Οι ήρωες του «Πετρόφσκι», επτά χρόνια μετά

Μπορεί οι προηγούμενες ημέρες να ήταν oι πιο κρύες του χειμώνα που είχε αρχίσει να κτυπάει την πόρτα της Αγίας Πετρούπολης, όμως εκείνο το βράδυ – από το απόγευμα – ο καιρός είχε αρχίσει να γλυκαίνει. Ήταν ένα προμήνυμα του θριάμβου που ερχόταν.
 
To ημερολόγιο έδειχνε 23 Νοεμβρίου 2011 και ο ΑΠΟΕΛ του Γιοβάνοβιτς έπαιζε στη δύσκολη έδρα της Ζενίτ. Εάν δεν έχανε θα ήταν στους «16» του Champions League, μια αγωνιστική πριν το τέλος της φάσης των Ομίλων. Τελικό αποτέλεσμα 0-0. Λίγο ο Πάρντο, λίγο ο Σολωμού, λίγο ο Ηλία, λίγο ο Θεός της μπάλας που το βράδυ εκείνο φορούσε γαλαζοκίτρινα, ο ΑΠΟΕΛ τα κατάφερε.
 
Τι να γίνονται άραγε σήμερα οι πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς;
 
ΟΥΡΚΟ ΠΑΡΝΤΟ
Ο Χιώτης ήταν ο βασικός τερματοφύλακας, όμως είχε τραυματιστεί δύο αγώνες πριν στο «Ντραγκάο», έτσι ο Πάρντο, που είχε αποκτηθεί την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Αυγούστου, πήρε τη θέση του και αποδείχθηκε σωτήρας. Ο Χιώτης ήταν στον πάγκο. Σήμερα o Πάρντο είναι σχεδόν 36 και παίζει στην Αλκή.
 
ΠΑΟΥΛΟ ΖΟΡΖ
Ένας ογκόλιθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε όλος ο ανασταλτικός μηχανισμός του ΑΠΟΕΛ της σεζόν 2011-12. Αποχώρησε από την ομάδα το 2012, έπαιξε μπάλα έως το 2015. Τώρα είναι 37. Το καλοκαίρι είχε εργαστεί στον ΑΠΟΕΛ ως μέλος του τεχνικού τιμ του Μπρούνο Μπαλταζάρ.
 
ΜΑΡΣΕΛΟ ΟΛΙΒΕΙΡΑ
Ο Βραζιλιάνος είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2011. Έγινε βασικός το Σεπτέμβριο αφού ο Κόντης υπέστη έμφραγμα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια πριν μερικούς μήνες, αγωνιζόμενος στην τελευταία σεζόν της καριέρας του στη Β’ Κατηγορία της Πορτογαλίας, με τη Σάντα Κλάρα.
 
ΑΙΛΤΟΝ
Ο αποκαλούμενος «εξωγήινος» ήταν τραυματίας και έπαιξε μόνο 67 λεπτά. Από τον ΑΠΟΕΛ έφυγε το καλοκαίρι του 2012. Έμεινε στο Γκρόζνι έως το 2015 και μετά από ένα πέρασμα από τη Σαουδική Αραβία, περιπλανείται τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι 34 και έχει να αγωνιστεί από τον περασμένο Απρίλιο.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
Κρέμασε τα παπούτσια πριν από ακριβώς έναν χρόνο, φεύγοντας  από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2016 σε ηλικία 35 χρόνων. Σήμερα εργάζεται στην ΚΟΠ, είναι πρόεδρος του οργανισμού «Γκολ στη Ζωή», μεταπτυχιακός φοιτητής του Master for International Players της UEFA και Πρεσβευτής Fair Play για το 2018.
 

ΙΒΑΝ ΤΡΙΣΚΟΦΣΚΙ
Πωλήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2012 στη Βελγική Μπριζ. Πήγε στο Ντουμπάι και στη Λέγκια Βαρσοβίας, έως τον Ιανουάριο του 2016 όταν γύρισε στην ΑΕΚ Λάρνακας όπου αγωνίζεται έως σήμερα.

ΓΚΟΥΣΤΑΒΟ  ΜΑΝΤΟΥΚΑ
Ένας τραυματισμός του έκοψε πρόωρα το ποδόσφαιρο το Δεκέμβριο του 2014. Μερικούς μήνες αργότερα έγινε αθλητικός διευθυντής στον ΑΠΟΕΛ, όμως η θητεία του ήταν σύντομη. Δοκίμασε ανεπιτυχώς την προπονητική. Πριν δύο χρόνια επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ιδιωτεύει.

ΕΛΙΟ ΠΙΝΤΟ
Έφυγε επεισοδιακά από τον ΑΠΟΕΛ το 2013 και συνέχισε στη Λέγκια Βαρσοβίας. Στα 34 του αγωνίζεται στη Λουλετάνο της πατρίδας του, που είναι ο όγδοος του σταθμός μετά που έφυγε από τον Αρχάγγελο.

ΝΟΥΝΟ ΜΟΡΑΙΣ
Στα 34 του παίζει ακόμα στον ΑΠΟΕΛ και είναι εκ των αρχηγών.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Είναι 35 και αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ και είναι ο αρχηγός. Είχε παίξει στον αγώνα ως βασικός διότι ήταν τραυματίας ο Μποαβεντούρα, βασικός αριστερός μπακ της σεζόν εκείνης.

ΑΝΘΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ

Αγωνίστηκε στη θέση του τραυματία Πουρσαϊτίδη και πήγε πολύ καλά. Στον ΑΠΟΕΛ έμεινε μέχρι το 2014. Σήμερα είναι 33 και παίζει στον Εθνικό Άσσιας, στη γ’ κατηγορία.

Οι Αλλαγές
ΣΑΝΕΛ ΓΙΑΧΙΤΣ

Μπήκε στη θέση του Αΐλτον στο 67’. Έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ έναν μήνα αργότερα, έπαιξε μπάλα μέχρι το 2017.

ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΑ
Μπήκε στη θέση του Αλεξάνδρου στο ημίχρονο. Έπαιξε μπάλα έως τα 35 του (2014) στον ΑΠΟΕΛ και ακολούθως τερμάτισε την καριέρα του. Ασχολείται με τη προπονητική στο πλευρό του Χρύση Μιχαήλ.

 

ΑΛΝΤΟ ΑΝΤΟΡΝΟ
Μπήκε στο 89’ στη θέση του Τρισκόφσκι. Έφυγε από τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 2014. Έπαιξε λίγο στη Μέταλουργκ Ντόνετσκ, συνέχισε με Ερμή, Νέα Σαλαμίνα, Οθέλλο και ΘΟΪ και φέτος παίζει στη Ξυλοτύμπου, στα 36 του.
Στον πάγκο έμειναν οι Χιώτης, Κακά, Μαρσίνιο και Μπελαΐντ.

Οι Προπονητές
IBAN ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Αποχώρησε πρωταθλητής από τον ΑΠΟΕΛ το 2013. Έκτοτε είναι προπονητής της Αλ Νασρ στο  Ντουμπάι, με ένα μικρό διάλειμμα 15 μηνών (Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2018).
 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΝΤΗΣ
Είχε αγωνιστεί στο παιχνίδι με τη Βίσλα που έβαλε τον ΑΠΟΕΛ στους Ομίλους. Πέντε ημέρες μετά υπέστη έμφραγμα, τερμάτισε απρόσμενα την καριέρα του και εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο. Ασχολείται με την προπονητική και από τις αρχές του 2018 έως το Μάιο θήτευσε ως πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Πλέον αναζητεί τον επόμενό του σταθμό.
Το Στάδιο «Πετρόφσκι» όπου γράφτηκε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, έχει σήμερα αντικατασταθεί από τη «Ζενίτ Αρένα», το πιο ακριβό ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου, που κόστισε ένα δις ευρώ και εγκαινιάστηκε το 2017.

 

Δειτε Επισης

Νικόλας Χριστοφίδης: O 15χρονος με τη μεγαλύτερη «ακρίβεια πάσας» Ανώτατης Κ15 (Vid & Stats)
ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύψεις Τάνκοβιτς για τη φοβερή γκολάρα που έστειλε την Πάφο στον τελικό
Σόκαρε τον Απόλλωνα σε νεκρό χρόνο η Πάφος και πέταξε για τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε μέσω VAR ο Απόλλωνας και το γκολ που έφερε την έκρηξη στις κερκίδες
Το respect του Σπιλέφσκι στους Ομονοιάτες-«Όποτε φώναζε ο κόσμος της Ομόνοιας σηκωνόταν η τρίχα μου»
BINTEO: Με σβηστές μηχανές πήρε την πρόκριση στο τελικό η Ομόνοια και πάει να γράψει ιστορία
BINTEO: Το εντυπωσιακό κορεό που έφτιαξαν οι οπαδοί του Απόλλωνα στο ασφυκτικά γεμάτο Άλφαμεγα
BINTEO: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Κακουλλή που τους πέρασε όλους στο ΓΣΠ
Οι ενδεκάδες Απόλλωνα και Πάφου στο κατάμεστο Άλφαμεγα
Αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ανόρθωση-Παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο