Vichai Srivaddhanaprabha: Ο βασιλιάς των «duty free» που έφτασε στην ποδοσφαιρική «αθανασία»

Vichai Srivaddhanaprabha: Η Λέστερ ζει μια τραγωδία. Ύστερα από αναμονή που διήρκεσε περισσότερο από 24 ώρες, ο αγγλικός σύλλογος εξέδωσε και αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης της, Vichai Srivaddhanaprabha, είναι νεκρός, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο στα 61 του έπειτα από τη συντριβή (λόγω μηχανικής βλάβης) του ελικοπτέρου στο πάρκινγκ του «King Power Stadium». Λίγη ώρα μετά το εντός έδρας 1-1 με τη Γουέστ Χαμ για το πρωτάθλημα.

Παράλληλα, γνωστοποιείται ότι δεν επιβίωσε κάποιο από τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος, αλλά δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία τους και ενώ υπήρχε η φήμη ότι ήταν και η κόρη του στο ελικόπτερο. Ο Ταϊλανδός αγόρασε τις «αλεπούδες» το 2010 και το 2016 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τεχνικό τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Vichai Srivaddhanaprabha: Η ανακοίνωση

«Με μεγάλη απογοήτευση και μαζεύοντας τα κομμάτια της καρδιάς μας επιβεβαιώνουμε ότι ο πρόεδρος της ομάδας, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τις ζωές τους με τραγικό τρόπο το απόγευμα του Σαββάτου, όταν το ελικόπτερο που μετέφερε εκείνον και άλλους τέσσερις έπεσε ακριβώς έξω από το «King Power Stadium». Κανένας από τους πέντε επιβαίνοντες δεν επέζησε.

 

 

Οι σκέψεις όλων στο σύλλογο είναι στην οικογένεια του Βιχάι Σριβανταναπράμπα και τις οικογένειες όλων όσων επέβαιναν στο ελικόπτερο σ’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Στο πρόσωπο του Βιχάι Σριβανταναπράμπα ο κόσμος έχασε έναν σπουδαίο άνδρα. Έναν άνθρωπο με καλοσύνη, γενναιοδωρία, η ζωή του οποίου καθορίστηκε από την αφοσίωσή του στην οικογένεια του και σε όσους καθοδηγούσε με μεγάλη επιτυχία. Η Λέστερ ήταν μία οικογένεια κάτω από την καθοδήγησή του. Είναι μία οικογένεια η οποία θα συνεχίσει το έργο του και θα διατηρήσει το όραμα του για το σύλλογο το οποίο είναι τώρα η κληρονομιά του.

Ένα βιβλίο για συλληπτήρια θα ανοίξει στο King Power Stadium την Τρίτη (30/10) για όσους φιλάθλους θέλουν να αποτείνουν φόρο τιμής και θα παραδοθεί στην οικογένεια του Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Όσοι δεν μπορούν να επισκεφτούν το King Power Stadium θα μπορούν να το κάνουν διαδικτυακά σε σχετική ενότητα της ιστοσελίδας της ομάδας».

 

 

Vichai Srivaddhanaprabha: Περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Σριβανταναπράμπα ήταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της King Power Duty Free, φορέας εκμετάλλευσης καταστημάτων αφορολογήτων ειδών. Τον Δεκέμβριο του 2009 η King Power έλαβε το βασιλικό ένταλμα από τον Βασιλιά της Ταϊλάνδης σε μια τελετή που παρακολούθησε ο Ρακσιρακσόρν.

Τον Οκτώβριο του 2018 κατατάσσεται ως ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ταϊλάνδη σύμφωνα με το Forbes, έχοντας εκτιμώμενη περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άρχισε να χτίζει την περιουσία του από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Μπανγκόκ το 1989, στην Mahatun Plaza. Πουλούσε ταϊλανδέζικες χειροτεχνίες. Ακολούθησε δεύτερο κατάστημα, στο μοναδικό τότε διεθνές αεροδρόμιο, το Don Muang, για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Τα δύο έγιναν τρία και τέσσερα. Μέχρι που ίδρυσε την King Power, η οποία του άνοιξε τις κυβερνητικές πόρτες και 30 χρόνια μετά είχε φτάσει να είναι ο τρίτος πιο πλούσιος πολίτης της χώρας, με την περιουσία του σύμφωνα με το Forbes να εκτιμάται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πλούτισε όντας κοντά στους πολιτικούς. Πριν από αυτό ήταν ένας μέσος επιχειρηματίας», είχε πει ανώνυμος Ταϊλανδός περιγράφοντας την απότομη άνοδο του Srivaddhanaprabha στην πυραμίδα της χώρας.Ο Vichai Srivaddhanaprabha ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου και όταν άρχισε να χτίζει την περιουσία του ήθελε να ασχοληθεί με αυτό. Ήθελε να αγοράσει μια ομάδα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου: Την Πρέμιερ Λιγκ. Η πρώτη του σκέψη ήταν η αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εγχείρημα… απίθανο.

Όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να αγοράσει τη Γιουνάιτεντ, βρήκε τη Λέστερ. Το 2010, αφού προέκυψε η ευκαιρία, έγινε ο ιδιοκτήτης της διαδεχόμενος τον άκρως αμφιλεγόμενο Milan Mandaric.

Το αντίτιμο της αγοραπωλησίας ήταν μόλις 39 εκατομμύρια λίρες, τη στιγμή που η αξία του συλλόγου έχει εκτοξευτεί πλέον στα 436 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με την έρευνα της ‘Private Company Financial Intelligence’. Όταν μαζί με τους συνεργάτες του αγόραζαν την ομάδα, δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι πως λίγα χρόνια αργότερα θα έφταναν σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά θαύματα όλων των εποχών. Στην κατάκτηση του αγγλικού πρωταθλήματος.

Η Λέστερ αφού επανήλθε στην πρώτη κατηγορία (βρισκόταν στη δεύτερη όταν την αγόρασε ο Ταϊλανδός), κατάφερε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα, χωρίς καν να ξοδέψει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο Vichai Srivaddhanaprabha. Είχε δεσμευτεί πως θα δαπανήσει 180 εκατομμύρια λίρες για μεταγραφές. Έβαλε το 1/3 αυτών. Κι όμως, έφτασε στο… θαύμα. Η δική του Λέστερ έγινε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Επικό!

Vichai Srivaddhanaprabha: Πάντα κοντά στην ομάδα και στον κόσμο

Μπορεί να είχε καταγωγή από την Ταϊλάνδη, να ήταν διαφορετικής κουλτούρας και ιδιοσυγκρασίας άνθρωπος, ωστόσο ο Vichai Srivaddhanaprabha κατάφερε να γίνει ένας… Βρετανός όσον αφορά τη σχέση του με το κλαμπ. Και με τον κόσμο της ομάδας.

Προσπάθησε να συνδυάσει τη δική του κουλτούρα με την παράδοση 134 ετών του συλλόγου της Λέστερ. Όσοι φίλαθλοι πήγαιναν στο γήπεδο είχαν ειδικά πριμ από τον ιδιοκτήτη της Λέστερ. Υλικά αγαθά ως δώρα, ειδικές προσφορές. Ναύλωνε λεωφορεία για να μπορεί ο κόσμος με άνεση να πηγαίνει στο γήπεδο και να το γεμίζει.

«Ο Vichai σέβεται την κληρονομιά του κλαμπ», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο τότε πρόεδρος των ‘Foxes Trust’, του οργανωμένου συνδέσμου οπαδών της Λέστερ.

Κατάφερε να κάνει τη Λέστερ Σίτι ένα από τα μεγαλύτερα brands στην Ταϊλάνδη. Ο κόσμος εκεί αναζητούσε τρόπους παρακολούθησης του συλλόγου, ο οποίος μέχρι το 2010 ήταν σχεδόν… άγνωστος στην Ασία.

Vichai Srivaddhanaprabha: Η δική του κουλτούρα

Φυσικά δεν ξέχασε τη δική του κουλτούρα, την οποία ήθελε να συνδυάσει με την αγγλική και να την περάσει στα αποδυτήρια. Μια εβδομάδα πριν από της σεζόν 2014-15, πήρε στο προσωπικό jet του Βουδιστές μοναχούς, θρησκεία που ασπαζόταν, και τους μετέφερε στην Αγγλία προκειμένου να μεταδώσουν θετικό κάρμα στους ποδοσφαιριστές. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν αυτό το ταξίδι, ούτε η τελευταία.

Ο Τζέιμι Βάρντι είχε πειστεί πως «το μυστικό αυτής της ιστορίας είναι οι μοναχοί που μας επισκέφθηκαν στα αποδυτήρια. Είχαν στα χέρια τους κλαδιά που σε άγιο νερό και μετά μας μαστίγωσαν στα πόδια και τις πατούσες, χωρίς δύναμη. Ήταν σαν να είχαμε βγει από το ντους. Είχαμε νερά παντού. Αυτή είναι η κουλτούρα στην Ταϊλάνδη και τους ευχαριστούμε για ό,τι μας έδωσαν».

Vichai Srivaddhanaprabha: Τα εκατομμύρια που σπαταλούσε για να ικανοποιεί τον κόσμο

Περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ο οποίος από τη στιγμή που έβγαλε τόσα πολλά λεφτά, δεν είχε πρόβλημα να τα σκορπάει για να κάνει χαρούμενους όσους βρίσκονταν γύρω του. Να τους ανταμείβει για όσα προσέφεραν.

 

 

Ξόδευε χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει την ακριβότερη σαμπάνια για τους καλεσμένους του. Κερνούσε δείπνο όλη την ομάδα στο πιο ακριβό εστιατόριο του δυτικού Λονδίνου προσφέροντας πριμ 1500 λιρών στον καθένα μετά την άνοδο στην Premier League. Χάρισε 19 BMW i8, ίδιου χρώματος και αξίας 100.000 λιρών η καθεμία στους πρωτεργάτες της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

 

 

Ο Σριβανταναπράμπα αφήνει πίσω του σύζυγο, τέσσερα παιδιά και μία ολόκληρη πόλη να τον ευγνωμονεί. Στο άσημο Λέστερ βοήθησε πολύ κόσμο τα οκτώ χρόνια που βρέθηκε εκεί. Το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο πλάι στο πρωτάθλημα που έκανε μια ολόκληρη πόλη να παραμιλά.

Παράλληλα, όσοι τον γνώρισαν είχαν να λένε για έναν πράο άνθρωπο, που καμία σχέση δεν είχε με τον τρόπο ζωής και «δράσης» άλλων ζάμπλουτων ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων.

 



 

 

Πηγή:

Δειτε Επισης

Τέλος εποχής για Νάτσο στη Ρεάλ Μαδρίτης-Ανακοίνωσε ότι αποχωρεί το καλοκαίρι
Προτιμάει Γιουνάιτεντ από Μπάγερν ο Ζιντάν
Στα 125 ευρώ το πιο φθηνό εισιτήριο για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα της Κυριακής
Πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15 η Αγγλία χωρίς ομάδα στα ημιτελικά Champions ή Europa League
Ένα βήμα πριν τη συμφωνία με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Μάχη της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι για τον Μουσιάλα
Η Ιταλία ονειρεύεται έξι ομάδες στο επόμενο Champions League
Οι αποδόσεις κατάκτησης του Conference League
Δεν παίζει στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνες
Τζέκο: Τα πέναλτι είναι μία ειδική διαδικασία, εμείς δεν ήμασταν τυχεροί