γιόχαν Κρόιφ, είτε για τους «all time classic» αγώνες με τον Άγιαξ, είτε σχεδόν κάθε καλοκαίρι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Φέτος που ο ΠΑΟΚ αποφάσισε και έμεινε εντός συνόρων, λόγω κορωνοϊού, φέτος που η κλήρωση στο Champions League δεν του έφερε ξανά τον «Αίαντα» στο δρόμο του, η κληρωτίδα της UEFA του έφερε μια παλιά γνώριμη, την PSV Αϊντχόφεν!

Ένα ταξίδι στην Ολλανδία κάθε χρόνο έχει γίνει, πλέον, παράδοση.    

H πόλη στο νότο της χώρας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Βέλγιο, με τους σχεδόν 220.000 κατοίκους και που η ορθή προφορά της είναι «Έιντ(χ)οφε(ν)», συχνά και «Έιντχοβεν», αλλά εμείς τη μάθαμε να τη λέμε και να τη γράφουμε Αϊντχόφεν, ξυπνά αναμνήσεις από τις προηγούμενες αναμετρήσεις στα πλαίσια του κυπέλλου UEFA.

Γιατί ΠΑΟΚ και PSV έχουν ποδοσφαιρικό παρελθόν, με τέσσερα επίσημα και τρία φιλικά παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη.

Και τότε, η κληρωτίδα είχε μεγάλα κέφια φέρνοντας μέσα σ’ ένα χρόνο τους «ιπτάμενους Ολλανδούς» δύο φορές (σεζόν 2000-01 και 2001-02) στο δρόμο του «Δικεφάλου», που έφυγε από το γήπεδο με άδεια χέρια και απλά έχει να θυμάται πως η νίκη του με 3-2, στις 22 Νοεμβρίου του 2001, είναι η μοναδική σε 16 αγώνες με ολλανδικές ομάδες.

Το... χαμένο γκολ του Ιφεάνι

Εκείνο το ματς, που όπως έγραφε στο πρωτοσέλιδο το Sportime την επόμενη μέρα, αδικούσε τον ΠΑΟΚ, που κέρδισε 3-2 αντί για 6-1, θα το θυμάται καλά ο Ιφεάνι Ουντέζε για τη διαστημική γκολάρα που πέτυχε στο 38ο λεπτό, με σουτάρα έξω από τη μεγάλη περιοχή, ένα γκολ το οποίο είδαν μόνο οι περίπου 25.000 θεατές που ήταν εκείνο το βράδυ στις κερκίδες της Τούμπας.

Μπορεί το παιχνίδι να μεταδιδόταν απευθείας από το συνδρομητικό κανάλι, ωστόσο την ώρα που ο Νιγηριανός πρίγκηπας «κάρφωνε» την μπάλα στα ολλανδικά δίχτυα η τηλεοπτική μετάδοση είχε διακοπεί λόγω... πυρκαγιάς στο VAN εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού που έδειχνε την αναμέτρηση! Φυσικά, η πυρκαγιά ήταν και ο λόγος που το γκολ δεν γράφτηκε ούτε σε ριπλέι και υπάρχει μόνο στο YouTube από ερασιτεχνικές κάμερες μέσα από τη Θύρα 4.

To ball bay o Κλάους

Το γκολ πρέπει να το θυμάται πολύ καλά και ένα ψιλόλιγνο ball boy, που εκείνο το βράδυ εμφανίστηκε στο χορτάρι της Τούμπας με τη φανέλα της PSV, ένας πιτσιρίκος που στην πορεία των ετών έφτασε να γίνει ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 20 γκολ: Στέφανος Αθανασιάδης, λεγόταν….

Ο Κλάους, που λέτε, έπαιζε ακόμη στα «τσικό» και ήταν ένα από τα 22 παιδιά που συνόδευαν τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στην επίσημη παράταξη. Ξεχώριζε για το ύψος του και σχεδόν έφτανε στο μπόι τον Κόφι Αμπονσά μπροστά από τον οποίο τον αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός. Εκείνο το ψιλόλιγνο παιδάκι από το Λάκκωμα Χαλκιδικής έγραψε τη δική του ιστορία με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ, μετά από 295 συμμετοχές και 106 γκολ, έκλεισε, ουσιαστικά, κόντρα σε μια άλλη ολλανδική ομάδα, τον Άγιαξ, τον Αύγουστο του 2016. Ύστερα από εκείνο το παιχνίδι και έναν ακόμη οδυνηρό αποκλεισμό στο Champions League, όλοι ήξεραν ότι η καριέρα του στην Τούμπα είχε τελειώσει.

Ανέκαθεν είχε μια σχέση πάθους με τον κόσμο της ομάδας, άλλωστε μεγάλωσε στα τσιμέντα της Θύρας 4, αγάπησε και αγαπάει το άσπρο και το μαύρο, ήταν μάλιστα μια περίοδος που είχε μεγάλο σουξέ στα μικρά παιδιά. Ο γιος μου, δεν το κρύβω,  τον λάτρευε, το ίδιο και ένας μικρούλης ξανθομάλλης, ο Γιάρο, που βρισκόταν σχεδόν καθημερινά στις προπονήσεις του «Δικεφάλου» στο «Oosterbeek Sports Center» της βόρειας Ολλανδίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, ψάχνοντας για να τον δει από κοντά καθώς από το στόμα του έβγαινε  μόνο μία λέξη βλέποντας τους παίκτες στο γήπεδο: «Κλάους»!

Ο Γιάρο, που δεν ήταν τότε καν πέντε ετών, ήταν υπερήφανος που ο μπαμπάς του Ελμαρ, του έμαθε να αγαπάει τον ΠΑΟΚ! Κυκλοφορούσε στο προπονητικό κέντρο με την μπλούζα του «Δικεφάλου» και καμάρωνε…

Το πως ο μπαμπάς του, μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας, έγινε πρώτα εκείνος οπαδός του ΠΑΟΚ και μετά ολόκληρη η οικογένεια, είναι μεγάλη ιστορία. Αφορμή αποτέλεσε ο κόσμος του «Δικεφάλου». Τα δύο παιχνίδια κόντρα στην PSV στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να γίνουν ο Ελμαρ, η γυναίκα του, Μελίσσα, και ο μικρός Γιάρο, φανατικοί της «ασπρόμαυρης» ιδέας.

Κι αν κάποιοι πανηγύρισαν την ώρα της κλήρωσης ήταν αυτοί, ενδεχομένως και ο Φρανκ Άρνεσεν που έχει εργαστεί με επιτυχία στην PSV και έχει περάσει κι από την Τούμπα.

Για τα υπόλοιπα, αγώνες, σκορ, παραδόσεις, διαιτητές, υπάρχει χρόνος να τα πούμε και να τα γράψουμε αναλυτικά όταν θα έρθει η ώρα.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

Τινάζει την μπάνκα ο πρόεδρος της Πόρτο-«Ο Ολυμπιακός θα δώσει τα 17,5 εκατ. ευρώ για τον Κάρμο»
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Κεκλεισμένων των θυρών ο τελικός κυπέλλου στην Ελλάδα στο Πανθεσσαλικό
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας
Σύσκεψη στην ΕΠΟ για τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό με Μπέο, Αλαφούζο, Καρυπίδη