Το κύπελλο "Μεγάλης Ελλάδας" στα χρόνια της Χούντας

Ευρύτερα γνωστή είναι η συμμετοχή της Πρωταθλήτριας Κύπρου στην Α’ Εθνική στα χρόνια της Επταετίας (1967-74) και ειδικότερα η επιτυχία του ΑΠΟΕΛ να εξασφαλίσει την παραμονή του στην κατηγορία (1973-74). Είναι επίσης γνωστή η προσπάθεια του χουντικού καθεστώτος να χρησιμοποιήσει τον αθλητισμό προς επίτευξη των στόχων του.
 
Ένας εξ αυτών ήταν και το… άνοιγμα στην Κύπρο. Ο στρατιωτικός Κωνσταντίνος Ασλανίδης, πανίσχυρος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού  επί Χούντας, επισκέφθηκε αρκετές φορές την Κύπρο, εισάγοντας θεσμούς που θα έφερναν την «αθλητική ενοποίηση». Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Κύπρου ήταν ο Γ’ Όμιλος της Β’ Εθνικής της Ελλάδας και η πρωταθλήτρια θα έπαιζε στην Α’ Εθνική, ενώ ο Τύπος της εποχής αναφέρει ότι η Χούντα θα έκτιζε γήπεδα στην Κύπρο. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και σε άλλα αθλήματα (πχ βόλεϊ), ενώ το ΠΡΟΠΟ επεκτάθηκε στην Κύπρο. Θεσπίστηκε επίσης το Κύπελλο «Μεγάλης Ελλάδας» που διήρκεσε από το 1969 έως το 1976 (το 1974 και το 1975 δεν διεξήχθη). Λάμβαναν μέρος οι Κυπελλούχοι Κύπρου και Ελλάδας που αγωνίζονταν σε διπλά παιχνίδια, την άνοιξη.
 
Τότε η δυναμικότητα της πρωταθλήτριας Κύπρου ήταν στα επίπεδα μιας αδύναμης ομάδας της Α’ Εθνικής, εξ ου και οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Κυπριακών ομάδων στην επταετία ήταν μερικά καλά αποτελέσματα και η παραμονή του ΑΠΟΕΛ μετά από αγώνες μπαράζ. Αντιστοίχως, στα δώδεκα ματς του Κυπέλλου «Μεγάλης Ελλάδας» οι Κυπελλούχοι Κύπρου πέτυχαν όλες κι όλες τέσσερις ισοπαλίες, χάνοντας το κύπελλο και στις έξι διοργανώσεις. Από δύο φορές μετείχαν ο ΑΠΟΕΛ και η Ανόρθωση και από μία ο Πεζοπορικός και η Ομόνοια.
 
Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ παρατεταγμένη στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 21 Απριλίου 1969, έτοιμη για τη ρεβάνς του 2-2 της Λευκωσίας που σημειώθηκε στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, για το 1ο Κύπελλο «Μεγάλης Ελλάδας».
 
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Στην πρώτη διοργάνωση  αναμετρήθηκαν ο Ολυμπιακός Πειραιώς και ο ΑΠΟΕΛ. Το παιχνίδι του ΓΣΠ ήταν sold out και το παρακολούθησε ο τότε ΓΓΑ Ασλανίδης. Μάλιστα οι Πειραιώτες ισοφάρισαν σε 2-2 στο 89ο λεπτό. Ο ΑΠΟΕΛ είχε βρεθεί πίσω στο σκορ, αλλά προηγήθηκε 2-1 με τους δημοσιογράφους να μιλούν για το «καλύτερο φετινό του παιχνίδι». Τον επόμενο χρόνο, μήνα Απρίλιο και πάλι, αναμετρήθηκαν ο Παναθηναϊκός με τον ΑΠΟΕΛ. Οι πράσινοι κέρδισαν 4-1 στο πρώτο παιχνίδι στη Λευκωσία, ενώ στη ρεβάνς της Λεωφόρου (1-1) γράφτηκε ότι ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε αναπληρωματικούς. Το 1971 ο Άρης Θεσσαλονίκης κέρδισε 1-0 τον Πεζοπορικό στο ΓΣΖ, ενώ με ισοπαλία 2-2 στη  ρεβάνς κατέκτησε το τρόπαιο για πρώτη και μοναδική φορά. Οι Λαρνακείς κέρδιζαν 2-1 μέχρι το 90ο λεπτό.  Σειρά της Ανόρθωσης να παίξει στο θεσμό το 1972 αντιμετωπίζοντας τον ΑΠΟΕΛ. Με γκολ του Κύπριου Παμπουλλή οι ερυθρόλευκοι πέρασαν από την Αμμόχωστο, ενώ πήραν και το δεύτερο παιχνίδι στο Φάληρο με 4-2.
 
Μόνο μερικές φορές ο Τύπος της εποχής κάλυψε εκτεταμένα το θεσμό, κυρίως λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος των ομάδων της Ελλάδας.
 
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ
Το 1973 η Ομόνοια πήρε ισοπαλία 1-1 από τον ΠΑΟΚ με γκολ του Γκρέγκορι. Σύμφωνα με την εφημερίδα της βορείου Ελλάδας «Μακεδονία» το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο της Λύσης, παρουσία 600 θεατών. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη Σεπτέμβριο και η ρεβάνς Νοέμβριο, την εβδομάδα των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Η Ομόνοια, που είχε αγωνιστεί στην Α’ Εθνική την περίοδο 1972-73, ισοφάρισε 1-1 με κεφαλιά του Τσελεπή ενώ στο 88ο λεπτό μείωσε 3-2 με τον Μούσκο. Σύμφωνα με την «Μακεδονία» το «τριφύλλι» υστερούσε σε φυσική κατάσταση.Στα πρώτα τέσσερα χρόνια του θεσμού, τα παιχνίδια γίνονταν Απρίλιο, με τους διοργανωτές προφανώς να τα συνδυάζουν με τους εορτασμούς για την επέτειο έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, αρχές Απριλίου, και τα πανηγύρια που οργάνωναν για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου στην Αθήνα. Το 1973 ο θεσμός μεταφέρθηκε φθινόπωρο ενώ τα δύο επόμενα χρόνια δεν έλαβε χώρα λόγω των γεγονότων του ’74.

 
Το 1976 έγινε απόπειρα να ξεκινήσει και πάλι ο θεσμός. Στις 28 Απριλίου ο Ολυμπιακός Πειραιώς κέρδισε 8-2 την Ανόρθωση στο Στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ στις 26 Μαΐου επικράτησε 2-1 σε παιχνίδι που έγινε στη Λάρνακα. Λίγους μήνες μετά οι Κυπελλούχοι Ελλάδας και Κύπρου κληρώθηκαν αντίπαλοι στο Κύπελλο Κυπελλούχων (ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε τον Ηρακλή) κάτι που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του θεσμού, καθώς δεν υπήρχε πλέον νόημα να συνεχιστεί.
 
Κύπελλο «Μεγάλης Ελλάδας» *
1969    Ολυμπιακός Π. – ΑΠΟΕΛ      5-2       2-2
1970    Παναθηναϊκός – ΑΠΟΕΛ       1-1       4-1
1971    Άρης Θ/νίκης – Πεζοπορικός 2-2       1-0
1972    Ολυμπιακός – Ανόρθωση      4-2       1-0
1973    ΠΑΟΚ – Ομόνοια                   3-2       1-1
1974    -
1975    -
1976    Ολυμπιακός – Ανόρθωση      8-2       2-1

 
* Με εξαίρεση το 1976, όλες τις άλλες φορές το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ
Η θέση της Καρμιώτισσας για το 6-6-«Έχουμε το μέτωπο μας καθαρό, έχουμε παντελονάτο πρόεδρο»
Η επίσημη θέση του Άρη για το μέλλον του Σπιλέφσκι-«Διαβάζουμε διάφορα, δεν ισχύει τίποτα»
Η άποψη του Χαραλαμπίδη για τη μάχη του τίτλου-«Εκτιμώ ότι είναι 50-50»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19