Το τένις που κέρδισε το ποδόσφαιρο και η εξομολόγηση της μητέρας από τη γέννα

Αποτελεί (δικαίως) το πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Ο λόγος για τον 20χρονο Έλληνα τενίστα, Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στο Αυστραλιανό Όπεν, έχοντας «γονατίσει» σπουδαίους αθλητές όπως οι Ρότζερ Φέντερερ και Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ. Αύριο (24/01) αγωνίζεται απέναντι στον Ράφαελ Ναδάλ για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
 
Τη δεδομένη στιγμή είναι ο νεαρότερος τενίστας μέσα στο τοπ 20 της παγκόσμιας κατάταξης (σ.σ βρίσκεται στο νούμερο 15, ενώ ενδέχεται να ανέβει ακόμα περισσότερο).
 
Τον Οκτώβριο του 2018 έγινε ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε τίτλο στο «ATP Series» κατακτώντας το τουρνουά της Στοκχόλμης, ενώ πριν από λίγες μέρες έγραψε ξανά ιστορία με την πρόκρισή του στους «8» και έπειτα στους «4» του γκραν σλαμ της Αυστραλίας.
 
 
Η πρώτη επαφή σε μια οικογένεια που… ζει και αναπνέει για το τένις
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Αυγούστου 1998. Ο πατέρας του Απόστολος, κατάγεται από την Καρδίτσα, ενώ η μητέρα του Τζούλια γεννήθηκε στη Μόσχα της Ρωσίας.
 
Οι γονείς του ήταν εκείνοι που τον σύστησαν ουσιαστικά στο τένις. Η πρώτη επαφή ήρθε μέσω της δουλειάς των δύο γονιών του στα τοπικά γήπεδα του ξενοδοχείου «Αστίρ» στη Βουλιαγμένη (σ.σ. δίδασκαν τένις εκεί).
 
 
Τόσο ο κ. Απόστολος όσο και η κα. Τζούλια είχαν ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα και κουβαλούν αρκετές εμπειρίες, με τη μητέρα του νεαρού τενίστα να βρίσκεται στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης στις κατηγορίες νέων. Ο Στέφανος έχει τρία αδέλφια τους Πέτρο, Παύλο και την Ελισάβετ που ασχολούνται και αυτοί με το τένις από νεαρή ηλικία.
 
«Μπαμπά το πήρα απόφαση, θέλω να γίνω επαγγελματίας!»
Ο Έλληνας πρωταθλητής άρχισε να προπονείται στην ηλικία των έξι στο «Τένις Κλαμπ Γλυφάδας» κοντά στην Αθήνα. Ο πατέρας του τον συνόδευε πάντοτε, ενώ αποτελούσε παράλληλα τον πρώτο του προπονητή. Από το 2015 άρχισε να προπονείται στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου, περνώντας χρόνο τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα.
 
Ο Απόστολος Τσιτσιπάς θυμάται τον 9χρονο Στέφανο να ξυπνά μέσα στη μέση της νύχτας μετά από ένα τουρνουά στη Γαλλία και να του λέει: «Μπαμπά θέλω να σου πω κάτι, θέλω να γίνω επαγγελματίας παίκτης του τένις, μου αρέσει ο ανταγωνισμός και η πρόκληση!»
 
 
Η μητέρα του Τζούλια ήταν πεπεισμένη πως ο γιος της θα είχε ασχοληθεί με το τένις από τη μέρα της γέννησής του και περιέγραψε μια πολύ όμορφη ιστορία από τη 12η Αυγούστου: «Πιστέψτε με, ο γιατρός που με βοήθησε να γεννήσω αυτό το παιδί, μου είπε πως ο Στέφανος βγήκε με το χέρι ψηλά, σαν τενίστας! Πάντα ήξερα ότι θα κάνει κάτι σχετικό με το τένις, αλλά δεν ήξερα τι».
 
 
Πάντως ο ίδιος ο Τσιτσιπάς δεν φαίνεται να μεγαλοπιάνεται από τα κολακευτικά σχόλια που ακούει από τον κόσμο του τένις και δείχνει να «κρατά μικρό καλάθι». Μέσα από τη σύντομη βιογραφία του περιγράφει τη σημασία του αθλήματος που άλλαξε τη ζωή του.
 
Λάτρευε το ποδόσφαιρο  αλλά τον… κέρδισε το τένις!
«Το τένις με έμαθε πολλά πράγματα στη ζωή. Απέκτησα εμπειρίες που δεν θα μπορούσα να πάρω αν δεν έπαιζα το άθλημα που αγαπώ. Είχα την ευκαιρία να δω νέες χώρες, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να ανακαλύψω και άλλες κουλτούρες. Το παιδικό μου χόμπι έγινε το επάγγελμά μου, αυτό από μόνο του αποτελεί κάτι φοβερό» και πρόσθεσε:
 
«Το τένις το ένιωσα λίγο πιο πολύ όταν κέρδισα το πρώτο μου τουρνουά, σε ηλικία εννέα ετών. Τότε ακόμα μου άρεσε πιο πολύ το ποδόσφαιρο. Αλλά όταν κέρδισα το τουρνουά, ήταν πολύ ξεχωριστό το συναίσθημα. Ένιωθα ότι κατάφερα κάτι μόνος μου, όχι απλά ως μέλος μιας ομάδας», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Έλληνα πρωταθλητή.
 
 
Ο σεβασμός προς τον αντίπαλο και η… συνταγή της επιτυχίας
«Μέσα από το άθλημα έμαθα την πειθαρχία και τη σωστή συμπεριφορά. Απέκτησα την ικανότητα να παίρνω ορθές αποφάσεις και να σέβομαι τον αντίπαλο στις νίκες και στις ήττες μου, διατηρώντας την ευγενή άμιλλα. Το τένις αντιπροσωπεύει εμένα και όλα όσα έχω, γι’ αυτό και θα αποτελεί για πάντα τη δουλειά και το πάθος μου. Μπορώ να πω με σιγουριά πως το τένις είναι η… ζωή μου!»
 
Μέσα από αυτά τα λόγια του ίδιου αθλητή αλλά και τις αρχές και το σεβασμό που δείχνει προς τον αντίπαλο, κρύβεται η συνταγή της επιτυχίας του. Ο ίδιος αποδεικνύει καθημερινά πως πρόκειται για ένα παιδί προσγειωμένο, που διατηρεί χαμηλούς τόνους, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις και την προοπτική που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής.
 
 
Άλλωστε πρόκειται για ένα 20χρονο ταλαντούχο αθλητή που έχει όλο το μέλλον μπροστά του και μέσα από σκληρή δουλειά μπορεί να φτάσει ψηλά και να κάνει περήφανη τη χώρα και την οικογένειά του.
 
Ακόμα και αν ηττηθεί από τον Ναδάλ, ολοκληρώνοντας τη σπουδαία πορεία του στα ημιτελικά της διοργάνωσης, δεν θα ήταν υπερβολή αν τον χαρακτηρίζαμε ως το «next best thing» του ελληνικού αθλητισμού.
 
 
Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Σηκώνεται η αυλαία του ΙΑΜΕ Series Cyprus
Tα πανηγύρια από τους καλαθοσφαιριστές του Κεραυνού μετά την κατάκτηση του ECOMMBX ΟΠΑΠ κυπέλλου (pics)
Κέρδισε την ΑΕΚ στον τελικό ο Κεραυνός και κατέκτησε το 12ο κύπελλο στην ιστορία του
«Ο Χεζόνια φοράει τα λευκά, αλλά… σκέφτεται το πράσινο»
Συνάντηση με τον Μπέκαμ στο προπονητικό κέντρο της Ίντερ Μαϊάμι για Τσιτσιπά και Μπαντόσα
Ώρα τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ για Κεραυνό και ΑΕΚ
Koντίδης: Στόχος να προετοιμαστώ όσο καλύτερα μπορώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Απίθανη ανατροπή από το -30 οι Χοκς και τέλος το σερί των Σέλτικς
Έσπασε το προσωπικό του ρεκόρ πόντων σε μία σεζόν ο Γιάννης
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Γαλλία πριν τους Ολυμπιακούς-Συνάντηση των μυστικών υπηρεσιών